2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Orvosoknak

  Intézetünk, az Országos Gerincgyógyászati Központ fennállásának több mint 20 éve alatt hazánk vezető komprehenzív gerincsebészeti ellátó helyévé vált. Az Intézetben közfinanszírozott formában elérhető a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektruma.

  Az Országos Gerincgyógyászati Központ a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának Gerincsebészeti és Rehabilitációs Osztályából alakult 1995-ben. Több éven keresztül a Központi Honvédkórház, majd az Országos Gyógyintézeti Központ szervezetébe integráltan működött, mígnem 2005-ben teljes önállóságot ért el. Azóta a gerincgyógyászati szakma megkerülhetetlen szereplője lett mind a nemzetközi, mind a hazai klinikai és tudományos színtéren.

  Kórházunk ma hazánk legnagyobb esetszámmal rendelkező, legtöbb specialistát foglalkoztató gerincsebészeti centruma, mely országos intézetként a gerincbetegségek komplex kivizsgálása és kezelése céljából az ország minden régiójából fogad betegeket.

  Az intézménynek közfinanszírozott tevékenységére 110 gerincgyógyászati és 14 intenzív ágyra van szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Ezen ágyak egy része emelt hotelfunkciójú részlegen helyezkedik el, ahol kétágyas kórtermi struktúra, illetve a szobákban TV, vezeték nélküli internetkapcsolat, hűtőszekrény és fürdőszoba növeli a gyógyulni kívánó betegeink kényelmét. Emellett 20 privát ágy teszi lehetővé érvényes magyar egészségbiztosítással nem rendelkező, vagy azt igénybe venni nem kívánó páciensek ellátását. Ezen betegellátási kapacitást 5 jól felszerelt, korszerű műtő hivatott kiszolgálni.

  Orvosok műtét közben.

  Legfontosabb hitvallásunk a szakmaiság mellett a betegközpontúság. Az Intézet minden szakdolgozója ennek mentén igyekszik a lehető legtöbbet megtenni a hozzánk forduló gerincbetegek gyógyulása érdekében. Az Intézet kb. 200 szakdolgozója ennek szellemében évente több mint 60 ezer ambuláns betegellátási eseményt, majd 2000 műtéti beavatkozást végez és több mint 4000 fekvőbeteget lát el.

  Legfőbb tevékenységünknek tehát a gerincbetegek járó-, és fekvőbeteg ellátását tekintjük. Mozgásszervi ambulanciánkat évente több mint 20 ezer beteg keresi fel az ország minden régiójából. Gerincambulanciánk legfőbb feladata annak eldöntése, hogy a felénk referált betegek állapota igényel-e műtéti megfontolást vagy sem. Intézetünk rendelkezik a panaszok hátterében álló morfológiai diagnózis felállításához szükséges teljes radiológia spektrummal: 2 db modern digitális röntgen berendezés, CT, MR, UH, és DEXA a legfontosabb radiológiai modalitások, melyek mindegyike ma már közfinanszírozott formában is elérhető betegeink számára. Műtéti indikáció fennállása esetén a várólista jogszabályi kötelezettségei adta lehetőségek keretei között mielőbb igyekszünk műtéti megoldást biztosítani az arra rászoruló betegeknek.

  rad-ogk

  Intézetünk önálló fizioterápiás egysége egyedülállóan nagy tapasztalattal rendelkezik a gerincgyógyászat területén. Számos gyógytornász kiemelkedő szakirányú felkészültsége biztosítja a magas szintű mozgásszervi ellátást mind járó beteg, mind pedig a fekvőbeteg ellátás során. Ezen adottságok teszik lehetővé, hogy egyéni állapotfelmérést követően akár operált, akár konzervatív módon kezelt betegeink számára egyéni vagy csoportos kezelések formájában testre szabott aktivitási programot állítsunk össze.

  Kiemelt hangsúlyt kap pszichológiai munkacsoportunk tevékenysége. A fájdalom, különösen a krónikus fájdalom komplex bio-pszicho-szociális megközelítést igényel, ezért pszichológusokból, pszichiáterekből és mentálhigiénés szakemberekből álló munkacsoport kapcsolódik a sebészeti és konzervatív, megelőző, diagnosztikai, gyógyító és rehabilitációs tevékenységhez. Intézetünkben elektív gerincsebészeti beavatkozás előkészítésének elengedhetetlen része a pszichológiai állapotfelmérés, és szükség esetén az adekvát pszichés felkészítés.

  Fekvőbeteg ellátásunk fókuszában természetszerűleg a gerincsebészeti ellátás áll. Tevékenységünk felöleli a gerincsebészeti ellátás teljes spektrumát. Sebészi tevékenységünk legnagyobb hányadát a degeneratív gerincbetegségek műtéti ellátása teszi ki, de kiemelt fontossággal bír a daganatsebészet, azon belül a sacrum tumorok műtéti ellátása, mely területen Intézetünket nemzetközileg elismerten vezető és trendet diktáló ellátó helyként tartják számon. Scoliosis programunk is kiemelkedő fontossággal bír, és országosan e betegcsoport ellátásának legnagyobb hányada is Intézetünkhöz köthető.

  Az utóbbi időben ismét jelentős egészségpolitikai lépések történtek gerincstabilizáló és gerinc deformitás műtétek várólistájának csökkentése érdekében. Az ennek során Intézetünk felé allokált többletforrások lehetővé teszik egyre nagyobb számú gerincbeteg ellátást, melyhez szükséges kapacitásbővítések – melyek zömének finanszírozása külső forrásbevonás nélkül történik – jelenleg is nagy ütemben zajlik.

  A sebészi tevékenység mellett a fekvőbeteg ellátás keretei között csak limitált kapacitás áll rendelkezésünkre nem műtétes tevékenységekre. Ez magában foglalja az esetlegesen szükséges állapotfelméréseket, és primer gerincbetegek komplex konzervatív kezelését is.

  jaro-ogk

  Egyéb tevékenységeink közül nem elhanyagolható az Intézet graduális és postgraduális képzésben játszott szerepe, nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is (szakmai tapasztalatok megszerzése céljából külföldi fellow-k ittléte folyamatos), valamint a prevencióban (gerincbetegségek megelőzése, iskolai egészségfejlesztés) kifejtett, szintén hosszú múltra visszanyúló erőfeszítéseink.

  Az Intézet a szakterület tudományos életében is kiemelt szerepet játszik, ezért különösen büszkék vagyunk kutatás-fejlesztési tevékenységünkre. Egyrészt az alap és alkalmazott kutatás, másrészt nemzetközi kooperációban megvalósuló nagy ívű tudományos projektek képezik kutatás-fejlesztési tevékenységük alapját. A több, párhuzamosan futó nemzetközi és hazai tudományos pályázat mellett saját finanszírozású tudományos munkák eredményeit is rendszeresen publikáljuk. A tudományos fórumokon való rendszeres szereplés mellett minden évben számos publikáció jelenik meg munkatársainak közreműködésével mind magyar nyelvű, mind rangos külföldi szaklapokban az Intézetben zajló kutatómunka eredményeként.

  Hírlevél

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön hasznos egészségügyi tanácsainkról!