2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet
  Dr. Hidas Péter PhD

  Dr. Hidas Péter PhD

  sportsebész főorvos, ortopéd sebész, sportsebész szakorvos

  Speciális szakterület 

  1994-ben ortopéd-sebészetből, 1999-ben sportorvostanból szereztem szakvizsgát.
  2005-ben szereztem PhD fokozatot.
  Magyarországon elsőként alkalmaztam elülső keresztszalag-pótlásnál az un. "press-fit" (idegen anyagok nélküli) rögzítési módszert.

  Munkám fő profilja a sportsérülések és túlterhelés következtében létrejövő sportártalmak ellátása, különös tekintettel a térd-, váll-, könyök- és bokaízületi problémákra. Sebészeti ellátást igénylő betegségek esetén a műtétek legnagyobb részét a legkíméletesebb, minimálisan invazív artroszkópos technikával végzem.

  Végzettségek

  1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán.

  Egyetemi tanulmányaimat követően 1988 januárjától a Sportkórház Ortopédiai Osztályán kezdtem meg munkámat. 1989-ben elnyertem Svájc Nemzeti Ösztöndíját, mellyel 2 éven keresztül a Baseli Egyetem Ortopédiai Klinikáján dolgoztam, tanultam. Ezután meghívást kaptam a münchensteini Praxisklinik Birshofra, egy észak-svájci - elsősorban sportsebészeti profilú - magánklinikára. Itt 1993-ig dolgoztam, majd visszatértem a Sportkórházba. Azóta vagyok ennek az intézetnek a Sportsebészeti Osztályának munkatársa. 2002-2003 között egy éven át Dániában az Aarhusi Egyetem Ortopéd Klinikájának Váll- és Könyöksebészeti részlegén dolgoztam, ahol váll- és könyöktáji műtétekben szereztem jártasságot. 2003 óta ismét a Sportkórház Sportsebészeti Osztályán dolgozom, jelenleg adjunktusként.

  Tudományos tevékenységek

  Közleményeim száma 11, egy német nyelvű tankönyvfejezet társszerzője, 18 további közlemény társszerzője vagyok. 41 tudományos előadás mellett több mint 100 előadás társszerzője voltam.
  1995-től 1999-ig, majd 2006 óta ismét a Magyar Montain Bike Válogatott, 1999-től a Magyar Rögbi Válogatott, 2001-től a Magyar Judo Válogatott, valamint 2005-től a Magyar Röplabda Válogatott orvosa vagyok.
  2005-ben a nyári Universiadén Izmirben a magyar csapat egészségügyi csoportjának vezetője voltam.
  2005-ben alapító tagja voltam a Magyar Traumatológus Társaság Sporttraumatológiai Szekciójának, melynek jelenleg elnöki tisztjét töltöm be.
  2006-ban választottak a Magyar Sportorvos Társaság vezetőségének tagjává.

  Elsősorban a térdízület, a váll- és könyökízület sportsérüléseivel és túlterheléses sportártalmaival foglalkozom. Évente közel 400 műtétet végzek. Ezek mintegy fele térdműtét, 100 felső végtagi műtét (váll- és könyökízület), 100 pedig egyéb ízületen, illetve lágyrészeken végzett beavatkozás.
  Rendszeresen végzek oktatási tevékenységet az intézet által szervezet tanfolyamokon. 2004 óta felkért előadó és műtéttechnikai instruktor vagyok nemzetközi artroszkópos kurzusokon.
  A Magyar Ortopéd Társaság, a Magyar Artroszkópos Társaság, a Magyar Sportorvos Társaság, az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaság, valamint az Európai Térdsebészeti, Sportsebészeti és Artroszkópos Társaságnak vagyok tagja.