2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Sebfertőzés kialakulásának megelőzése

  Sebészeti beavatkozás (műtét) esetén minden beteg ki van téve a sebfertőzés veszélyének, ezért különösen fontosnak tartjuk betegeink tájékoztatását, felkészítését annak érdekében, hogy a gyors gyógyulásban ők maguk is közreműködhessenek.

  A betegek számára rendelkezésre álló legfontosabb sebfertőzést megelőző módszer a személyi higiénés szabályok ismerete és betartása!

  Az ajánlott fertőtlenítő eljárás műtéti beavatkozás előtt

  Műtétre kerülő betegnél közvetlenül műtét előtt fertőtlenítő folyékony szappant biztosítunk a zuhanyzáshoz. Műtét előtt a járóbeteg maga gondoskodik a személyi higiénéjéről, de minden esetben kérjük, kérjen segítséget az ápoló személyzettől, ha a műtéti területet egyedül nem tudja megtisztítani.

  Fekvőbeteg esetén ezt a feladatot a szakápolók veszik át a betegtől. Kisgyermek esetén a gyermek fürdetését a szülő és az ápoló személyzet közösen végzi, felügyeli. Mindkét esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a műtéti terület fertőtlenítő lemosására!

  A műtét utáni lábadozás

  Fontos a napi rendszeres fürdés, kivéve a műtéti területet, amíg azt kötés fedi. Miután a műtéti területről a fedő kötés eltávolításra kerül (ha az orvos nem rendelkezik másként), a napi fürdés (javasolt a zuhanyzás) során a műtéti területet is meg kell tisztítani. A teljes sebgyógyulást követően visszaáll az Ön által megszokott (ülőfürdő vagy zuhanyzás) napi rend.

  Új központi sterilizáló

  2015-ben az intézmény fejlesztések részeként egy új, modern felszereléssel ellátott központi sterilizáló is épült. A részleg a követelményeknek minden szempontból megfelelő kialakításának és új, modern, nagy kapacitású berendezéseinek köszönhetően a minden igényt kielégítő sterilizálási minőség mellett gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb és kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé.

  A tervezés során a műszerpark méretezésénél figyelembe vettük az elmúlt évek kapacitásadatait, és a sterilizálási ciklusokat. Tervezéskor fontos szempont volt, hogy a sterilizáló hány órában dolgozik, illetve a műtőblokkban az egyes tálcák milyen gyorsan kell, hogy rendelkezésre álljanak. A gépek darabszámát/kapacitásméretét úgy határoztuk meg, hogy azokat megfelelő gazdaságosság mellett lehessen üzemeltetni.

  Mosogatógép:
  - 10 DIN 1/1 kosaras mosogató gép 2 db (1 DIN 50x25x5 cm)

  Sterilizáló gépek:
  - Gőz sterilizátor 8 STE 2 db (1 STE= 60x30x30 cm, 54 liter)

  A sterilizáló a nemzetközi és hazai gyakorlatnak megfelelően három higiénés szintnek megfelelően került felosztásra, kialakításra. (szennyes zóna, tiszta zóna és semleges zóna)

  Az új műszerek, berendezések lerövidítik a sterilizálási ciklusidőt, ezzel nagyban megkönnyítik az orvos szakmai területek kiszolgálását és költségtakarékossá teszik a működést.

  Az Országos Gerincgyógyászati Központ 2015-ben megújult központi sterilizálója.

  Takarítástechnológia

  Az egészségügyi intézményekben alkalmazható fertőtlenítő eljárásokat, a gyakorlatban használható fertőtlenítő szereket és módszereket, a higiénés rend kialakítását az Országos Közegészségügyi Intézet Dezinfekciós Osztályának "Tájékoztató a fertőtlenítésről" című kiadványa alapján alkalmazzuk.

  Csak a kórház higiénikusával egyeztetett, az OTH engedélyeivel rendelkező felületfertőtlenítőket alkalmazzuk, ezek listáját a higiénikussal egyeztetve állítjuk össze.