2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet
  Prevenció
  Gerincbetegségek megelőzése

  Szülőknek a COVID idején

  Gerincvédelem otthon – a karantén idején és utána 

  Kedves Szülők!

  A COVID19 járvány idején időnként otthon kell(ett) maradnunk, ilyenkor az iskolásoknak otthonról kell(ett) az iskolával kapcsolatot tartaniuk és tanulniuk. A mozgásszegénység és a sok ülés miatt ezekben az időszakokban különösen fontos, hogy a gerincünket védjük. Ehhez gyűjtöttem most hasznos linkeket: tanácsokat és mozgásanyagok videóit kedves Mindannyiuk részére.

  Figyelem!
  Általános szabály, hogy ha egy gyakorlat végzése fájdalmat okoz, akkor ne csináljuk tovább! (Vagy nem jól csináljuk és így árthat nekünk, vagy eleve nem a mi állapotunknak való.)


  A gerincbetegségek megelőzését szolgáló átfogó szakmai kezdeményezések tárháza az Országos Gerincgyógyászati Központ honlapján: https://ogk.hu/tevekenyseg/prevencio/ (a bal fülön látható címekre kattintva jönnek elő a részletek az egyes témákban)


  Gerincvédelem általános iskolásoknak_MGT_MGYFT_190210
  Gerincvédelem középiskolásoknak_MGT_MGYFT_190210
  Gerincvédelem egyetemistáknak_MGT_MGYFT_190210


  Otthoni gyakorlatok_201215


  Számos mozgásanyag videója

   Az Országos Gerincgyógyászati Központ YouTube csatornája alatt számos mozgásanyag videója látható, ezek közt lehet keresni és találni sok olyat, ami egészségesek részére készült gerincvédelmi, prevenciós céllal: https://www.youtube.com/channel/UCmN5t2_li9jXJSTFUSo_4QQ/videos

  • Itt ugyanakkor vannak olyanok is szép számmal, melyek a különböző felnőttkori gerincbetegségekben használhatók (a COVID járvány miatt kerültek ki ezek a honlapra, hiszen a betegek nem tudnak bejárni a gyógytornára): de ezek egyike sem a gyermekkori gerincbetegségekre készült. 
  • Akinek Scheuermann betegsége van, az az egészségeseknek készült gyakorlatokat végezheti, kivéve azokat, amelyekről már megtanulta, hogy nem neki valók vagy amelyek fájdalmat okoznak. (Persze az a legjobb, ha azokat a gyakorlatokat csinálja, amiket az ő állapotára a gyógytornász megtanított már neki!) Scheuermann betegségről szülőknek_200808
  • Akinek azonban scoliosis-betegsége van és azt fűzővel kezelik, az kénytelen a neki már korábban megtanított gyógytornára szorítkozni: mivel minden eset más és más, nekik nem lehet általánosságban jó gyakorlatokat kínálni. Ha eddig még nem tanulta meg valaki a gyógytornásztól a neki való gyakorlatokat, akkor ezután oldják majd ezt meg, amint a járvány engedi. Addig pedig a testnevelésben vagy gyógytestnevelésben általa eddig is végzett gyakorlatokat csinálhatja, köztük a tartásjavításra, láberősítésre, térdizomegyensúlyra vonatkozó gyakorlatokat is. 
  • Az Oktatási Hivatal honlapján a gyógytestnevelők által készített gyakorlatsorok találhatók, köztük Scheuermann- ill. scoliosis-betegek gyógytestnevelési gyakorlatai is, melyek nem helyettesítik a gyógytornász által megtanított egyéni gyakorlatokat, de átmeneti segítségként hasznosak lehetnek a karanténban: hasznos gyógytestnevelési gyakorlatok

  Túlsúly esetén a gerincvédő prevenciós gyakorlatok bátran végezhetők. Súlyfelesleg esetén különösen is fontos az ízületek védelme (ugrálás, guggolások és a túl sok lépcsőzés ill. futás kerülése, valamint a gyakorlatok során a testrészek pontos beállítása), de figyelni kell a terhelés fokozatos növelésére is.  

  Az alábbi linken egy kezdőknek szóló rövid gyakorlatsor videója található, melyben az ízületvédelemre szépen ügyelnek: Kezdő edzés túlsúlyosoknak


  Lehet, hogy a szülőket érdekli, hogyan figyelhetik meg gyermekeik gerincének fejlődését: Gerincvizsgálat szülőknek_190825 


  Talán mindenkinek – szülőnek, fiatalnak - hasznosak lehetnek a mindennapi gerincvédelemre vonatkozó további javaslatok is (bár legjobban azok fognak örülni ezeknek, akiknek már vannak panaszaik): 

  Mindennapi gerinckímélet_181022 és ugyanez a téma sok-sok képpel kiegészítve.

  Jó egészséget, sikeres gerincvédő életet kívánok a karanténban és utána is!

   Budapest, 2020. december 15. 

  Dr. Somhegyi Annamária Ph.D.
  a reumatológia és fizioterápia szakorvosa
  prevenciós igazgató
  Országos Gerincgyógyászati Központ
  annamaria.somhegyi@bhc.hu
  www.ogk.hu/tevekenysegek/prevencio

  Utóirat

  A járvány ill. karantén végeztével az iskolákban visszatér majd az élet a rendes kerékvágásba és a mindennapos testnevelést is végre rendesen meg lehet majd oldani. Erre készülve, érdemes lehet a kedves Szülőknek tájékozódniuk arról, hogy milyen is az egészséghatásokat jól hozó mindennapos testnevelés:

  (Sok szülő szeretné tisztábban érteni, hogy mi a testnevelő, gyógytestnevelő, gyógytornász-fizioterapeuta és az edző szerepe a gyermekek gerincvédelmében:
  https://ogk.hu/tevekenyseg/prevencio/szuloknek-a-covid-idejen/a-gyermekek-gerince:-mi-a-testnevelo,-a-gyogytestnevelo,-a-gyogytornasz-feladata)