2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Gyógytorna - fizioterápia

  A törzsizmok folyamatos heti 2-3x rendszerességgel történő fejlesztése, erősítése megfelelő prevenciós eljárás a különböző tartáshibák korrekciójára, a törzs mozgástartományának és a teljes test stabilizációs funkciójának optimalizálására a mindennapi élet vonatkozásában is.

  Prevenciós törzsizomerősítő gyakorlatokért kérjük kattintson ide!

  A népesség 80-90%-ának életében legalább egyszer előfordul valamilyen gerincbántalom. Ennek nagy része spontán, vagy speciális kezelések hatására elmúlik. A probléma hátterében meghúzódó elváltozások következtében azonban a kiújulás lehetősége továbbra is fennáll. Ezért nagyon fontos a gerinc megfelelő állapotának helyreállítása, fenntartása, valamint a gerincbántalom kiújulásának a megelőzése.

  A gyógyító tevékenység összehangolt csapatmunkát igényel, melynek szerves része a fizioterápia (gyógytorna). A fizioterápiás részleg funkcionális diagnózis (állapotfelmérés) felállításával és speciális mozgásterápia végzésével illeszkedik az Intézetünket felkereső páciensek perioperatív (műtét körüli) és konzervatív kezelésének menetébe, valamint kiemelkedő szerepet kap a prevenció (megelőzés) területén.

  Gyógytorna terem

  Intézetünk fizioterápiás egysége több mint tizenöt éves tapasztalattal rendelkezik a gerincgyógyászat területén. Több mint tíz gyógytornász kiemelkedő szakirányú felkészültsége biztosítja a magas szintű mozgásszervi ellátást. Ezen adottságok teszik lehetővé, hogy egyéni állapotfelmérést követően a pácienseink számára egyéni vagy csoportos kezelések formájában testre szabott aktivitási programot állítsunk össze. Ennek keretében helyreállítjuk a gerinc funkcionális kapacitását, vagyis az elváltozások adta lehetőségekhez mérten növeljük a gerinc mozgásterjedelmét, a gerincet stabilizáló izomzat erejét és állóképességét. Ezen kívül ergonómiai-életmódbeli tanácsokkal látjuk el a pácienseket.

  Az általunk megtanított speciális tréning rendszeres gyakorlásával valamint az ergonómiai és életmódbeli alapelvek betartásával a pácienseink olyan életminőségbeli javulást érhetnek el, amely hosszútávon képessé teszi őket a hétköznapi tevékenységek (otthoni - munkahelyi feladatok, sport, szabadidő) zavartalan, tünetmentes elvégzésére.

  Perioperatív, gerinc műtétekhez kapcsolódó kezelések

  A gerinc egy sikeres műtétet követően is különös figyelmet és törődést igényel. A műtét során megváltozik az érintett gerincszakasz struktúrája, ami nagyobb terhelést ró a többi (szomszédos) gerincszakaszra. Ezért műtétet követően nagyon fontos a műtött gerincszakasz funkciójának helyreállítása, valamint a szomszédos területek védelme speciális mozgásterápia segítségével. Mindemellett ergonómiai tanácsadás keretén belül feladatunk a megfelelő helyzetváltoztató mozdulatok, munkafolyamatok megtanítása, valamint a sporttevékenységekre való felkészítés, hogy elkerüljük a gerinc túlterhelését.

  A műtét utáni gyógyulási időszak több fázisra osztható, mely közül legfontosabb a műtétet követő első pár nap, a műtétet követő 6 hét valamint, a műtét utáni 3 hónap. A megfelelő orvosi ellátás mellett a gyógyulás különböző fázisaiban más-más jellegű mozgásprogram, valamint ergonómiai tanácsadás szükséges a gerinc teljes felépüléséhez. Ebben nyújt szakszerű segítséget a fizioterápia.

  Konzervatív (nem műtéti) kezelés

  A konzervatív kezelések alkalmával foglalkozunk a derék a hát és nyaki gerinc problémáival:

  • porckorong degeneráció (kopás, kitüremkedés, sérv),

  • instabilitás,

  • deformitások,

  • az öregedéssel együtt járó elváltozások,

  • tartáshibák.

  Konzervatív kezelésnél is nélkülözhetetlen a fizioterápiás kezeléseket megelőző funkcionális vizsgálat. Ennek alapján választjuk ki és alkalmazzuk a fizioterápiás módszerek megfelelő kombinációit és állítjuk össze páciens aktuális állapotához igazítva a célzott mozgásprogramot. Célunk a gerincbántalom okozta tünetek csökkentése, megszüntetése, a gerinc funkcionális kapacitásának helyreállítása, növelése, az elért tünetmentes állapot fenntartása, valamint a gerinc védelme a mindennapi tevékenységek során.

  Prevenció (megelőzés)

  Mivel a gerincprobléma népbetegség, szükséges az előregondolkodás, még akkor is, amikor a gerinc fájdalom illetve tünetmentes. A megelőzés fontos elemeinek elsajátítására szintén lehetőség nyílik Intézetünkben. Ide tartozik:

  • tartáskorrekció

  • megfelelő izomerő, állóképesség, mozgásképesség valamint izomkontroll kialakítása

  • ergonómiai szempontok betartása a mindennapi tevékenységek során.

  Intézetünkben lehetőséget biztosítunk műtét utáni és konzervatív kezelés részeként bizonyos speciális gyógytornák csoportos igénybevételére (maximum 5 fő/csoport), közfinanszírozott formában. A csoportos gyógytornát minden esetben egyéni állapotfelmérés előzi meg. Az egyéni állapotfelmérés előre egyeztetett időpontban történik, amire az Intézet diszpécsereinek segítségével lehet bejelentkezni a +36 1 887-7900 telefonszámon.

  Az állapotfelmérést követően a gyógytornász szakmai szempontok alapján dönti el, hogy a páciens melyik csoportos kezelést veheti igénybe. A csoportba jelentkezés az állapotfelmérést végző gyógytornász segítségével történik személyesen vagy a diszpécsereken keresztül a fent említett telefonszámon. Mind az állapotfelméréshez, mind a csoportos gyógytornán való részvételhez beutaló szükséges.

  A közfinanszírozott gyógytorna konzervatív kezelés csoporttorna formájában 2021. szeptember 6-tól újra indult. Pácienseink a gyógytornán OGK-s orvosi javaslatra, írásos beutalóval és védettségi igazolvánnyal vehetnek részt. Az érdeklődőket egyéni állapotfelmérést követően soroljuk csoportba.