2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet
  Prevenció
  Gerincbetegségek megelőzése

  Gerincvédelem középiskolásoknak

  Ha azt szeretnéd, hogy a gerinced minél tovább egészséges maradjon és ne fájjon, akkor az alábbi szempontokra igyekezz figyelni a mindennapjaidban.

  A középiskolai munka, a tanulás ülő életmóddal jár, ehhez társul a több órányi mobiltelefon és számítógép használat, mindez a test statikáját károsan befolyásolja, megváltoznak a gerinc normál görbületei.

  Mit okozhat a túlzott mobilozás, számítógéphasználat?

  A gerinc normál, kettős S alakú görbülete megszűnik, helyette C alakban görbül a gerinc, a fejtartás módosul, „SMS nyak” alakulhat ki. Mi is ez a jelenség? Normál fejtartásnál a tekintet vízszintesen előre tekint. A nyaki gerinc íve a hosszas görnyedéstől, leszegett fejjel nézegetéstől, gépeléstől, vagyis a tekintet tartósan lefelé irányulásától azzal jár, hogy megnő a terhelés a nyaki csigolyákon és  izmokban. Pl. a fej és a gerinc felső részének 30 fokos megdöntése már olyan terhet ró a nyaki csigolyákra, mintha egy 18 kg-nyi extra nehezék tömegét kellene hordanod! Az izmok működése igen gyorsan alkalmazkodik a megváltozott testtartáshoz, de ez azzal jár együtt, hogy a nyak elülső és hátulsó izmai közti egyensúly felborul, az elülső izmok rövidülnek, a hátsó izmok túlnyúlnak, és a fej előre helyeződik. Mindez megváltoztatja az egész tested statikáját és fejfájáshoz, nyak- és vállmerevséghez, fájdalomhoz, illetve a gerinc porckopásos betegségéhez vezethet.

  Mit tehetünk az SMS nyak kialakulása ellen? Először is ellenőrizd fejtartásodat a falnak háttal állva, hogy a fejed a falhoz ér-e (normál fejtartás) vagy elemelkedik attól (SMS nyak).
  Állj háttal a falnak szorosan, hogy a sarkad, medencéd és lapockád a falhoz érjen. Optimális esetben a fejed a falhoz ér. Ha nehézséget okoz behúzni az álladat és falhoz érinteni a tarkódat, valószínűleg már módosult a fejtartásod.

  A nyaki gerinc statikus túlterhelődésének ellensúlyozására a helyes ülés szabályainak betartása mellett a mozgásszünetek közbeiktatása ajánlott, pl. a fej hátra hajlítása, a nyaki gerinc izmainak nyújtása, a vállak lazítása körzéssel, a váll lefelé és a karok hátrahúzása, a lapockák összeszorítása, és a lapockazáró izmok erősítése.

  A helyes testtartás egy olyan egyensúlyi állapot, melyet a tartásért felelős izmok állandó, sokirányú munkája tart fenn. A helyes testtartás kulcsa a medence és a keresztcsont megfelelő helyzete (dőlésszöge) és a gerinc egészséges, kettős S alakú görbületének fenntartása. Helyes testtartás során az ízületi tokok, szalagok feszülése ideális, megfelelő, a tartásért felelős izmok harmonikus, szimmetrikus együttműködése miatt az izmok erőkifejtése és energiafelhasználása minimális, mindezek következtében a porckorongok és az ízületi felszínek terhelése egyenletes és minimális.

  A helyes testtartás kialakítását, majd automatizálódását és fenntartását szolgálja, ha a mindennapos testnevelés részeként testnevelő tanárod megtanítja és rendszeresen csináljátok a hatékony, speciális tartáskorrekció gyakorlatait. Ehhez megnézheted az alábbi linkeket: https://gerinces.hu/prevencio/tartaskorrekcio-konyv-es-dvd-csak-gerincesen/ - itt a testnevelő tanárok részére számos egyéb segítő szakanyag is megtalálható;
  https://gerinces.hu/prevencio/mindennapi-testneveles-hatekony-mukodese-orvosoktol-szuloknek/ - itt szüleid vagy akár te is sok fontos dolgot megtudhatsz.

  A helyes állásról, ülésről, tablet-használatról, táskacipelésről, általános gerincvédelemről, a mozgás fontosságáról olvashatsz az általános iskolásoknak készült oldalakon – hiszen ezek a szabályok általános érvényűek, akárhány éves is az ember.

  2023. január 7.

  Magyar Gerincgyógyászati Társaság (MGT)
  Magyar Gyógytornászok és Fizioterapeuták Társasága (MGYFT)