2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Maszkhasználat

  Jelen cikkünkben összegyűjtöttük a helyes és biztonságos maszkhasználatra vonatkozó szempontokat, és egyéb tudnivalókat.

  Helyes maszkhasználat:

   1.  Mielőtt megfogná a maszkot mossa meg alaposan szappannal / fertőtlenítse kezét.
   2.  Amennyiben sebészi maszkot visel, győzödjön meg arról, hogy melyik a felső része – a sebészi maszkok felső részében általában egy vékony fémszál található.
   3.  Helyezze fel a maszkot úgy, hogy az az orrát, száját és állát is eltakarja. Győződjön meg arról, hogy a maszk megfelelően az arcához simul-e. Amennyiben az orrát nem takarja el, az olyan mintha egyáltalán nem is viselne maszkot.
   4.  Amennyiben sebészi maszkot visel, szorítsa össze az orrán a maszk felső részét, ezáltal a fémszál felveszi orra görbületét és jobban arcához simul.
   5.  Kerülje az arcával és a maszkkal történő bármilyen érintkezést.
   6.  A maszkot pántjainál fogva távolítsa el, mely után ismét javallott a kézmosás/ fertőtlenítés.
   7.  Az egyszerhasználatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.

  Az egészségügyi/ sebészeti szájmaszkok anyaga baktériumszűrővel rendelkezik, amely egyes esetekben 98%-os védelmet biztosít. Azonban ilyen mértékű ellenállás sem jelent teljes körű védelmi képességet. A maszk ugyanis nem illeszkedik tökéletesen az arcra, emiatt nem zárja a légutakat, nem gátolja meg az alászívást.

  MOK ajánlása szerint a sajátkészítésű vagy más szövetmaszkok fertőtlenítő tisztítása különösen fontos többszöri használat esetén. A fertőtlenítő tisztítás menete:

   1. Helyezze a maszkot enyhén klóros vagy más fertőtlenítőszert tartalmazó vízbe. Ebben áztassa 10 percig.  
   2. Mossa ki magas hőfokon (60-90 fok).
   3. Szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt.

  A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében (mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök) a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. Azonban az alászívás veszélye itt is fennáll: belégzéskor az arc és a védőeszköz zárókerete mentén, valamint a szelepeknél és egyéb szerkezeti elemek mellett a környezeti levegőből a légzésvédő belső terébe bejuthat a környezeti levegő.

  A helyes maszkhasználat: 1. Mielőtt megfogná a maszkot, alaposan mossa meg szappannal vagy fertőtlenítse a kezét! 2. Amennyiben sebészi maszkot visel, győződjön meg arról, hogy melyik a felső része - a sebészi maszkok felső részében általában egy vékony fémszál található! 3. Helyezze fel a maszkot úgy, hogy az orrát, száját és állát is eltakarja! Győződjön meg arról, hogy a maszk megfelelően az arcához simul-e! Amennyiben az orrát nem takarja el, az olyan, mintha egyáltalán nem is viselne maszkot. 4. Amennyiben sebészi maszkot visel, szorítsa össze az orrán a maszk felső részét, ezáltal a fémszál felveszi orra görbületét és jobban az arcához simul! 5. Kerülje az arcával és a maszkkal történő bármilyen értintkezást! 6. A maszkot pántjainál fogva távolítsa el, ezt övetően ismét javasolt a kézmosás vagy fetőtlenítés. A fertőtlenítő tisztítás menete: 1. Helyezze a maszkot enyhén klóros vagy más fertőtlenítőszert tartalmazó vízbe! Ebben áztassa 10 percig! 2. Mossa ki magas hőfokon (60-90 celsius)! 3. Szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt!
  A fertőzési kockázat alakulása a maszkviselés és a távolság függvényében: Ha senkin nincs maszk 90% Ha a nem fertőző emberen van maszk 30% Ha a ferőző emberen van maszk 5% Ha mindkét emberen van maszk 1,5% Ha mindkét emberen van maszk, és legalább 1,5 méter távolság van köztük 0% a fertőzés kockázata.
  COVID-19 fertőzési kockázat