2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Virtuális kolonoszkópia

  Mit jelent a vizsgálat?

  Egy új módszer a vatagbélbetegségek kivizsgálásában, mely során a vastagbelet (colon) levegővel töltjük fel, majd vékonyszeletes vizsgálatot végzünk CT-vel (computer tomográfia, számítógépes rétegvizsgálat) a hasról. Az így nyert képekből egy speciális program segítségével a tükrözéshez hasonló módon végignézhetjük a vastagbél belső felszínét. Nincs szükség arra, hogy a vastagbélbe tükröt vezessünk fel, vagy báriumos kontrasztanyaggal töltsük fel.

  Mikor használjuk ezt a módszert?

  Nagy klinikai tanulmányok alapján a vizsgálat alkalmas vastagbél polypok és daganat kimutatására ezért alkalmazhatjuk szűrővizsgálatként panaszmentes betegeknél.Valamint olyan panaszos betegeknél, akiknél a klinikus orvos a panaszok és tünetek alapján vastagbél polypra vagy daganatra gyanakszik.

  Mi az előnye az egyéb típusú vastagbél vizsgálattal szemben?

  A vastagbél belső felszíne a levegő feltöltésével, illetve a speciális szoftver segítségével teljes lefutásában láthatóvá válik. De nem csak a bélfelszín, hanem a bélfal teljes vastagsága, annak elváltozásai és a környezethez való viszonya is vizsgálható. Nem fájdalmas, nagyobb kellemetlenséggel nem jár. A beteg számára jobban tolerálható mint a tükrözés.A vastagbél úgynevezett irrigoscopiával is vizsgálható. Ez egy olyan röntgenvizsgálat, melynek során báriumos kontrasztanyagot és levegőt juttatunk egy beöntőcső segítségével a vastagbélbe. Ezzel a módszerrel, csak a vastagbél sziluettje vizsgálható, a falon túl nem „látunk”.

  Mi a hátránya az egyéb típusú vastagbél vizsgálattal szemben?

  A virtuális colonoscopia során röntgensugár segítségével történik a képalkotás, míg a tükrözés során ilyen hatás nem éri a pácienst. Kontrasztanyag adására is szükség lehet.Az úgynevezett vastagbéltükrözéskor (colonoscopia) egy hajlékony eszközt vezetnek fel egészen a vastagbél-vékonybél találkozásáig, mellyel szintén a belfelszín vizsgálható. Ezen vizsgálat során az elváltozásokból szövetmintavétel, vagy kisebb képletek eltávolítása lehetséges. Erre a virtuális colonoscopia során nincs lehetőség.

  Milyen előkészítésre van szükség?

  A vizsgálat eredményessége attól is függ, hogy milyen mértékben sikerült a vastagbelet kitisztítani. Az előkészítés csupán egy napot vesz igénybe. A vizsgálat előtti napon a beteg csak folyadékot fogyaszt és egy speciális hashajtót kap. A vizsgálat napján a vizsgálat előtt enni, inni nem szabad.Hogyan zajlik a vizsgálat?
  A vizsgálat a CT vizsgálóban zajlik. Általában reggel végezzük, így nem kell sokáig éhezni.
  A vizsgálat előtt izomba egy olyan injekciót adunk, mely segíti a belek ellazulását. Ezután a vastagbelet egy vékony beöntő csövön keresztül levegővel töltjük fel. Készítünk egy natív felvétel sorozatot hason fekve és egyet háton fekve. Erre azért van szükség, hogy ha folyadék maradt volna a vastagbélben, annak mozgatásával minden bélszakasz vizsgálhatóvá váljon. Némely esetben érbe (vénába) adott kontrasztanyagos sorozatra is szükség lehet, hogy pontosabban megítélhessük a bélfalat, az abból kiinduló elváltozást vagy a bél környezetét.
  Maga a vizsgálat 20-30 percnél több időt nem vesz igénybe. A nyers képekből a teljes vizsgálat és a lelet általában másnapra készül el. A lelettel együtt a képeket tartalmazó CD-t is megkapja a beteg.

  Kinek nem szabad ilyen vizsgálatot végezni?

  Aktív vastagbél gyulladás esetén a levegőbefújás veszélyes lehet, így csak a gyulladás lezajlása után végezhető el a vizsgálat. Röntgensugár használata miatt terheseknél és szoptató anyáknál nem végezhetünk ilyen vizsgálatot. A sugárterhelés miatt gyermekeknél is megfontolandó. Olyan idős, esetleg mozgáskorlátozott betegeknél, akik nem tudják az előkészítést elvégezni, így a vizsgálat korlátozott értékű lehet, szintén megfontolandó.
  A vénás kontrasztanyaggal szembeni allergia vagy egyéb kontraindikáció csak részben gátolja a vizsgálat elvégzését, mert nincs minden esetben szükség rá.

  Milyen szövődmények lehetnek?

  Kontrasztanyag nélküli vizsgálat esetén szövődménnyel nem kell számolni. Vénás kontrasztanyag adása esetén allergiás reakció léphet fel, mely különböző súlyosságú lehet.