2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Pszichoterápiás ellátás

  Közfinanszírozott programjainkkal az orvosi kezelés kiegészítéseként kínálunk gyógyító pszichológiai foglalkozásokat pácienseink számára. A mozgásszervi panaszok és fájdalombetegségek összetett problémák, ezért a szomatikus kezelés mellett jó hatékonysággal alkalmazhatók pszichoterápiás kezelések a tünetek enyhítése és az életminőség javítása céljából.

  Ambulanciánkon a pszichológiai kezelések széles spektruma elérhető, ami lehetővé teszi, hogy a hozzánk forduló emberek problémájához leginkább illeszkedő terápiát válasszuk. Időpontegyeztetést követően háziorvosi beutalóval tudjuk a hozzánk jelentkezőket fogadni. Elsőként egy állapotfelmérést végzünk, mely során kialakításra kerül a pontos kezelési javaslat. Ilyenkor mérlegeljük, hogy alkalmas-e az általunk kínált program a jelentkezőnek, vagy esetleg más ellátási forma/hely felé irányítjuk.

  A pszichoterápiás kezelés megkezdése előtt pszichiáter szakorvosi konzultáció kötelező a hatályos egészségügyi jogszabályok alapján. Természetesen ez nem jelent semmiféle gyógyszerszedési kötelezettséget, mindössze az orvosi állapotfelmérést szolgálja.

  Kezelési lehetőségeinkről röviden:

  Kognitív viselkedésterápiás szemléletű fájdalomkezelő program

  A 11 alkalmas komplex fájdalomkezelő programra olyan fájdalommal élő, gerincgyógyászatilag kontrollált páciensek számára lett kialakítva, akik aktívan, életvitelük tudatos alakításával szeretnének állapotukon javítani. Az alkalmaknak része többet között a fizikai panaszok és egyéni élettér összefüggéseinek feltérképezése, relaxációs és stresszkezelési készségek tanítása, a fájdalmakkal kapcsolatos negatív gondolatok átkeretezése, a fájdalommentes aktivitás támogatása, valamint az alvásminőség javítása. Programunk a jelentkezők aktivitásra alapoz, az üléseken tanult készségek elsajátítása az alkalmak közötti kitartó gyakorlására épül.

  Kognitív viselkedésterápiás szemléletű alváskezelő program

  A 4-6 alkalmas program célja a krónikus, nem organikus eredetű alváselégtelenség kezelése az elalvást és pihentető alvást gátló szokások egyéni feltérképezésével és megváltoztatásával. A kezelés ideje alatt végig kiemelkedő szerepet kap a páciens saját aktivitása, mely alvásnapló vezetésében, illetve az egyes alkalmak során megismert alvásjavító irányelvek és alváshigiénés szempontok mindennapjaiba való illesztésében, valamint az alvással kapcsolatos negatív gondolatok és hiedelmek felismerése és átalakítása során nyilvánul meg elsősorban.

  Mindfulness (MBCT):

  A nyolc alkalmas, heti rendszerességgel, csoportos és egyéni formában is tartott program célja a krónikus fájdalommal élők életminőségének javítása fájdalomhoz való viszonyulásuk megváltoztatása által. A program két módszert ötvöz. A kognitív terápiás elemek a fájdalommal kapcsolatos negatív gondolatok felismerését és átalakítását célozzák, míg a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét meditáció a fájdalom aktív elfogadásához ad hatékony eszközöket és relaxációs hatással is bír.

  Biofeedback alapú stresszkezelés:

  A biofeedback tréning egy műszeres kezelés, mely során a test bizonyos pontjain elhelyezett, számítógéphez csatlakoztatott szenzorokkal fejlesztjük testi folyamatok szabályozási képességét. A tréning során a páciens folyamatos visszajelzést kap testi folyamatairól (pl. szívrtimus, légzésdinamika, szimpatikus arousal, izomfeszülés stb.), melyet figyelve megtanulja befolyásolni ezeket. A biofeddback tréningek között gyakran alkalmazott kezelési modalitás a szívfrekvencia variabilitás tréning, illetve az izomfeszülés, légzésritmus alapú relaxációs eljárások.

  Autogén tréning - relaxációs terápia

  Az autogén tréning (AT) olyan relaxációs technika, mely tréningszerűen végzett gyakorlatokkal testi-lelki ellazultság állapotát hozza létre. A módszer - melynek elsajátításához 12-15 hét szükséges - a gyakorlások során a belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel dolgozik, amivel létrehozzuk a pszichés és testi-lelki ellazultságot. E módszer hatékonyan alkalmazható szomatikus megbetegedésben, krónikus fájdalomban szenvedők körében. Emellett segít csökkenteni az általános szorongást, irritáltságot és kimerültséget, növeli a fizikai tűrőképességet és teljesítményt. Felhasználható arra, hogy változtassunk a fájdalomra adott reakciónkon, növeljük a stressztűrést, enyhítsük az alvászavarokat, továbbá hozzájárul életminőség és közérzet javulásához.

  Rövid dinamikus pszichoterápia

  A dinamikus rövidterápiák szemléleti alapja a pszichoanalitikus elméletekből származik, azonban ezek a kezelések jellemzően időhatárosak (3-6 hónap) és egy jól körülhatárolt problémát jelölnek ki a kezelés céljaként. A pszichoterápiás munka törekvése, hogy feltárja azokat az érzéseket, érzelmeket és gondolatokat, amelyek ismétlődő rejtett mintázatok formájában zavart keltenek az emberek mindennapi érzelmi, kapcsolati működésében.
  Mozgásszervi betegségek, krónikus fájdalombetegség kapcsán érdemes a kezelést megfontolni azokban az esetekben, amikor: (1) nincs egyértelmű, markáns szomatikus-anatómiai ok a panaszok hátterében, (2) amennyiben a panaszok megélésében stressz, szorongás vagy kapcsolati konfliktusok hatására intenzitásváltozás tapasztalható.