2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Otthoni higiénés szabályok COVID-19 fertőzés esetén

  Azon koronavírusos betegek, akik tünetszegények vagy tünetmentesek, és állapotuk nem igényli a kórházi ellátást, mintegy két hét hétre házi karanténba kerülnek. Optimális esetben a fertőzött a háztartásban egyedül tartózkodik, vagy a vele egy háztartásban élők a karantén idejére átmenetileg el tudnak költözni. Szakorvosaink összegyűjtötték azokat a szempontokat, amik biztonságosabbá teszik az egy háztartásban való együttélést, ha a külön költözés nem lehetséges.

   1. A beteg otthonába el kell különüljön a családtagoktól (külön szobában).
    2.  A betegségben szenvedő és vele egy háztartásban élő családtagoknak fokozottan figyelniük kell a higiénés rendszabályokra, kézhigiénére, távolságtartásra, folyamatos szellőztetésre, védőeszközhasználatra (maszk, kesztyű, védőköpeny), a felületek fertőtlenítésére, mert a tünetmentes/tünetes beteg hosszabb-rövidebb ideig ürítheti a SARS- CoV-2 vírust.
    3.  A beteget ápoló személy használjon az ápoláshoz egyszerhasználatos védőköpenyt vagy külön ruhát, amit az ápolás után lecserél és kimos. Mindig használjon, maszkot, kesztyűt.
    4.  Az egyéni védőfelszerelés eltávolítása során elsőként a kesztyűt kell levenni. A levett védőeszközöket javasolt zárható nejlon zacskóba kidobni.
    5.  Ezt követően azonnal mosson kezet fertőtlenítő hatású szappannal és vízzel vagy fertőtlenítsünk a kezeket alkoholalapú kézfertőtlenítővel (patikában, drogériában is kapható 70%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szer).
    6.  Az összes védőeszköz levételét követően fertőtlenítsen kezet.
    7.  A beteget ápoló családtag mosson rendszeresen kezet és fordítson gondot a gyakran érintett tárgyak, felületek (pl. kilincs, kapcsológombok) fertőtlenítésére.
    8.  Fontos, hogy a beteg személy által használt evőeszközöket fertőtlenítsék le mind a kézi mind a gépi mosogatás előtt. A mosogatógépet állítsák min. 55- 60 °C-ra.
    9.  Fontos, hogy a beteg személy ruházata, fehérneműje, ágyruhája a családtagokétól külön, kerüljön mosásra, legalább 60 °C-on a mosószer mellé fertőtlenítő mosószer hozzáadásával!
   10.  Fontos az ágynemű, pizsama, törölköző folyamatos cseréje (akár 2 naponta amíg a tünetek fennálnak).
   11.  Szigorúan kell venni a személyi higiénét: ne használják közösen a családtagok a WC-t, zuhanyzót, ha ez megoldható.
   12.  Abban az esetben, ha nincs külön fürdőszoba, a beteg családtag használja a zuhanyzót utoljára és maszkban fertőtlenítse le maga után. A WC használat után minden alkalommal fertőtlenítse le maga után az ülőkét, nyomógombot, csapot, kilincset (ne használjanak közös kéztörlőt a családtagok!).
   13.  A beteg környezetét naponta tisztítani és fertőtleníteni kell, fertőtlenítő hatású szerrel.
   14.  A beteg a ruházatát, ágyruháját gyűjtse egy zacskóba, zárja le és így vigye ki a mosáshoz.
   15.  A zacskót dobja ki, ne használja újra fel. A mosógépbe a ruhát a családtag, maszkba kesztyűbe rakja be, nehogy megfertőződjön a beteg ruházatától.
   16. A kesztyű levétele után fertőtlenítse kezét, így vegye le a maszkot és dobja ki, majd fertőtlenítsen újra kezet.
   17. A beteg fogkeféjét cserélje le 10 naponta a betegség fennállásakor, és gyógyulást követően. Használjon szájöblögetőt.
   18. Orr- és szájpiercingjeit vegye ki, és fertőtlenítve tárolja, csak gyógyulást követően helyezze vissza.
   19. Felszabadító vizsgálat végzését, ha szükséges, csak 3 tünetmentes nap elteltével érdemes elvégezni.

  Amennyiben a fentieken túl bármilyen kérdése lenne, forduljon bizalommal kezelőorvosához.