2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Műtéttel kapcsolatos gyakori kérdések

  Műtét előtti időszakra vonatkozó kérdések

  • Miért nem szabad vérhígítót szedni a műtét előtti napokban?
   A műtét vérzéssel jár, helyes tehát, ha nem vérzékeny a Beteg. Amennyiben mégis szüksége van véralvadás gátlóra, a műtét idejére azt közvetlenül követő időszakra át kell állítani heparinra a Beteget szokásos gyógyszeréről. A hosszú távon adott véralvadás gátló gyógyszerek esetében a legnagyobb probléma az, hogy hatásukat nem tudjuk szükség esetén felfüggeszteni, így egy esetleges műtéti vérzés nem leállítható. A heparin esetében megfelelő ellenszerrel a hatás felfüggeszthető.

  • Mennyi ideig tart a műtét?
   Ez a műtét típusától, az operált gerincszakasz kiterjedésétől függ elsősorban. Porckorongsérv-eltávolítás esetén az átlagos műtéti idő 60-90 perc, míg stabilizációs műtéteknél a beavatkozás 3-5 óra is lehet.

  • Műtét előtt kapok-e beöntést?
   Gerincműtétek előtt nem kell beöntést adni, néhány speciális esetet leszámítva.

  • Helyeznek-e be katétert?
   Stabilizációs műtéteknél, az esetek többségében szükséges katéter behelyezése (altatásban), a műtét utáni vizeletürítés megkönnyítése céljából. Minden esetben az aneszteziológus és az operatőr mérlegel és dönt a katéter szükségességéről.

  Műtét utáni időszakra vonatkozó kérdések

  • Mennyire leszek éber közvetlen műtét után?
   Ez egyéni különbségektől is függ, de a műtét hosszától, vérveszteségtől, stb. is. Általában igaz, hogy a műtét után 3-4 órán át jobb, ha nem látogatják a Beteget. Az is gyakran észlelt jelenség, hogy a műtét után hallottak másnapra kiesnek emlékezetünkből.

  • A műtét után, mennyi idő elteltével lehet inni, ill. enni?
   Ezt a megfigyelő ápoló illetve orvosi személyzet dönti el egyénileg. Csak akkor adnak inni és enni, ha biztonságosan lehetséges már ez. Az altatásban végzett műtéteket követően feküdni kell, ez is nehezíti az ital fogyasztását (szívószállal).

  • Látogatók jöhetnek-e hozzám közvetlenül a műtét után?
   Elvileg igen, de jobb, ha a Beteg pár órát pihen, teljesen magához tér, mielőtt látogatót fogad. Emlékezet kiesés is előfordulhat a közvetlen műtét utáni órákban.

  • A repülőtéren, amikor a kapun átmegyek, megszólal-e a riasztó (egy implantációs műtét után)?
   Általában nem szólal meg a kapu, de ez nagyban függ az implantátum fajtájától és anyagától. Intézetünk szívesen állít ki kétnyelvű igazolást az implantációs műtét tényéről.

  • Tudok- e csavarozás után hajolni?
   A rövidebb (1-3 szegmentumra terjedő) rögzítő műtétek után a gerinc mozgása csaknem teljes lehet. A hosszabb rögzítést követően a gerinc mozgásterjedelme akár jelentősen is csökkenhet. A rehabilitáció alatt nem utolsó sorban az ehhez történő adaptáció a feladat. Ugyanakkor a fájdalom forrásának kiiktatása (eredményes műtét) sok esetben inkább növeli a gerincszakasz mozgékonyságát, mert a többi, mozgásképes szegmentum visszanyeri teljes mozgástartományát.

  • Mikor tudok újra autót vezetni?
   Általában három héttel a műtétet követően engedjük vezetni Betegeinket, ha egyébként a gyógyulási folyamat minden tekintetben jól halad.

  • Mikor tudok újra dolgozni?
   Ez függ a műtét fajtájától, nagyságától és a rehabilitáció gyorsaságától is. Kis műtét (decompresszió és nyaki stabilizáció után) már 8-12 héttel munkaképes lehet a Beteg, míg nagyobb műtétek után (lumbalis stabilizáció), a munkába állás lehet, hogy csak 6-12 hónap után sikerül. Vannak olyan műtétek is, melyeket követően nem tud eredeti munkájában dolgozni a Beteg.

  • Műtét után szükséges-e rehabilitációs kezelésen részt vennem?
   A kisebb műtétek után általában nincs szükség rehabilitációs kórházi kezelésre, elégséges a biomechanikai szabályok betartása és a tanult torna rendszeres alkalmazása. A nagyobb műtéteket követően, vagy ha a Beteg állapota a műtét előtt súlyos hiányosságokat mutatott, javasoljuk a komplex rehabilitációs kezelést, általában kb. három hónappal a műtétet követően. Akkorra gyógyul meg a seb és kerül olyan állapotba a Beteg, hogy nagy hatékonysággal alkalmazhatók a kezelések esetében. A rehabilitációs kezelés átlagosan két- három hétig tart, de szükség esetén az egyes rehabilitációs intézetek meghosszabbítják a Beteg bent tartózkodását.

  • Szabad sportolni egy gerinc műtét után?
   Igen, szabad sportolni gerincműtét után, de a gyógyulás fázisaira jellemző terhelhetőségen belül. A gyógytornász és az operáló orvos tájékoztatást ad az egyéni különbségeknek megfelelő mindenkori terhelhetőségről. Alapvető szabály, hogy mozgásról nem beszéljük le a Beteget, de a gerinc függőleges megterhelése nem tanácsos. Veszélyesek lehetnek azok a sportok, ahol ütközések, esések, teher emelése illetve a gerinc csavaró mozgása jöhet létre.

  • Szabad nekem műtét után ülni?
   Általánosan érvényes, hogy egyenes derékkal, mintha állna az ember, ülni is szabad. Ez a tartás azonban nagyon hamar fárasztóvá válik, ilyenkor fel kell állni vagy le kell feküdni. Mindez fokozottan érvényes azokra a műtétekre, ahol a porckorong is érintett, de nem kerül sor stabilizációra. Ahogy távolodunk a műtét napjától illetve halad a Beteg a rehabilitációval, egyre többet ülhet.

  • A műtét után mennyi idő elteltével kelhetek fel?
   Ha a műtét szövődmény mentes volt és a Beteg általános állapota ezt megengedi, a műtétek utáni napon a Beteget gyógytornász kelti fel (mobilizálja). Amennyiben orvosilag indokolt (például a durazsák is érintett a műtét során), ezt a lehető leghamarabb közli orvosa a Beteggel és átbeszélik a következő napok rehabilitációs teendőit.

  • Közvetlen műtét után milyen pózban feküdhetek? Feküdhetek a hátamon is?
   A műtét után általában bármely pózban feküdhet a Beteg, de nem minden pozíció lesz számára kényelmes. A háti és ágyéki műtétek után preferáljuk a hanyatt fekvést, mert így a seb kis nyomás alá kerül, és ez csökkenti az utóvérzés lehetőségét.

  • Elmúlik majd műtét után a lábfájdalom?
   Igen, általában az alsó végtagi fájdalom műtét után elmúlik. Pár nappal a műtét után néhány napra visszatérhet a fájdalom és/vagy zsibbadás, ennek a gyök gyulladása az oka, és 10-14 nap után ez a tünet elmúlik. A néhány héttel, pár hónappal a műtét után visszatérő fájdalom instabilitás, hegesedés lehetőségét veti fel, de gyakran gyulladáscsökkentők, esetleg B1 vitamin adása mellett elmúlik ismét.

  Műtéttel kapcsolatos egyéb kérdések

  • Van-e arra esély, hogy újra beszűküljön a gerinccsatorna?
   Igen, van. Ez előfordulhat a már operált gerincszakasz melletti területen a természetes öregedés, elhasználódás részjelenségeként, de hozzá járulhat a merevvé operált részek munkájának a szomszédos területekre terhelődése miatt felgyorsult degeneráció is. Az operált területen hegesedés, esetleg a csontgraft migrációja vezethet ismételten szűkülethez.

  • Milyen hosszú a beültetett csavar?
   A csavar hasznos hossza a csavarmenet hossza. Az ágyéki gerincen alkalmazott csavarok hossza 45-55 mm átlagosan, Háti gerincen, gyermekben 35-45 mm-es csavarokat használunk, míg a nyaki implantátumokat rögzítő kis csavarok 14-20 mm hosszúak.

  • Hány százalék esély van arra, hogy valamilyen szövődmény kialakuljon?
   A lehetséges szövődmények között vannak olyanok, melyek olyan ritkán fordulnak elő, hogy nem is lehet értelmezni azt. Ilyen pl., hogy a műtét után részleges vagy teljes látásromlás alakulhat ki, vagy beszédképtelenség. Nagyon ritka szövődmény a műtét alatt bekövetkező halál is. Gyakoribb, mintegy 1% annak az esélye, hogy egy műtéti seb elgennyed, elfertőződik. Az idegi sérülés, vagy az idegi burok sérülése ritka, fél százalék körül van. Annak az esélye, hogy egy gerincműtét után másikra is szükség lesz, kb. 3-4 % lehet.

  • Sérv műtétnél: a külső rostos gyűrű hogyan zár vissza?
   A porckorong sérült rostos fala hegesedik. Ez a hegszövet általában elég erős ahhoz, hogy az egyébként csökkent belső nyomású porckorong tartalmát bent tartsa. A recidíva - a sérv kiújulásának gyakorisága 2% körül van.

  • Mitől függ a műtét sikere?
   Több tényezőtől függ a műtét sikere. Elsősorban a megfelelő alany kiválasztásán, a jó indikáción és a jó kivitelezésen. Fontos, hogy szövődmények se lépjenek fel, illetve azok mielőbbi szakszerű ellátása. A műtéttel nem ér véget a dolgunk, a Beteget a gyógyulási folyamat teljes hosszában követni, ellenőrizni kell, tanácsokkal ellátni. A vegyes, fehérje- és vitamindús táplálkozás, bőséges folyadékfogyasztás is elengedhetetlen, nem beszélve a fizikális környezet kényelméről (ágy, szék, fürdőszoba, stb.)

  • Veszélyesek a gerincen végzett műtétek?
   Mint minden műtétnek, a gerincen végzett műtéteknek is megvannak az általános és speciális (csak az adott műtét típusára jellemző) veszélyei. A műtéti Betegtájékoztató anyagokban részletesen írunk minderről, javasoljuk a tájékoztatók tanulmányozását.

  • Egy stabilizációs műtét után fog még mozogni az a gerinc szakasz, ahol a műtét volt?
   A műtétileg elmerevített gerincszakasz, azaz azok a mozgás szegmentumok, melyeket az implantátum rögzít, nem fog mozogni. Egy-három ilyen mozgás szegmentum kiesése alig vagy nem vehető észre, a több szintes stabilizáló műtét érezhető kieséssel járhat. A megmaradó mozgás szegmentumok épsége és mozgásterjedelme illetve a csípőízületek mozgásterjedelme döntő az elmerevítés okozta kiesés megélésében.

  • Mikor kell a gerincet elölről is operálni?
   A háti és ágyéki gerincen a műtétek túlnyomó többsége hátsó feltárásból történik. Elölről csak akkor van szükség ellátásra, ha az hátulról nem oldható meg, illetve nem lenne biztonságos megoldani. Ugyancsak elülső feltárást választunk bizonyos deformitások korrekciója céljából, egyes daganatos vagy szeptikus esetek műtéteinél, illetve ha a hátsó műtét nem hozott elegendő stabilitást.

  • Én már idős vagyok, lehet még a gerincemet operálni, illetve érdemes?
   Az életkor egymagában nem elég annak megítélésére, hogy valaki műthető-e. Figyelembe kell venni az általános egészségi állapotot, az előző betegségeket, sőt az életmódot és az igényeket is. Természetesen igaz, hogy az idősebb embernek azonos műtét nagyobb megterhelést jelent, mint a fiatalabbaknak.

  • Meg kell hosszabbítani egy idő után az elmerevített szakaszt?
   Erre sajnos van esély, de nem törvényszerű. Ez sok mindenen múlik, többek között a genetikai alapokon, a gerinc használat/torna arányán, a merev szegmentumok számán és elhelyezkedésén, stb. Orvosa és gyógytornásza azon munkálkodik Önnel, hogy az adott szituációban a legbiztosabban elkerülhesse a további műtéteket.

  • Már operálták a gerincemet, segíthet rajtam egy újabb gerinc műtét?
   Ezt csak alapos kivizsgálás, a morfológia és a funkció alapos elemzése döntheti el. A leggyakoribb eset, hogy porckorongsérv eltávolítás után stabilizációra szorul a Beteg. Más esetben is lehet szükség ismételt műtétre.

  Hírlevél

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön hasznos egészségügyi tanácsainkról!