2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet
  Prevenció
  Gerincbetegségek megelőzése

  Otthoni gyakorlatok a jobb testtartás és a térd kímélete érdekében: szülőknek és gyermekeiknek

  Kedves Szülők!

  Gyermekeink közt tömegesen fordulnak elő a tartási rendellenességek, melyek legtöbbször együtt járnak a lábboltozatok eltéréseivel is. A mindennapos testnevelésben ezekre vonatkozóan egyrészt a hatékony tartásjavítás, másrészt a lábizmok erősítését szolgáló gyakorlatok végzése szükséges, de erre otthon is oda lehet figyelni. Ezért az alábbiakban csokorba gyűjtöttük az Országos Gerincgyógyászati Központ honlapján szereplő gyógytorna-gyakorlatok rövid videóit (és még számos egyéb hasznos tudnivalót): https://ogk.hu/tevekenyseg/prevencio/gerincbetegsegek-megelozese/

  - Osztálytermi tartáskorrekció: ezeknek a gyakorlatoknak mind a testnevelő pedagógusok, mind a szülők hasznát vehetik, ha a tornatermen kívül tartott testnevelési órán, ill. otthon, tanulás közben mozgásszünetet tartva alkalmazzák tanítványaikon, gyermekeiken. 

  - Lábizom-erősítő gyakorlatok: ezeket is hasznosíthatják a testnevelő pedagógusok és a szülők egyaránt. A lábboltozatok megtartását szolgáló lábizomerősítés a gerinc védelméhez is hozzájárul.

   - Térdizom-egyensúly gyakorlatok: ezekre a hirtelen fordulással járó sportmozgások esetén van különösen szükség (ezek közé tartozik az új fittségmérés, a NETFIT ingafutás-tesztje is). Hirtelen forduláskor ugyanis a térdre különösen nagy teher hárul, amit a jól működő izmok csökkenthetnek. A térdet tartó izmok egyensúlyát, azaz jó működését meglehetősen speciális gyakorlatokkal érhetjük el, amiket a testnevelő pedagógusok figyelmébe ajánlunk elsősorban, de otthon is használhatók.

  A mindennapos testnevelésben a torna-termi órák keretében minden gyermekkel ill. tanulóval rendszeresen végezni szükséges a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását szolgáló speciális tartáskorrekció mozgásanyagát, melyet az orvosok felkérésére a gyógytornászok úgy állítottak össze, hogy a testnevelők beépíthessék a testnevelésbe. A speciális tartáskorrekció a medence helyes középállásán és a testtartásért felelős izmok egyensúlyán alapul, és azt célozza, hogy a gerincet és a nagyízületeket tartó lágyrészek a legkisebb igénybevételnek legyenek kitéve - ez a biomechanikailag helyes testtartás, amivel a gerincet és a nagyízületeket védhetjük a porckopásos betegségektől. 

  A testnevelő pedagógusok részére a speciális tartáskorrekció mozgásanyagát elérhetővé tettük az interneten:

   https://gerinces.hu/prevencio/tartaskorrekcio-konyv-es-dvd-csak-gerincesen/ (itt a videókon kívül annak táblázata is megtalálható, hogy a másfél órás gyakorlatanyagot hogyan kell 5-7 perces blokkokra osztva beépíteni a testnevelési órába) 

  https://gerinces.hu/prevencio/javaslatok-tartaskorrekcio-oktatasanak-modszertanahoz/ (itt egy oktatásban is gyakorlott gyógytornász írja meg tapasztalatait, melyeket a testnevelők jól hasznosíthatnak, amikor a gyerekeknek elkezdik a tartáskorrekció gyakorlatait megtanítani)

   (Szülőktől nem várható el, hogy ezt a mozgásanyagot hibátlanul végeztessék otthon gyermekeikkel – ehhez ugyanis a testnevelő pedagógus szakértelme szükséges.)

  Budapest, 2020. december 15.

  Dr. Somhegyi Annamária Ph.D.
  a reumatológia és fizioterápia szakorvosa
  prevenciós igazgató
  Országos Gerincgyógyászati Központ