2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Gerincferdülés, szkoliózis, scoliosis

  A szkoliózis (scoliosis) fajtái

  Leggyakoribb (80%) az ún. idiopátiás szkoliózis, melynek pontos kiváltó okát nem ismerjük. Általában a gyors testi növekedés idején jelentkezik, 7-9, ill. 12-15 éves életkorban. A gerinc oldalirányú elgörbülését a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kíséri, mely a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet.

  Ritkább a kongenitális szkoliózis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.

  Gericferdülés illusztráció.

  Egyéb szkoliózisok: A csigolyatest szilárdságának különböző megbetegedések kapcsán kialakult csökkenése következményeként létrejött görbületek: neurofibromatózis, Scheuermann megbetegedés. Izomerő gyengülés - bénulás - talaján kialakult deformitások (a gerinc tartását segítő izomzat elégtelen munkája következtében jön létre a görbület).

  A gerincferdülés (scoliosis) tünetei, szövődményei

  A szkoliózisok mindegyik fajtájára jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakul ki, ami odavezet, hogy csökken a tüdő légző felülete, ennek következtében a tüdő vérkeringés nehezebbé válik, a szív munkája nagymértékben megnehezül. A tüdő károsodása után kialakul a szívelégtelenség állapota. A beteg terhelhetetlenné válik, munkavégző képességét elveszíti. Mindezek mellett felgyorsulnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozásai, és súlyos kozmetikai elváltozások is kialakulnak.

  Kezelési lehetőségek

  Gerincdeformitás kialakulása esetén elsődleges fontosságú a korai felismerés. Nagyon enyhe esetben elképzelhető, hogy semmilyen terápia nem szükséges. Kifejezettebb deformitás konzervatív kezelést igényel (gyógytorna, fűző viselése). Amennyiben konzervatív kezelés már az előrehaladott csontérettség miatt nem jön szóba, vagy segítségével a további romlást megállítani nem sikerül, és mindezek mellett a gerinc deformitás olyan fokot ért el, hogy a Beteg hátralévő teljes életében (felnőttkorban is) állandó rosszabbodása várható, műtéti korrekció javasolt.

  Műtéti javallat

  Fiatalkori esetben

  háti görbület:

  • eléri, vagy meghaladja az 50 fokot
  • 40-50 fok közötti görbület egyértelmű rosszabbodást mutat

  ágyéki görbület:

  • eléri, vagy meghaladja a 45 fokot,
  • 35-45 fok közötti görbület egyértelmű romlást mutat.

  Felnőttkori esetben

  • A deformitás következtében kialakult erős fájdalom konzervatív kezelés hatására sem enyhül.
  • A görbület nagyobb, mint 50 fok, és az ellenőrzések során folyamatos rosszabbodása igazolódik.

  Műtét típusok

  1. Egylépcsős beavatkozás

  Enyhébb deformitások, rugalmas görbületek esetén végezhetők

  • Elülső feltárásból végzett korrekciós műtét

  A görbület helyétől függően bordák közötti, vagy kombináltan: a bordaközi-, és a hasizmok oldalsó széle mentén végzett műtéti behatolás segítségével érjük el a csigolyákat. A szükséges szakaszon eltávolítjuk a porckorongokat, a csigolyatesteket csavarokkal és rudazattal kötjük össze, segítségükkel elvégezzük a korrekciót. Az eltávolított porkorongok helyére saját csontot helyezünk, mely származhat a feltárás során eltávolított bordarészletből, ill. a csípőlapát belsejében lévő szivacsos csontokból. Sebzárás előtt szívócsövet helyezünk a mellüregbe, a felgyülemlett folyadék a csövön keresztül távozik a műtétet követő 3-6 napon keresztül.

  • Hátsó feltárásból végzett korrekciós műtét

  A deformitás helyétől függően a háti, vagy ágyéki szakaszon a test hátsó felszínén középvonalban hosszanti bőrmetszést ejtünk, és a szükséges szakaszon óvatosan leválasztjuk a gerincen tapadó izmokat anélkül, hogy átvágnánk azokat. Ezt követően a csigolyákba vezetett csavarok, horgok és rudazat segítségével korrigáljuk a görbületet. A rögzített szakaszon a csigolyák hátsó részein a csont vékony felső rétegét eltávolítjuk, a Beteg csípőlapátjából származó szivacsos csontot helyezünk rá, ezzel csontosodást hozunk létre. Sebzárást megelőzően az izomzat alá vékony csövet helyezünk, melyen keresztül a műtét utáni 2-3 napon keresztül ürülnek a sebnedvek.

  2. Kombinált feltárásból végzett korrekciós műtét

  Súlyosabb, kevéssé rugalmas görbületek esetén alkalmazzuk

  Első fázisban a korábban ismertetettek szerint elülső feltárást végzünk, eltávolítjuk a görbület merevségét fokozó porckorongokat, és mellkasi cső behelyezése után zárjuk a sebet. Második fázisban hátsó feltárást végzünk, és a korábbiakban ismertetettek szerint korrigáljuk a deformitást. A két műtét történhet közvetlenül egymást követően, azonos napon, vagy különböző napokon. Súlyosabb esetben, ha a beteg terhelhetősége alacsonyabb, a korrekciós műtétet 2-7 nappal az elülső felszabadító beavatkozás után végezzük.

  3. Kombinált kezelés

  Súlyos, 100 fokos vagy nagyobb, rugalmatlan görbületek esetén alkalmazzuk

  Műtéti előkészítésként nyújtó kezelést alkalmazunk: általános, vagy helyi érzéstelenítésben a koponyára csavarokkal gyűrűt rögzítünk, rajta keresztül fokozatosan növekvő súllyal húzást fejtünk ki az egész testre- eredménytől függően 3-4 héten át. A húzókezelést fekve, ülve, illetve speciális szerkezet segítségével állva és járás közben is folyamatosan alkalmazzuk napi 24 órán át. A beteg a járógép használatával a mosdóba kijárhat, rendszeresen zuhanyozhat, hajat moshat.

  3-4 hét nyújtó kezelés után elvégezzük a korábban ismertetett elülső felszabadító műtétet. Azt követően tovább folytatjuk a nyújtó kezelést. Eredménytől függően 3-4 héttel később elvégezzük a korábban ismertetett hátsó feltárásból végzett korrekciós műtétet.

  Emelt szintű ellátással könnyítjük meg a kórházi tartózkodást