2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet
  Prevenció
  Gerincbetegségek megelőzése

  Milyen a gyermekem gerince?

  Tanácsok szülőknek

  A gyermekek körében tömegessé váltak a különböző tartási rendellenességek. Ezzel az óvodai és iskolai testnevelésben a pedagógusnak kell foglalkoznia: hiszen a tartáshiba nem betegség, csak az izmok helytelen működése, amit a testnevelésben lehet és kell helyre hozni ill. megelőzni a megfelelő, hatékony tartáskorrekciós mozgásanyagnak a minden gyermekkel, minden tanulóval történő rendszeres végzésével.

  A gyermekkori gerincbetegségeket viszont fontos időben felismerni és az ilyen gyermeket szakorvoshoz vinni. A szülő honnan tudhatja, hogy a gyermekét vigye-e ortopéd szakorvoshoz? (Mert minden tartáshibás gyerek szakorvosi vizsgálatára a világon nincs elég ortopéd, és fölösleges is, hiszen a tartáshibát nem az egészségügyben kell kezelni, hanem a mindennapos iskolai testnevelésben.)

  A legfontosabb, hogy azt a gerincferdülést vegye észre a szülő (és persze az iskolaegészségügyi szűrés), mely a növekedés idején jelentősen romlik, mert ezeket a gyerekeket gyógytornával,  fűzővel ill. műtéti úton gyógyítjuk, és a siker kulcsa a korai kezelésbe vétel.

  A kedves szülők figyelhetnek arra, hogy a gyermekük hátát szimmetrikusnak látják-e. Ezt egy speciális testhelyzetben lehet legjobban meglátni: 

  A gyermek bugyijának, alsónadrágjának gumiját tegyük vízszintesre. A gyermek álljon egyenesen, a két talpa közt legyen egy tenyérnyi távolság. Képzeljen el a talpai közt egy egyenes vonalat, és erre a vonalra hajoljon előre lassan úgy, hogy az orrával és a kezével is a vonal felé közelítsen.

  A szülő hátulról nézze a gerincet és a gerinc melletti részeket (mellkason a bordákat, a deréktájon a gerinc melletti izmokat): szimmetrikusnak lát-e mindent. Ahhoz, hogy a deréktáji gerincszakaszt jól lássuk, szinte le kell guggolnunk a gyermek mögött.

  Ha esetleg aszimmetriát lát a szülő, az legvalószínűbben a különböző tartási rendellenességek közé tartozik, hiszen az tömegesen fordul elő. Ha a szülő ezt a megfigyelést 2-3 havonta megismétli, észre fogja venni, ha az aszimmetria egyértelműen növekszik. Ha ezt látja, akkor kell ortopéd szakorvoshoz fordulnia, mert az ilyen esetekben lehet, hogy valódi, romló gerincferdülésről van szó és itt a gyógyítást mielőbb el kell kezdeni. 

  Gyakori serdülőkori gerincbetegség a Scheuermann-betegség. Ezt akkor szükséges észrevenni, ha panaszokat okoz (fáj a gyerek háta vagy dereka), vagy ha a gerinc élettani görbületei jelentősen fokozódnak (megnő a háti domborulat és az ágyéki homorulat). Ezeket a szülő szintén észreveheti, ha a gyermek hátát oldalról megfigyeli.

  Kedves szülők, mindenképpen segítsék elő, hogy gyermekeik minél többet mozogjanak, mert ez a tartási rendellenességekben és a gerincbetegségekben egyaránt nagyon fontos segítség!

  2019. augusztus 25. 

  Dr. Somhegyi Annamária