Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

English

MRI-vizsgálatok

Mi az az MRI?

Az MRI a Magnetic Resonance Imaging, azaz mágneses rezonanciás képalkotás kifejezés rövidítése. Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével, a szervezet protontartalmával összefüggően történik a képalkotás. Az MRI-vel olyan betegségek is kimutathatók, amelyek röntgennel nem vizsgálhatók. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert.

Mit lehet vizsgálni MRI-vel?

MRI-vel csaknem minden szerv vizsgálható. Különböző régiónál, szerv specifikusan különböző betegségek mutathatók ki, differenciálhatók. A csontelváltozásoknál a kialakuló vizenyőre (ödema) kifejezetten érzékeny, mely miatt korai diagnózis adható gyulladásos vagy daganatos folyamatnál.

Milyen eszközökkel végzik a vizsgálatokat az intézetben?

Nyitott MRI készülék

Intézményünkben egy 0,4 Tesla mágneses térerejű készülék működik, mellyel elsősorban gerincvizsgálatokat végzünk.  A nyitott MRI készülékkel a bezártságtól szorongó páciensek vizsgálatát is el tudjuk végezni, ezért ilyen esetben a gerinc mellet ízületi vizsgálat is végezhető (váll, csípő, térd, boka).

 

Zárt MRI készülék

A meglévő nyitott MRI-készülékünk mellé egy 2015. évi fejlesztésű, felsőkategóriás, zárt Siemens Magnetom Amira 1,5 T típusú készüléket állítottunk üzembe. Az új MRI berendezéssel jelentősen bővült az MRI vizsgálati kapacitásunk és vizsgálati spektrumunk is, hiszen az új berendezéssel a gerinc és ízületi vizsgálatok (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka, láb) mellett, koponya, koponya MRA, sella, szemüreg (orbita), arckoponya,  hasi és kismedencei vizsgálatokat is tudunk csinálni.

 

Mikor nem lehet MRI vizsgálatot végezni?

Az egyik legfontosabb dolog az MR - biztonsággal kapcsolatban, hogy pacemakerrel rendelkező személyeket általában nem szabad alávetni a szkennelésnak, bár létezik egy nagyon szigorú protokoll arra nézve, hogy milyen esetben engedélyezhető mégis az eljárás ritmusszabályzóval rendelkezőknél. Erre intézményünkben nincs lehetőség.

Számos egyéb orvosilag beültetett idegen test jelenléte is meghiúsíthatja az MR vizsgálat tervét, ilyenek a pacemaker (kardiológus szakorvos írásos engedélyével),  nervus vagus stimulátorai, agyi shunt, agyi – vagy aneurysma klip, beültetett hallókészülék, fül implantátum,  inzulin-pumpák, cochlea-implantátumok, implantálható cardioverter-defibrillátor (ICD), műbillentyűk bizonyos csoportja, fémszilánk pl: a szemben,  és sok más orvosi implantátum.

Mágnesezhető idegen testek (pl. repeszdarabok) vagy fém implantátumok (pl. sebészeti protézisek, aneurizma klip) szintén lehetséges kockázati tényezőt jelentenek, és a biztonsági szempontokat személyre szabottan szükséges megfontolni.

Nem mágnesezhető természete végett és alacsony elektromos vezetőképessége miatt a beültetett titán és ötvözetei nem kontraindikálják a vizsgálatot.

A beültetett orvosi berendezések, implantátumok esetében a páciensnek minden esetben írásos dokumentációval szükséges igazolni, hogy az MR vizsgálat elvégezhető e.

Az ilyen jellegű orvosi berendezésekről, implantátumokról a páciensnek minden esetben teljes körű információt kell nyújtania az MR szobába való belépést megelőzően, mind az MR vizsgálatot javasló orvosnak, mind pedig a radiológusnak vagy operátornak!

Az MR vizsgálat elvégezhető a terhesség második és harmadik trimeszterében, káros magzati hatást nem mutattak ki a vizsgálattal kapcsolatban. Ilyenkor kontrasztanyag semmilyen esetben nem adható.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár terhére csak az Országos Gerincgyógyászati Központban kezelt közfinanszírozott betegek vizsgálatát tudjuk elvégezni.