Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

A gerinc CT vizsgálata

Mi a vizsgálat célja?

Minden olyan esetben ezt a vizsgálati módszert választjuk, amikor a gerinc csontos elemeinek - csigolyatest, csigolyák közötti ízületek - állapot meghatározására van szükség. A gerincvelő mr-rel vizsgálandó. Sok esetben a műtétek tervezéséhez valamint a műtétek utáni kontrollra is a CT-t választjuk.

Gerincferdüléses esetekben a CT adta rekonstrukciós lehetőségek miatt kell ehhez a technikához folyamodni. Speciális esetekben a ct-t gerinccsatornába adott kontrasztanyaggal kiegészítve végezzük. Ilyenkor a beteg a kontrasztanyagot műtéti körülmények között kapja - ezt a vizsgálatot CT myelográfiának nevezzük.

Milyen előkészítés szükséges?

Általában előkészítést nem igényel. Kivételes esetben adunk csak vénás kontrasztanyagot külön megbeszélés és indikáció alapján.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

Meghatározott gerincszakaszról háton fekvő helyzetben egy natív sorozat készül. Speciális szoftverek segítségével ebből a sorozatból külön a lágyrészekről és külön a csontokról lesznek vékonyszeletes képek, melyekből többsíkú 2d rekonstrukciók készülnek az utólagos feldolgozás során.

Speciális esetekben 3d rekonstrukciókat is készítünk. A rendelkezésünkre álló sokszeletes CT géppel a vizsgálat csak nagyon rövid időt vesz igénybe, ezért a beteg számára nem megterhelő.

Mikor kontraindikált a vizsgálat?

Igazán kontraindikáció nincs, mivel kontrasztanyag adásra csak nagyon speciális esetekben kerül sor, természetesen ilyenkor a kontrasztanyag allergia ezt nem teszi lehetővé.
Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet aktuális alakulására való tekintettel az Országos Gerincgyógyászati Központ közfinanszírozott járóbeteg-ellátásában
2021. március 08-ától ÁTMENETILEG CSAK SÜRGŐSSÉGI indikációjú gerincgyógyászati ellátás nyújtására van lehetőség.

Ennek igénybevételéhez sürgősségi háziorvosi vagy szakorvosi beutaló és előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a (+36) 1 887-7900 telefonszámon.


 Tisztelt Hozzátartozók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

Járóbeteg-ellátás esetén a hozzátartozók kizárólag akkor léphetnek be az Intézetbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyintézni nem képes. Ebben az esetben is kizárólag EGY kísérő kaphat bebocsájtást.

Betegbiztonsági protokollunkat ITT olvashatják el.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.


Megértésüket és türelmüket köszönjük!