Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Gerincdaganatok sebészi kezelése

A gerincsebészet e speciális ága egyre nagyobb szerepet kap intézetünkben. Ennek több oka van: a sebészi technikák fejlődésével egyre több daganatos gerincbeteg válik operálhatóvá és az onkológiai kezeléssel karöltve gyógyíthatóvá. Ugyanakkor a daganatos megbetegedések világszerte emelkedő tendenciát mutatnak. Alapvetően különbséget teszünk jó és rosszindulatú, azaz benignus és malignus daganatok között, valamint a gerinc primer, azaz elsődlegesen a gerincben kifejlődött, valamint szekunder, azaz más szerv daganatos elváltozásának szóródásából létrejött gerincdaganatok között. Érthető, a jóindulatú daganatok, melyek nem adnak áttétet (metasztázis), legtöbbször soliter azaz magányosan előforduló daganatok. Puszta jelenlétük az életkilátásokat nem, legfeljebb az életminőséget (fájdalom, bénulás, stb.) befolyásolja, eltávolításuk nem mindig szükséges.

A gerinc rosszindulatú daganatai lehetnek primer illetve áttéti daganatok. A primer daganat soliter megjelenésű általában és időben operálva jó esélyt ad a teljes eltávolításra. Természetesen a gerinc primer rosszindulatú daganata is adhat áttétet más szervbe (tüdő, máj, stb.), ez esetben a sebészi lehetőségek már önmagukban nem elegendőek, onkológiai kezelésre is szükség van. A gerinc rosszindulatú áttéti daganatai esetében a szövettani forma, érintett szervek jellege, illetve az áttétek száma és nagysága határozza meg a betegség stádiumát és azt, hogy sebészi teendő van-e. Ilyen esetekben a sebész sokszor kényszerül elzárkózni attól, hogy a beteget egy reménytelen helyzetben megoperálja, hiszen az élet hossza nem befolyásolható, minőségén pedig ekkor javítani nem tudunk. Soliter áttét jelenléte esetén a kezelés megegyezik a primer rosszindulatú daganatok kezelési elveivel.

Előfordulhat, hogy az onkológiai kezelést segítendő szövettani mintát veszünk egyéb módon nem tisztázható esetekben anélkül, hogy további sebészi teendőre lenne szükség vagy mód.

Daganatos esetekben a teljes daganteltávolítást célzó, radikális műtétek mellett, végezhető felszabadító (nyomáscsökkentő vagy dekompressziós) műtét, és előfordul, hogy a műtét során egyedül a gerincszakasz stabilitását állítjuk helyre megfelelően alkalmazott rögzítéssel. A fentiek kombinációja esetén a daganat okozta szövethiányt gyakran pótolni kell, erre a célra csontcement illetve speciális távtartók, protézisek használhatók. A gerincműtét az ujjbegynyi kellemetlenül fájdalmas daganatok eltávolításától az emberfejnyi, a medencét és keresztcsonti tájat teljesen kitöltő daganatok kivételéig és a terület plasztikai rekonstrukciójáig széles skálán elképzelhető. Nagy számban végeztünk sikeresen teljes csigolya eltávolítást és pótlást is, úgynevezett totál szegment rezekciót, mely együlésben mindhárom gerincfunkciót helyreállítja. Külső rögzítés nem szükséges, a gerinc elülső oszlopának teherviselő minőségét helyreállítva a beteg a műtét másnapján felkelhet, a rövid és igen stabil áthidaló belső rögzítés kevés mozgásszegmentumot áldoz fel, így a gerincszakasz nemcsak terhelhető lesz, de mozgástartományának javarészét is visszanyeri a fájdalmak gyors csökkenésével párhuzamosan.