2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7900 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Fekvőbeteg-ellátás

  Az Országos Gerincgyógyászati Központban kétféle fekvőbeteg-ellátás lehetséges.

  Műtéti kezelés

  Kórházunk a gerincsebészet hazai vezető intézménye. Országos Központként a gerincsebészeti tevékenység teljes spektrumában jártas szakemberek közreműködésével, nemzetközileg is elismert műtéti tevékenységet folytatunk.

  Konzervatív terápiás (nem műtéti) kezelés

  A műtéti kezelésekről és eljárásokról a Gerincsebészet és az Általános ortopédia aloldalakon olvashat részletesen. A továbbiakban itt az Országos Gerincgyógyászati Központ Konzervatív Terápiás (nem műtéti) Részlegének tevékenységét ismerheti meg.

  Az Országos Gerincgyógyászati Központ integráns részeként a megalakulás - 1995 - óta működik részlegünk. Elsődleges tevékenységi körünk a nem műtétes gerincbetegek állapotfelmérése, konzervatív kezelése és kivizsgálása.

  Mindhárom tevékenység egymással szorosan összefügg és a gerincbetegek ellátására meghatározott, intézeti keretek között kidolgozott diagnosztikus és terápiás irányelveket követ.

  Az állapotfelmérés célja

  Az állapotfelmérés elsősorban az aktivitással összefüggő, vagyis a mechanikai eredetű gerincbetegségek ún. feltáró módszere, melynek célja:

  Az ambuláns vizsgálat során a radiológiai kép / hagyományos röntgen, MR /magneses rezonancia/ vagy CT /komputer tomografia/ és tünettan alapján már biztosan eldőlt műtéti várományos - de nem sürgősséget jelentő betegeknél - egy prerehabilitációs illetve előkészítő gyógytornaprogram megtanítása és az izomerő megalapozása a műtét utáni időszakra.

  A radiológiai kép és tünettan alapján a műtéti határeseteknél az állapotfelmérés után döntünk az öt napos bentfekvés végére, hogy a beteg fizikális státuszában van-e kompenzálható illetve fejleszthető tartalék az állapotjavulást illetően a konzervatív terápiával, vagy sem.

  Megfelelő dokumentumokkal rögzítjük és mérjük: a fájdalom intenzitását, az életminőségi indexet, a törzs izomerejét és állóképességét, a végtagi izomerőket és az állapotspecifikus kérdőívekkel a gerinc funkcionális állapotát, amelyek segítségével ellenőrizni tudjuk a konzervatív kezelés vagy műtét eredményét.

  Az állapotfelmérés eredménye mind a sebészi tevékenység, mind a konzervatív terápia számára komplex tervezhető gondozási program alapját szolgálja.

  A konzervatív kezelés célja

  • A gerincbetegséggel összefüggő fájdalom csökkentése.

  • A napi aktivitás és a minél előbbi munkába állítás elősegítése.

  • A gerinc funkcionális kapacitásának és ezáltal terhelhetőségének növelése.

  A konzervatív terápiának a gerincbetegségek kezelésében számos módja ismeretes amely különböző iskolák módszereit és a saját tapasztalatok eredményeit ötvözve intézetenként eltérő. Az osztályunkon alkalmazott konzervatív terápiás lehetőségek: különböző fájdalomcsillapító infúziók, injekciók, izületi -és ideggyöki, valamint gerinccsatornába adott blokád injekciók, fizioterápiás kezelések/ kiemelendő az egyéni gyógytorna program/, pakolások, pszichoterápia és gerinciskola keretében működő Betegnevelés és Betegoktatás.

  Kivizsgálási tevékenységünk feladata és célja

  Azon esetekben ha a fájdalom okaként a radiológiai kép alapján több porckorong megbetegedése is szóbajön, a porckorongfestéses/ diszkografiás/ vizsgálat segít a pontos fájdalomforrás meghatározásában, amelyet az osztályos bentfekvés során végzünk el. Ugyanezt a célt szolgálja a diagnosztikus ideggyöki vagy kisizületi blokád injekció. / kép: gyöki blokád, vagy discographiás kép.

  A bentfekvés során a kivizsgálás részeként történő megfigyelésünk kizárja vagy alátámasztja a gerincfájdalom és végtagfájdalom okaként szereplő egyéb lehetséges- a gerinc eredetű tüneteket utánzó- differenciáldiagnosztikai problémát jelentő kórképet vagy kórképeket, vagy a panaszok hátterében álló pszichoszociális tényezőket.

  Az osztályra a páciensek előjegyzéssel kerülnek felvételre a gerincgyógyászati ambulancián dolgozó szakorvosok véleményezése alapján. A befekvés előtt ambulanter történik az előírt laboratóriumi, radiológiai vizsgálat, a gyógytornász-fizioterápeuta tesztfelmérése, a fájdalomkutató csoport fájdalomviselkedési szűrővizsgálata és az egyéb intézeti diagnosztikus irányelvekhez tartozó kiegészítő angiológiai és neurológiai vizsgálat.

  Betegoktatás

  2014. januárjától az öt napos konzervatív (nem műtéti) kezelés részeként elindítottuk betegoktatási programunkat. Oktatási programunk célja, hogy több információt adjunk a gerincbetegségekre hajlamosító tényezőkről és azok kiküszöböléséről a megelőzés érdekében. Ebben egy oktatói team - pszichológus, gyógytornász, dietetikus, betegoktató, szakápoló és orvos - segíti Önt.

  A programról bővebb információt itt talál

  A felvételre kerülő betegcsoportok

  • a porckorong kopásos eredetű megbetegedése

  • gerincsérv azon esetei akik nem igényelnek műtéti ellátást

  • a szűk gerinccsatorna okozta tünetegyüttes

  • az operált / elsősorban intézetünkben/ és továbbra is panaszos Betegek

  • az oszteoporosisban szenvedő páciensek elsősorban műtéti elbirálás előtt

  • az intézetünkben operált esetek posztoperatív rehabilitációs céllal

  A részleg tevékenységében reumatológus-, rehabilitációs-, gerincgyógyász szakorvos, ortopéd-gerincsebész szakorvosok, neurológus szakorvos, pszichoteam és gyógytornász-fizioterápeuták, valamint masszőrök vesznek részt.

  Hírlevél

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön hasznos egészségügyi tanácsainkról!