Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Szabadegyetem

Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetem

2014

Ebben az évben első alkalommal is egy sikeres előadást hallgathattak az Egészséges Hegyvidék Program Szabadegyetem előadássorozatának résztvevői. A január 30-i előadás címe: A leggyakrabban előforduló gerinc betegségek konzervatív (nem műtéti) kezelésének irányelvei voltak. A különböző gerincbetegségek konzervatív kezelési lehetőségein túl Dr. Ferenc Mária kiemelt témaként hívta fel a hallgatók figyelmét az oszteoporózis megelőzésére. A csontritkulás megelőzését sajnos nem elég időskorban elkezdeni!

Az oszteoporózis főbb rizikótényezői:

  • Családon belüli halmozott előfordulás
  • Dohányzás
  • Mértéktelen kávéfogyasztás
  • Jelentős és tartós mennyiségű alkohol
  • Elégtelen Calcium és D-vitamin bevitel
  • Mozgásszegény életmód
  • Sovány testalkat
  • Korai (természetes vagy művi) változókor
  • Tartós szteroid terápia

Idei második előadásunkban egy sokak számára rettegett betegségről, a végbélrákról tartott beszámolót dr. Sike Róbert az érdeklődő közönségnek. Mivel szűrés révén nagy biztonsággal megállapítható a tumor jelenléte, a megelőzés szempontjából a tünetmentes felismerésre kell törekedni, de a betegség kezelésének lehetőségeiről is szó esett. Tovább a részletes beszámolóra.

Az év harmadik előadásában a Szív- és érrendszeri megbetegedésekről tarott előadást Dr. Bencze Ágnes, kardiológus szakorvos. Sajnos hazánk még mindig előkelő helyen áll az érrendszeri betegségek okozta halálozások tekintetében, pedig az időben felfedezett megbetegések nagyon jól kezelhetőek.

2013

Három nagyon fontos és hasznos előadással jelentünk meg a programban. A mozgásszervi ismeretek, a gerincbetegségek és megelőzésük vezette fel az idei programot. Következő alkalommal az egészséges táplálkozásra és a belgyógyászati betegségekre figyelmeztető ismertetőt hallotta a közönség, míg a harmadik előadásunk a hajhullás és az azt kiváltó okokkal foglalkozott.

Minden előadás nagy sikerrel és komoly érdeklődés mellett zajlott. Erről tanúskodnak az elkészült cikket és a Hegyvidék Tv műsorai is.

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató