Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Sebfertőzés kialakulásának megelőzése

Sebészeti beavatkozás (műtét) esetén minden beteg ki van téve a sebfertőzés veszélyének, ezért különösen fontosnak tartjuk betegeink tájékoztatását, felkészítését annak érdekében, hogy a gyors gyógyulásban ők maguk is közreműködhessenek.

A betegek számára rendelkezésre álló legfontosabb sebfertőzést megelőző módszer a személyi higiénés szabályok ismerete és betartása!

Az ajánlott fertőtlenítő eljárás műtéti beavatkozás előtt

Műtétre kerülő betegnél közvetlenül műtét előtt fertőtlenítő folyékony szappant biztosítunk a zuhanyzáshoz. Műtét előtt a járóbeteg maga gondoskodik a személyi higiénéjéről, de minden esetben kérjük, kérjen segítséget az ápoló személyzettől, ha a műtéti területet egyedül nem tudja megtisztítani.

Fekvőbeteg esetén ezt a feladatot a szakápolók veszik át a betegtől. Kisgyermek esetén a gyermek fürdetését a szülő és az ápoló személyzet közösen végzi, felügyeli. Mindkét esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a műtéti terület fertőtlenítő lemosására!

A műtét utáni lábadozás

Fontos a napi rendszeres fürdés, kivéve a műtéti területet, amíg azt kötés fedi. Miután a műtéti területről a fedő kötés eltávolításra kerül (ha az orvos nem rendelkezik másként), a napi fürdés (javasolt a zuhanyzás) során a műtéti területet is meg kell tisztítani. A teljes sebgyógyulást követően visszaáll az Ön által megszokott (ülőfürdő vagy zuhanyzás) napi rend.

Új központi sterilizáló

2015-ben az intézmény fejlesztések részeként egy új, modern felszereléssel ellátott központi sterilizáló is épült. A részleg a követelményeknek minden szempontból megfelelő kialakításának és új, modern, nagy kapacitású berendezéseinek köszönhetően a minden igényt kielégítő sterilizálási minőség mellett gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb és kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé.

A tervezés során a műszerpark méretezésénél figyelembe vettük az elmúlt évek kapacitásadatait, és a sterilizálási ciklusokat. Tervezéskor fontos szempont volt, hogy a sterilizáló hány órában dolgozik, illetve a műtőblokkban az egyes tálcák milyen gyorsan kell, hogy rendelkezésre álljanak. A gépek darabszámát/kapacitásméretét úgy határoztuk meg, hogy azokat megfelelő gazdaságosság mellett lehessen üzemeltetni.

Mosogatógép:
- 10 DIN 1/1 kosaras mosogató gép 2 db (1 DIN 50x25x5 cm)

Sterilizáló gépek:
- Gőz sterilizátor 8 STE 2 db (1 STE= 60x30x30 cm, 54 liter)

A sterilizáló a nemzetközi és hazai gyakorlatnak megfelelően három higiénés szintnek megfelelően került felosztásra, kialakításra. (szennyes zóna, tiszta zóna és semleges zóna)

Az új műszerek, berendezések lerövidítik a sterilizálási ciklusidőt, ezzel nagyban megkönnyítik az orvos szakmai területek kiszolgálását és költségtakarékossá teszik a működést.

Takarítástechnológia

Az egészségügyi intézményekben alkalmazható fertőtlenítő eljárásokat, a gyakorlatban használható fertőtlenítő szereket és módszereket, a higiénés rend kialakítását az Országos Közegészségügyi Intézet Dezinfekciós Osztályának "Tájékoztató a fertőtlenítésről" című kiadványa alapján alkalmazzuk.

Csak a kórház higiénikusával egyeztetett, az OTH engedélyeivel rendelkező felületfertőtlenítőket alkalmazzuk, ezek listáját a higiénikussal egyeztetve állítjuk össze.

Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet aktuális alakulására való tekintettel az Országos Gerincgyógyászati Központ közfinanszírozott járóbeteg-ellátásában
2021. március 08-ától ÁTMENETILEG CSAK SÜRGŐSSÉGI indikációjú gerincgyógyászati ellátás nyújtására van lehetőség.

Ennek igénybevételéhez sürgősségi háziorvosi vagy szakorvosi beutaló és előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a (+36) 1 887-7900 telefonszámon.


 Tisztelt Hozzátartozók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

Járóbeteg-ellátás esetén a hozzátartozók kizárólag akkor léphetnek be az Intézetbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyintézni nem képes. Ebben az esetben is kizárólag EGY kísérő kaphat bebocsájtást.

Betegbiztonsági protokollunkat ITT olvashatják el.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.


Megértésüket és türelmüket köszönjük!