2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet
  Prevenció
  Gerincbetegségek megelőzése

  Skoliózis – mit is jelent ez az ijesztő szó?

  A skoliózis jelentése: gerincferdülés, vagyis hogy a törzs hátulról nézve nem szimmetrikus, a gerinc nem a középvonalban helyezkedik el, vagyis hátulról nézve a gerinc nem egyenes, hanem elferdült. Betegség-e ez?

  I. A gerincferdülés nem mindig, sőt legtöbbször nem jelent betegséget

  Gyermekkorban

  Gyermekkorban rendkívül gyakoriak a különböző tartási rendellenességek, amik az izmok helytelen működéséből adódnak és nem jelentenek betegséget. A tartási rendellenességek bizonyos eseteiben a gerinc látszólagos ferdesége is megjelenik, a hazai ortopédiai kézikönyv szerint kb. 15 % gyakorisággal. Ez az eltérés helyrehozható az izmok helyes működésével, vagyis speciális tartásjavító torna rendszeres végzésével. A szükséges tartásjavító torna azért speciális, mert ahhoz, hogy hatékony legyen, távolról sem elegendő a hát és a hasizmok megerősítése, hanem a testtartásért felelős mindegyik izmot olyan állapotba kell hoznunk (és abban tartanunk is) hogy kellően erősek és kellően nyújthatóak legyenek. Ha ezt megtesszük, akkor a testtartásért felelős izmok létrehozzák a biomechanikailag helyes testtartást, melyben a legkisebb a gerinc képleteire háruló terhelés, és ezért ezzel védhetjük a gerincet a felnőttkori porckopásos betegségektől. A speciális tartásjavítást rendszeresen kell végezni a gyermek- és fiatalkorban, hiszen az ülő életmód állandóan veszélyezteti a testtartásért felelős izmok helyes működését, az izomegyensúlyt. Ez elsősorban a testnevelő pedagógusok lehetősége és feladata, hiszen a gyermekek sok-sok éven át vesznek részt a mindennapos testnevelésben, ahol az izmok megfelelő állapotba hozása úgyis feladat, tehát itt kell megkapnia minden gyermeknek és tanulónak ezt a speciális tartásjavítást is. Más tanórákon is felkelhetnek a gyerekek az ülésből és végezhetnek olyan frissító mozdulatokat, melyek egyúttal a testtartást is javítják. Ugyanilyen gyakorlatokat otthon is be lehet iktatni a napirendbe – de ez nem pótolja a testnevelésben végzendő rendszeres, szakszerű tartásjavítást. (Gyógytestnevelésben ez nem oldható meg azon egyszerű ok miatt, hogy erre minden gyermeknek és tanulónak szüksége van, gyógytestnevelésben viszont nem vesz részt mindenki.) Hasznos linkek testnevelőknek és szülőknek:

   http://gerinces.hu/prevencio/tartaskorrekcio-konyv-es-dvd-csak-gerincesen/ 

  http://gerinces.hu/testneveles/szakmai_anyagok/gyakorlat-csokor-jobb-testtartas-es-terd-kimelete-erdekeben-szuloknek-testneveloknek/

   http://gerinces.hu/prevencio/mindennapi-testneveles-hatekony-mukodese-orvosoktol-szuloknek/ 

  Létezik olyan gerincferdülés is, melyet alsó végtagok közti kis különbség okoz. Ez sem betegség, de törődni ezzel is érdemes: a cipőbe helyezett emelés megoldja a problémát. Így megelőzhetjük a végtaghossz-különbség okozta gerincferdülés késői következményét, a felnőttkori porckopásos betegséget.    

  Mindkét fenti gerincferdülésre igaz, hogy ezek nem betegségek, hanem tünetét jelentik vagy az izmok helytelen működésének, vagy a végtaghossz-különbségnek. Foglalkozni velük a fent írtak szerint azért szükséges, hogy a késői következményt, a gerinc porckopásos betegségét megelőzhessük.

  Felnőttkorban

  Heveny derékfájdalom (lumbago) eseteiben gyakran látjuk, hogy a fájdalom miatt az izmok működése megváltozik és a fájdalmas gerinc-szakasz mellett a gerinc elferdül – ez a gerincferdeség sem betegség, csak tünete a heveny derékfájdalomnak. Ahogyan a derékfájdalom csökken ill. megszűnik, a gerinc szimmetrikus, azaz hátulnézetben egyenes tartása is helyreáll.

  Időskorban nem ritka, hogy a gerinc porckopásos betegsége és a csontok mész-szegénysége következtében több csigolyaközti porckorongon ill. csigolyán is kialakulnak különböző szerkezeti eltérések, amik megváltoztatják a csigolyák szimmetrikus, szabályos alakját. Ilyenkor előfordul, hogy a csigolya egyik oldalt alacsonyabbá válik, ezért az adott gerincszakaszon (többnyire a deréktájon) gerincferdülést fogunk látni. Ez esetben sem a gerincferdülés a betegség, az megint csak tünet: tünete a csigolyák egyéb betegségei okozta szerkezeti eltérésnek. 

  II. Gyermekkori skoliózis, mint komolyan veendő betegség:

  Idiopathiás strukturális scoliosis

   A gyermekkorban kezdődő és jelentős romlást mutató skoliózis-betegség (idiopathiás strukturális scoliosis) egyáltalán nem gyakori, a hazai ortopédiai kézikönyv szerint 5 ezrelék a gyakorisága. Okát valójában nem tudjuk, genetikai háttere valószínű de pontosan nem ismert. Fő jellemzője, hogy a csigolyákon térbeli elfordulással járó szerkezeti eltérés látható, ezt röntgen-felvételen lehet meglátni. A betegség másik fontos jellemzője, hogy a növekedés során fokozódik. Ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, a gyermeket ortopéd szakorvoshoz vigyük és így a szükséges gyógykezelést időben elkezdjük. Az időben elkezdett és lelkiismeretesen végzett kezeléssel a betegség romlását csökkentjük, amivel pedig a felnőttkori következményeket, a porckopásos gerincbetegséget előzhetjük meg.  

  A lelkiismeretes kezelés első eleme a naponta végzett egyéni gyógytorna, amit a gyermeknek és szülőjének az egészségügyben elérhető gyógytornász tanít meg és ellenőriz időnként. Az otthoni naponta végzendő gyógytornához akaraterő és kitartás kell, ebben a beteg gyermeket a szülőnek támogatnia, segítenie is szükséges. 

   A kezelés második eleme a fűzőviselés. Ez sem könnyű feladat: kényelmetlen és látványra is kellemetlen a gyermek, fiatal számára. A szülő megkérheti a gyermek osztálytársait, barátait, tanárait: ők is segítsék a gyermeket a fűzőviselés okozta nehézségek elviselésében. A gyermekek megértését könnyű megszerezni, csak gondolni kell rá. Így gúnyolódás, kiközösítés helyett lelkierőt kaphat a beteg gyermek a társaitól. 

  A kezelés harmadik lépcsője a műtéti megoldás. Ehhez is jelentős akaraterő, kitartás, együttműködés szükséges. Az a tapasztalatunk, hogy aki műtétre vállalkozik, az már rendelkezik a szükséges jellembeli tulajdonságokkal – enélkül nem lehet sikeres a műtét. 

  A szülők jól teszik, ha időnként megfigyelik gyermekük hátát egyenes álláskor és előrehajolva. Ha aszimmetriát látnak, akkor 3 havonta figyeljék meg a helyzetet újra. Ha jelentős fokozódást látnak, akkor mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges. 

  A gyermekorvos ill. az iskolaorvos, iskolavédőnő is vizsgálja a gyermekek gerincét, de emellett még a szülői odafigyelés is hasznos, hiszen a szűrések közt 2 év idő szokott eltelni.

  Egyéb strukturális scoliosisok:

  Többféle idegrendszeri, kötőszöveti betegség velejárója a csigolyák szerkezeti eltérésével járó valódi gerincferdülés, vagyis strukturális scoliosis. Ezek sokszor már kiskorban kezdődő ritka betegségek, melyek között olyan is létezik, ami miatt korábban a gyermekek gerincét sokszor kellett operálni, hiszen a beépített fém-eszköz nem tudott növekedni. Ma már olyan új sebészi technika és eszköz létezik és érhető el hazánkban is az Országos Gerincgyógyászati Központban, mely során külső távirányítóval „növesztik” a beépített rugós gerincrögzítő fémeszközt: http://ogk.hu/intezetunkrol/sajto/sajtokozlemenyek/2016/hirek/20160829-magec/  . 

   Legújabban pedig tovább újult a gerincbeteg gyermekek sebészeti ellátása: https://ogk.hu/intezetunkrol/sajto/sajtokozlemenyek/2020/20201202-megujult-gyermeksebeszeti-program/ 

  Budapest, 2020. december 15.

  Dr. Somhegyi Annamária Ph.D.
  a reumatológia és fizioterápia szakorvosa
  prevenciós igazgató
  Országos Gerincgyógyászati Központ
  annamaria.somhegyi@bhc.hu