Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Dekubitusz

A dekubitusz, nyomási fekély, vagy felfekvés a bőr folytonosságának megszakadása és a bőr alatti szövetek sérülése, ami hosszan tartó nyomásnak kitett területeken (lapocka, keresztcsont, medence) jelenik meg.

A dekubitusz tartós nyomás, nyíró és súrlódó hatások eredményeképpen létrejött szövetelhalás.


Dekubitusz: definíció, rizikófaktorok, megelőzés

Bárhol, ahol a testünk egy másik felszínnel érintkezik állás, ülés vagy fekvés során, a testsúlyunk hatására kialakul egy nyomás ezen a felületen. Különösen nagy lehet ez a nyomás kiugró csontos felszínek területén, például a sarok tájon, bokákon, keresztcsont- , ülőcsont felett vagy a gerinc és a lapockák területén. A nyomás hatására összenyomódnak a bőr és az alatta lévő szövetek erei, mely gátolja az érintett területek vérellátását. Ez által nem jut megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag a szövetekhez és nem szállítódnak el a képződött anyagcsere termékek és a széndioxid sem.

Aktív emberek ezért öntudatlanul is állandóan változtatják a testtartásukat, így a nyomás váltakozva érinti a különböző testrészeket biztosítva a megfelelő vérellátást. Betegség és mozgáskorlátozottság hatására viszont csökkenhet ez a képesség és ha a nyomás túl sokáig áll fenn egy adott testrészen, az az érintett bőr és/vagy az alatta lévő szövetek tartós károsodásához, dekubituszhoz, magyarul felfekvéshez vezethet. Plusz rizikót jelenthet a bőrt érintő dörzsölő hatás és a nyíró erők (bőrfelszínek vagy szövetrétegek egymás feletti elmozdulása).

A dekubitusz tehát a bőr és/vagy az alatta lévő szövetek körülhatárolt károsodása, mely nyomás vagy nyomás és nyíró erők hatására, általában csontos felszínek felett, alakul ki. Számos egyéb hajlamosító tényező is ismert pl. anyagcserebetegségek, bőrbetegségek, polineuropátia, alultápláltság, szonda, katéter stb. A dekubitusz-fekélyt a szöveti károsodás mélysége és a dekubitusz megjelenése alapján osztályozhatjuk I-IV súlyossági fokozatba.

A napi beteggondozás rutin részét képezik a dekubitusz-megelőzési intézkedések, melyet a beteg felvételekor és későbbi állapotváltozásakor meghatározott dekubituszrizikóhoz igazítanak. Felállítanak egy egyéni mozgatási tervet, növelik a nyomáseloszlást, csökkentve a veszélyeztetett testrészek terhelését. A beteg felvilágosítása, a megfelelő bőrápolás, szükségletekhez igazított tápanyag és folyadékbevitel is támogatja a dekubituszmegelőzést. 

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató