2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Kórházfejlesztés
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Új pszichoterápiás módszer a krónikus fájdalom gyógyítására

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ Pszichológiai Ambulanciájának munkatársai, Stoll Dániel Péter, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta és Németh Luca, klinikai szakpszichológus jelölt, Magyarországon először végezték el az Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET) képzést. Ezzel hazánkban is elérhetővé válik egy olyan korszerű pszichoterápiás módszer, ami krónikus fájdalombetegek ezreinek enyhített a panaszain. A képzést a módszer megalkotói, Dr. Howard Schubiner és Dr. Mark Lumley tartották májusban a világ számos tájáról érkező egészségügyi szakembereknek.

    Új pszichoterápiás módszer a krónikus fájdalom gyógyítására

    Mi az az EAET?

    Az EAET-t (Emotional Awareness and Expression Therapy) vagyis Érzelemátélés és érzelemkifejezés terápiát ún. centralizált fájdalomban szenvedő betegek kezelésére fejlesztették ki - olyan elsődleges fájdalomállapotok gyógyítására, mint amilyen a fibromyalgia, az irritábilis bél szindróma, a primer fejfájás és a migrén vagy éppen a krónikus derékfájdalom. Az EAET viszonylag új beavatkozás - legkorábbi formáinak klinikai vizsgálatai 2006 és 2011 között zajlottak -, de számos evidenciára alapuló pszichológiai megközelítésből merít, többek között az expozíciós terápiából, az intenzív rövid dinamikus terápiából, a viselkedésterápiából és az írásos érzelemfeltárásból. Több randomizált, kontrollált vizsgálat bizonyította hatékonyságát különböző fájdalomállapotok kezelésében, beleértve a fibromyalgiát (Lumley et al., 2017), a krónikus kismedencei fájdalmat (Carty et al., 2019), az irritábilis bél szindrómát (Thakur et al., 2017), a krónikus mozgásszervi fájdalmat (Yarns et al., 2020) és az általános, orvosilag megmagyarázhatatlan tüneteket (Ziadni et al., 2018).

    Hogyan működik az érzelemátélés és érzelemkifejezés terápia?

    A kezelési modell alapja, hogy az agyunk és a stresszes tapasztalatok meghatározó szerepet játszanak a krónikus fájdalom kialakulásában és fennmaradásában. Megannyi kutatás igazolja a kapcsolatot az érzelemszabályozásban szerepet játszó agyi idegpályák és olyan stresszorok között, mint a fiatalkori megrázkódtatás, a negatív életesemények és más érzelmi tapasztalatok. Az érzelmeket szabályozó agyi központok aktivációja erősen összefügg a szubjektív fájdalomélménnyel, ezzel szemben a képalkotó vizsgálatok (MRI) és a perifériás szövetek patológiájával kapcsolatos klinikai vagy laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem igazolnak hasonlóan erős összefüggést ezeknél a betegségeknél. Úgy tűnik, hogy az érzelmi folyamatok különösen fontosak a krónikus fájdalom azon eseteiben, amelyeknél az említett agyterületek érintettek (azaz "centralizált", "elsődleges" vagy "nociplasztikus" fájdalom), mint például a fibromyalgia, az irritábilis bél szindróma, a fejfájás, a kismedencei fájdalom szindrómák és a nem specifikus krónikus hát- és egyéb mozgásszervi fájdalom.

    Hogyan történik a kezelés?

    Az érzelemátélés és érzelemkifejezés terápia egy rövid, időhatáros pszichológiai folyamat, amelynek középpontjában a fájdalmat befolyásoló érzelmek és interperszonális konfliktusok állnak. A fizikai sérülés helyett a nehezen kifejezhető érzelmekre, gondolatokra és a mindennapokban zavart okozó kapcsolati működésekre helyezi a hangsúlyt. A kezelésnek két lényegi eleme van.  Egyrészről a pácienseink megtanulják, hogy a fájdalom valódi fizikai veszély helyett az idegrendszer hibás jelzéséről szól, ami akár belső, pszichés események (pl. kapcsolati konfliktusok, nehezen átélhető érzelmek) hatására is aktiválódik. Másrészt a tünetcsökkenés olyan érzelmi tapasztalatok által jön létre, amelyek megváltoztatják a veszélyre vonatkozó "előrejelzéseket". A páciensek fő feladata a kezelés során, hogy ezekbe az érzelmi élményekbe mélyen bevonódjanak, átalakítva a fájdalommal és belső érzelmi állapotaikkal vagy személyközi tapasztalataikkal kapcsolatos félelmeiket is, csökkentve az agy „veszély” jelzését. 

    Kiknek nyújt segítséget az érzelemátélés és érzelemkifejezés terápia?

    Olyan páciensek számára tudunk ezzel a módszerrel segítséget nyújtani, akik fájdalma az átlag gyógyulási időn túl is fennáll, illetve a tünetek intenzitása, lokációja akár napokon vagy órákon belül változik (felerősödik, megszűnik, esetleg vándorol) és ezeket a változásokat valamilyen külső (fények, hangok, illatok) vagy belső (stressz, érzelmi állapotok) ingerhez is lehet kötni. Gyakori az ilyen esetekben az is, hogy már korábbi életszakaszokban is megjelentek orvosilag nehezen magyarázható vagy kezelhető testi tünetek (pl. migrén vagy gasztrointesztinális panaszok), amelyeket potenciálisan megelőzött valamilyen nehéz életesemény, megterhelő stresszhelyzet.

    Hogyan vehetek részt érzelemátélés és érzelemkifejezés terápián?

    A kezelésre jelentkezni lehet az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológiai ambulanciáján a 061/88-77-937es telefonszámon hétköznap munkaidőben 8.00 és 16.00 között.