2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Sikeres volt Dr. Kiss László PhD védése - A porckorong degeneráció biomechanikai és klinikai aspektusai

    Dr. Kiss László doktori disszertációjának védése október 25-én zajlott a BEK Akadémián. A tudományos munka célja azon speciális porckorong állapotok vizsgálata volt, melyek nagyban befolyásolják a mindennapi betegellátást, valamint a hosszú távú terápiás kimenetelt. A témavazető intézetünk tudományos főigazgató-helyettese, gerincsebész főorvos és egyetemi docens Dr. Lazáry Áron PhD volt.

    A derékfájdalom jelentős egészségügyi probléma, mely világszerte a legtöbb rokkantságban, mozgáskorlátozottságban eltöltött életévért felelős. A teljes népesség mintegy 4 százaléka szenved degeneratív porckorongbetegségtől és ennek következtében kialakuló derékfájdalomtól. Előrehaladott kopásos állapotokban már több porckorong is érintetté válik, mely negatív hatást gyakorol az életminőségre. Az előrehaladott porckorong kopás általában idősebb életkorban jellemző, így társbetegségek (szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség) színezik a klinikai képet, a műtét során kialakuló szövődmények valószínűségét. Magas kockázatú beteg esetén kiterjesztett gerincműtét nem kivitelezhető, így olyan kis műtéti megterheléssel járó lehetőségek kerülnek előtérbe, mint a perkután cement diszkoplasztika (PCD). Ilyenkor a bőrön ejtetett pár milliméteres bőrmetszésen át bevezetett munkacsatornán keresztül beinjektált orvosi cementtel állítják vissza a gerincsebészek a megfelelő porckorongrés magasságot a csigolyák között.

    Dr. Kiss László  Budai Egészségközpont rezidens orvosa
    Dr. Kiss László PhD ortopédia-traumatológia rezidens

    Az Országos Gerincgyógyászati Központban működő In Silico Biomechanikai Laboratóiummal (ISBL) együtt végzett kutatómunkája során Dr. Kiss László objektíven alátámasztotta, hogy a PCD hatékony megoldás az előrehaladott ágyéki porkorongkopás okozta terhelési derékfájdalom és az ehhez kapcsolódó mozgáskorlátozottság kezelésére. Segítségével a gerinc ágyéki görbülete harmonikusabbá tehető, továbbá jelentősen csökkenthető az idegcsatornák szűkülete. Mindezek a fájdalom csökkenését, valamint a beteg terhelhetőségének és funkcionális kapacitásának növekedését eredményezik. In silico (számítógépes) mérések segítségével alátámasztották, hogy az ideggyök csatorna térfogatnövekedése erős korrelációt mutat a beinjektált csontcement mennyiségével mind a jobb mind a bal oldalon. Továbbá, hogy a PMMA porckorongon belüli eloszlása egyenletes, független a műtéti oldaltól.

    A PCD hatásai mellett a PhD disszertáció témáját képezték az egy- és kétszintes ágyéki fúziók. Ezek a leggyakrabban elvégzett gerincsebészeti műtéti megoldások közé tartoznak, azonban számottevő hatást gyakorolnak a szomszédos porckorongok biomechanikájára. Hosszú távon fájdalmat és mozgáskorlátozottságot eredményezhetnek, felvetve további gerincműtét szükségességét. Ezt nevezik szomszédos szegmentum szindrómának. Vizsgálatok során számos demográfiai, sebészi, röntgen paramétert és MR eltérést analizálva igazolódott, hogy a szomszédos porckorongok preoperatív degenerációja növeli a szomszédos szegmentum szindróma kialakulásának valószínűségét.

    Gratulálunk Dr. Kiss Lászlónak a PhD fokozat sikeres megszerzéséhez! Gyógyítói és kutatói munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánunk!