2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Krónikus fájdalom kezelése pszichológiai eszközökkel

    A fájdalom általában időszakos, azonban vannak esetek, amikor hosszú időn át megmarad, krónikussá válik. Ez az állapot negatívan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, a munkahelyi aktivitást, a társas életet vagy a szabadidős elfoglaltságokat, rontva az életminőséget. Az aktivitáscsökkenéssel együtt járhat a szociális élettér változása, levert hangulat és megnövekedett belső feszültség érzete, mely hatások ördögi körként erősítik a fájdalom megélt intenzitását.

    A program célja a fájdalom komplex kezelése, azon életviteli tényezők megváltoztatásával, melyek a fájdalompanaszok megélését erősíthetik, akadályozva a felépülést. Az egyéni, pszichológus által vezetett program során a résztvevők különböző eszközöket, készségeket sajátítanak el, melyek rendszeres gyakorlásával az életminőség javul, a fellángoló fájdalommal szembeni tehetetlenség csökken.

    A program 11 alkalomból áll, kognitív viselkedésterápiás szemléletre épül, mely bizonyítottan hatásos módszer a krónikus fájdalom kezelésében.

    A résztvevőknek lehetősége nyílik a fájdalompanaszok és az egyéni élettér összefüggéseinek feltérképezésére, a fájdalmat fenntartó tényezők azonosítására, megváltoztatására. Az alkalmaknak része relaxációs és stresszkezelési készségek elsajátítása, melyek az izomfeszesség csökkentésén keresztül fájdalomcsökkentő hatással bírnak. A fájdalommal kapcsolatos negatív gondolatok és érzések felismerése és átdolgozása, melyek a figyelmet állandóan a fájdalompanaszokon tartják, ezzel pedig fokozva azt. Az aktívitással és a pihenéssel töltött idő megfelelő beosztásával és gyakorlásával hosszú távon növelhető az aktivitással eltöltött idő. A tartós fájdalom gyakran beszűkíti az életteret, és a korábban végzett társas vagy hobbi tevékenységek kikopnak a mindennapokból. Ezek tudatos és rendszeres gyakorlásával, azonban sokat tehetünk a kedvező hangulat fenntartásáért. Krónikus fájdalom esetén gyakran alakul ki elalvási nehézség és gyakori az éjszakai megébredés is, melyek idővel számos életterületre negatív hatással bírnak. Alváshigiénés technikák rendszeres gyakorlásával javítható az alvásminőség. Programunk a jelentkezők aktivitására alapoz, hiszen a 11 alkalmas kezelés az üléseken tanult készségek kitartó gyakorlására épül.

    A Pszichológiai Ambulancia programja TB alapon ingyenesen vehető igénybe, amennyiben szakorvos által kivizsgált, gerincproblémával, krónikus fájdalommal él.

    A kezelésre való jelentkezéshez kérjük, hogy levelében írja meg röviden problémáját, a részvételre irányuló motivációját, valamint telefonos elérhetőségét.

    Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 16.

    Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehetséges: ada.dorottya.kasa@bhc.hu

    Cím: 1126. Budapest Királyhágó u. 1-3., I. emelet, Pszichológiai Ambulancia