2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Lelkünk rugalmasságán múlhat egészségünk - Interjú Dr. Gugán Enikő pszichiáterrel

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Intézetünk új szakorvosa beszél arról, miben különbözik a pszichiáter a pszichológustól és milyen egyedi terápiás módszereket (relaxációs, meditatív, szimbólum és katathym imaginatív képélmény terápia) használ a gyógyítás érdekében. Megtudjuk milyen lelki kihívásokkal néz szembe egy gerincbeteg és hogyan segítheti a fizikai javulást a pszichés nehézségekkel történő megküzdés. Választ kapunk arra is, mire számítson a páciens a pszichiátriai vizsgálat során.

    Az általános orvosi diploma megszerzése után pszichiátria szakvizsgát tett. Miben különbözik egy pszichiáter egy pszichológustól? 

    A pszichológus bölcsészkart végez míg a pszichiáter képzés tulajdonképpen az orvosi egyetem elvégzése után kezdődik, ahol egy év a pszichiátria oktatás. Ezt követően egyetemi karoktól függően rezidens képzés folyik pl. kéthetes rendszerességgel. Így az osztályos munka során megszerzett gyakorlati tapasztalat kiegészül az elméleti oktatással. Öt év alatt válhat valaki pszichiáter szakorvossá, aki alapvetően a lelki betegségek testi, vagy genetikai ún. organikus eredetével foglalkozik. Először a pszichés betegségek ezen eredetét igyekszünk kiszűrni majd leginkább gyógyszeres úton kezelni. Későbbiekben az orvos érdeklődésétől függ, hogy valaki milyen irányba specializálódik, ami lehet pl.: addiktológia, rehabilitáció, igazságügyi pszichiátria vagy a pszichoterápia. Itt már lehet átfedés a pszichológus munkájával, aki tanulmányai során inkább az emberi lélek sokszor nehezen kibogozható működésére, összefüggésekre, a viselkedésre, érzelmekre, kapcsolati problémákra fókuszál.  Itt is számos szakirány létezik, amely felé szakosodni lehet az egyetem elvégzése után.

    Melyek lehetnek a leggyakoribb pszichés nehézségek egy gerincbetegséggel küzdő személy számára? Miből eredhetnek ezek a problémák?

    A legnagyobb nehézséget két tényező jelentheti: az egyik az állandó vagy fluktuáló fájdalom, a másik a mozgáskorlátozottság, beszűkült mozgástér. A kettő nyilván gyakran együtt fordul elő, a pszichés és fizikális életteret egyaránt beszűkítve, így az ember szabadság érzetét is jelentősen csökkentve.

    Gugán Enikő dr.
    Dr. Gugán Enikő, az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichiáter szakorvosa

    Ha lelki nehézségeket korábban feldolgozza egy páciens elképzelhető, hogy fizikai állapota is jelentős javulásnak indul?

    Ez nem csak elméleti kérdés, hanem tényeken alapul. Bizonyított, hogy bármi is okozza a fizikai állapot romlását - akár életmódbeli, genetikai okok vagy balesetek -, ezen problémák megélése, már eleve függ az adott személyiség struktúrájától. Ha itt sikerül bizonyos technikákkal változtatni a megélésen, akkor az már feltételezi, hogy a páciens életfelfogásában, problémákhoz való viszonyulásában, sőt személyiségében is változás történik. Rugalmasabbá, ellenállóbbá válik és tulajdonképpen ezen a rugalmasságon, ellenálló képességen ún. reziliencián múlhat a testi-lelki egészségünk folyamatos fenntartása a változó körülmények, distressz, negatív hatások ellenére.

    Ön elvégzett egy katathym imaginatív képélmény (KIP) képzést és rendelkezik relaxációs, meditatív és szimbólum terapeuta képesítéssel is. Hogyan lehet ezekkel a módszerekkel segíteni a pácienseken? Miben tér el és miben hasonlít a KIP pszichoterápiához? 

    Abban hasonlítanak leginkább, hogy ún. módosult tudatállapotban történik a munka. Ez azt jelenti, hogy a tudat beszűkül, de a figyelem kitágul és befele irányul, nő a szuggesztibilitás, lassulnak az agyhullámok, frekvenciájuk csökken. Ilyenkor elménk mélyebb rétegeire lehet rálátni, a tudatos és tudattalan átjárhatóbbá válik. Ez bonyolultnak tűnhet és vannak fokozatai, mélységei, de, ha egyszerűen becsukjuk a szemünket vagy elalvás előtti fázisban vagyunk, máris más, lassabb agyhullámokat lehet detektálni. Ekkor hívjuk vagy állítjuk be a képeket. Mindkét módszernél a probléma feldolgozás közvetett! Tehát nem a hozott problémát beszéljük csak át a terápiás munka folyamán, hanem strukturáltan - egyszerűtől a bonyolultig - hívóképek, hívószavak segítségével haladunk. Így a személyiség egészét érintő pszichoterápiaként adják a legértékesebb hasznot a szimbólumterápiák, mivel a szimbolikus gondolkodás képi megjelenítés eszközével a személyiség legmélyebb struktúráit érinti, merít a személyes, családi, sőt a kollektív tudattalanból. Így nem a hiányra, tünetre, betegségre koncentrálnak, hanem a felépülést, testi-lelki harmóniát, egészségessé válást célozzák meg, magasabb szintű önszabályozás révén, ami beépül az életvitelbe. KIP módszerben a módosult tudatállapotban van dialógus a páciens és terapeuta között, melyben a megjelenített képek kommunikációs hidat képeznek. Meditációban, szimbólumterápiában csak a folyamat végén, már éberen beszéljük meg az átélt és hozott élményeket, mivel nagyon fontos a rendszeres, napi szintű otthoni gyakorlás. Ezt megelőzi a relaxáció elsajátítása, melynek az izomtónus, pszichovegetatív folyamatok szabályozásában van alapvető szerepe.

    Hogyan zajlik a pszichiátriai szakorvosi vizsgálat?

    Az első interjú során az aktuális panaszok és kórelőzmény részletes átbeszélését követően felállítom a diagnózist, felmérem a betegség súlyosságát, illetve kiválasztom a legmegfelelőbb gyógyszert. Tájékoztatom a pácienst a kezelés hosszúsáságáról a gyógyszer hatásmechanizmusáról. Ezt követően gyakrabban, majd havonta, kéthavonta kontroll vizsgálaton ellenőrzöm az állapotukat.  

    Végezetül: a pszichiátriának melyik alterülete az ön személyes favoritja?

    A depressziós és a szorongásos zavarok kezelése a kedvenc területem. A beteg sokszor évek óta fennálló és fokozatosan romló tünetekkel, betegséggel élnek. Az elmúlt évtizedekben az egyre modernebb, kevés mellékhatással bíró antidepresszánsok megjelenésével a tünetek viszonylag hamar oldhatók, jelentős életminőség javulásra számíthatnak a páciensek pár hét alatt.