2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Új épülettel bővül intézetünk

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Modern kórházi blokk építésével jön létre a Budai Egészségközpont Királyhágó utcai telephelyén az új Gerincgyógyászati Központ, amely jövőbe mutató megoldásaival minden tekintetben megfelel a kor elvárásainak. A tervezés során kiemelt szempont volt egy olyan kórházi környezet kialakítása, amely mind a dolgozók, mind a páciensek, mind pedig a látogatók számára megnyugtató, komfortos, valamint segíti a gyógyulás folyamatát is – szerepel a tervek mögött álló Paulinyi & Partners közleményében.

    Budai Egészségközpont új épületszárny

    A Királyhágó utcai helyszín közel százötven éves hagyománnyal rendelkezik a gyógyítás terén; a jelenleg a Budai Egészségközpont épületeit kijelölő két, A és B tömb a II. világháború kezdetén, valamint az 1970-években épültek fel. A Paulinyi & Partners tervei alapján olyan új épületszárnnyal bővül a létesítmény, amely a környezettudatos és fenntartható tervezési szemlélet figyelembevétele mellett nagy hangsúlyt fektet a minőségi terekben megvalósuló gyógyításra is.

    Mivel a Budai Egészségközpont a betegellátás területén piacvezető szerepet tölt be, ezért a meglévő épületállomány felújítása mellett, az intézmény bővítésének célja, ezen pozíciójának megőrzése, illetve megerősítése. A tervezési programban - melyet intézetünk szakorvosaival közösen alakítottak ki az építészek - a jelenleg is üzemelő betegellátási kapacitások mellett több szakmai és ellátási funkció is bővül, fejlődik.  A központi elosztó tér mellett új járóbeteg-ellátási, szűrési központ és mozgásszervi rehabilitációs egység kerül kialakításra. Fejlődni fog az intenzív betegellátás, akut ambulancia fogadóhelye, bővülni fog a fekvőbeteg-ellátás és a műtői kapacitás, valamint a képalkotó diagnosztikai részleg. Az egyes osztályok és azok kapcsolatát betegbarát, jól működtethető és gazdaságos módon alakították ki.

    Budai Egészségközpont új épületszárny

    A zöld koncepció jegyében környezetbarát gépészeti rendszer, passzív fenntarthatósági módszerek, valamint fenntartható energiafelhasználás segíti az épület működését. Az épület energiaellátását és a fenntartható energiagazdálkodást talajszonda rendszer, levegős hőszivattyúk, illetve napelemek biztosítják. Az orvosi ellátás területei a legmodernebb gyógyászati eszközökkel lesznek felszerelve.

    „A fő célunk egy olyan ikonikus épület létrehozása volt, amely egyrészt megjeleníti, megtestesíti a mögöttes kórházi funkciót, másrészt letisztultságával és egyszerűségével biztonságot, megbízhatóságot sugall” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, DLA, a Paulinyi&Partners alapító partnere, elnök-vezérigazgatója, az épület felelős tervezője.

    Budai Egészségközpont új épületszárny

    „Az épület homlokzati koncepciójának megalkotásakor komplex szempontrendszert kellett figyelembe vennünk. A tervezéskor olyan megoldásokat keresünk, melyek egyrészt védik a belső tereket az olyan külső környezeti hatásoktól, ugyanakkor elegendő természetes fényt engednek be, biztosítják a természetes átszellőztethetőség lehetőségét és a belső tereket használók számára a megfelelő kilátást is” - emelte ki Burián Gergő, a Paulinyi&Partners partnere és projektigazgatója, az épület felelős tervezője.

    A Budai Egészségközpont Központ zavartalan működése mellett a projekt megvalósításának kezdete előreláthatólag 2022 év közepén indul, a teljes beruházás kivitelezési időtartama kb. 2 - 2,5 év.