2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Közel 80 életet „mentettek meg” intézetünk munkavállalói

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Sikeresen zajlott le az Országos Vérellátó Szolgálat és az Országos Gerincgyógyászati Központ szervezésében a 11. alkalommal megrendezett intézeti véradó nap. A májusi 17-i alkalomra 30 munkavállalónk regisztrált, melyből 26 sikeresen adott vért. Mivel az egyénenként levett 450 milliliternyi vérből háromféle készítményt állítanak elő, ezért jelképesen azt mondhatjuk, hogy minden véradó kollégánk fejenként 3 életet mentett meg.

  Az OVSZ hét munkatársa 9:00 és 12:30 között várta az önkénteseket a Királyhágó utcai telephely első emeleti privát gyógytornatermében. Szántai Erzsébet HR munkatárs elmondta, hogy a járványhelyzet miatti szigorítások nem bátortalanították el munkavállalóinkat, hiszen a részvételi adatok az előző évekhez hasonlóan alakultak, sőt 2 külsős véradó érdeklődését is felkeltette az intézeti felhívás.

  Berszán Mária ápolási referens először adott vért. Szülei ugyan évtizedek óta rendszeres véradók, de ő úgy érezte, most jött el a pillanat, hogy tovább vigye ezt a családi tradíciót. „Mindenkit arra bátorítok, hogy ahányszor csak megteheti, adjon vért, hiszen ez nekünk nem sokkal több idő, mint egy vérvétel, másnak azonban az életét is megmenthetjük vele” – mondta Marcsi. Koltai Csilla Mária, a Királyhágó utcai telephely radiológus szakasszisztense 3. alkalommal vesz részt véradáson, az ő számára is mindig fontos volt, hogy segítsen másokon. „Jó érzéssel tölt el mikor megkapom a visszajelző SMS-t, hogy kiszállították a vérem egy rászoruló ember számára” – árulta el Csilla.

  Berszán Mária
  Berszán Mária
  Koltai Csilla Mária
  Koltai Csilla Mária

  Bangó Ádám anyaggazdálkodó munkatársunk szintén rendszeres véradónak számít, az intézet által szervezett véradásokon lehetőség szerint mindig részt vesz. Ádám pragmatikusan közelíti meg az önkéntes véradás kérdését: „A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem helyettesíthető, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. Ezért a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben.”

  Éder Erika, a Nagy Jenő utcai telephely vezető asszisztense már rutinos véradónak mondható (ez az 5. véradása), pedig az első két alkalommal elájult, ezért évekig nem is próbálkozott. De szakdolgozóként testközelből tudja, milyen fontos az, hogy megfelelő típusú és megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre. „Mikor elhatároztam magam, és elmentem a Karolina útra, az éppen szolgálatban lévő orvoskollégának mondtam, hogy szörnyen félek, de nagyon szeretném ezt legyőzni. Azt mondta, gondoljak arra, ha beledobnak a tengerbe és elkezdek kapálózni, biztosan elsüllyedek, de ha csak hagyom, hogy sodródjak, akkor egyszer csak partot érek. Képzeljem el így a véradást is, csak hagyjam, hogy történjen! Ez bevált, semmi probléma nem adódott. A mai napon is erre gondoltam, és természetesen minden rendben volt” – mesélte Erika.

  Bangó Ádám
  Bangó Ádám
  Éder Erika
  Éder Erika

  A véradás a járványügyi óvintézkedések betartása mellett zajlott. Összesen 11 új véradót regisztráltak az OVSZ munkatársai, szerencsére senki sem lett rosszul. Az OVSZ jelképes ajándékát intézetünk meglepetéssel egészítette ki: minden regisztrált véradó BEK-es palackkal és a segítségnyújtás örömével távozott.