2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Szarkopénia a Betegoktatásban

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    „Kedves Főorvos Asszony! 

    Januárban egy hetes konzervatív kezelésen vettem részt az Országos Gerincgyógyászati Központban. A terápia részeként minden nap előadáson vehettünk részt, amelyet a kórház dolgozói tartottak a bent fekvő betegek számára. Meglepett a kezdeményezés. Korábban nem hallottam olyanról, hogy egy kórházi kezelés részét képezte volna a betegoktatás

     A napi egy órás előadások keretében tájékoztatást kaptunk fájdalomcsillapító gyógyszerek fajtáiról, lehetséges mellékhatásaikról, a gyomorvédő szerek fontosságáról, a gerincoszlop felépítéséről, a leggyakoribb gerinc-degenerációk kialakulásának okairól és a megelőzés lehetőségeiről. Kaptunk továbbá dietetikai, pszichológiai, egészség-megőrzési tanácsokat, valamint betekintést nyerhettünk a szarkopénia kapcsán folyó legújabb kutatásokba is. Az előadások végén választ kaphattunk az adott témában feltett egyéni kérdéseinkre is. 

    A hét folyamán több betegtárssal is beszélgettem. Valamennyien rendkívül hasznosnak találták a kezdeményezést, dicsérték az előadó munkatársak lelkességét, közérthető stílusát és segítőkész hozzáállását, ami nem csupán az előadások alatt, de az egész hetes benntartózkodásunk folyamán megfigyelhető volt.

     Mindannyian örömmel üdvözöltük intézetük kulturált, magas szintű oktató-programját és azt a különleges élményt, hogy dolgozóik partnerként kezelik a pácienseket, éreztetik, hogy a mi hozzáállásunk és tájékoztatásunk is fontos része a kezelésnek.
    Úgy gondolom, hogy a hasonló programok nagymértékben segíthetnek a hazánkban sajnos nem mindig pozitívan megítélhető orvos-beteg kapcsolat alakításában. 

    Köszönettel és tisztelettel,

     Endrédi Xénia” 


    Az intézetünkbe érkező Páciens véleményt olvasva megkérdeztük Dr. Ferenc Mária főorvos asszonyt, - aki a Betegedukációs tevékenységünk elindítója - hogy tájékoztasson minket arról, minek köszönhető, hogy a több éve működő Betegoktató programunk még mindig ilyen sikeresen funkcionál. 

    Valóban, a Betegoktatást már 1995-ben kezdtük el intézményünkben, felismerve a tanítás jelentőségét a gyógyításban, amelyet az évek során mindig bővítettünk, változtattunk, átszerveztünk a Páciensek igényeit, visszajelzéseit is figyelembe véve. Számos edukációs projekt funkcionál ma már központunkban, a honlapunkon online elérhető ismeretanyagtól, a műtéti Betegtájékoztatókon, Betegoktatási kézikönyvünkön keresztül, a strukturált napi több mint egy órás Betegoktatási foglalkozásokig. Betegoktatási programunk az egy hetes konzervatív terápiás ellátásunk része.

    Az utóbbi prosperáló program eredményessége - amelyet kérdőíves módszerrel is értékeltünk - köszönhető a közvetlen, közérthető kommunikációnak az oktatók és Páciensek között, mint azt több  Betegünk is megfogalmazott. A sikeres és produktív tanítási módszer kulcsa a jól összeállított oktatási stratégián kívül, a képzett, jó kommunikációs készségű, és lelkes oktatói munkacsoport is, melyért köszönet munkatársaimnak. Fontos szempont még, hogy a témákat bővítsük, frissítsük.

    Melyik témával bővítették mostanában az edukációs tanrendet?

    A szarkopéniával, mely az idősödő,- hatvan év feletti korosztály- egyik említésre méltó problémaköre. Sokak számára ismeretlen fogalom a szarkopénia, pedig az egyre korosodó társadalmunk egyik meghatározó, a fizikai teljesítményt korlátozó jelensége. A szarkopénia korunk létező problémája, 50-60 év felett a fizikai teljesítőképesség csökkenése mellett mind  az oszteoportikus nőkben, mind a férfiakban az esések számát, a törési –és halálozási rizikót jelentősen növeli. Időben próbáljunk küzdeni ellene, mert a becslések szerint ma 50 millióra tehető szarkopéniások száma, amely 2050-re 200 millióra fog növekedni a 60 év feletti korosztály számának emelkedése miatt, a demográfiai előre jelzések szerint. 

     Előzetesen végeztünk a konzervatív kezelésre befekvő Páciensek körében felmérést hogy ismerik-e a kórképet, s 60 Beteg kérdőíveinek feldolgozása után az eredmény, az alábbi kördiagramon szemléltetve elég figyelemre méltó, ugyanis 91%-ban nem is hallottak róla, 9% pedig már hallotta a kifejezést, de nem tudta mit is jelent? Ezért is döntöttünk a téma bevezetése mellett az oktatási tematikánkba, hisz napjaink demográfiai változásainak köszönhetően, a fejlett világban is igen komoly népegészségügyi problémát jelent, és ehhez képest a hazai lakosság meglehetősen tájékozatlan a kórállapotról. 

    "Melyik témával bővítették mostanában az edukációs tanrendet?"-kérdésre adott válaszok százalékos aránya kördiagrammon.

    Fontosnak tartottuk ezért a Páciensek tájékoztatását, hisz a generelizált szarkopénia összefügg a gerinc funkcionális kapacitásának a csökkenésével is. Az oktatás során ismertetjük a kórkép lényegét, a diagnosztikus és terápiás lehetőségeket, és mindenekelőtt felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, illetve hogyan lehet a folyamatot lassítani. Az órát Petneházy Nóra kolléganőnk tartja, akinek hosszú távú tudományos munkája is e tárgykörre épül. Az edukáció hatására a Páciensek – felismerve a kórkép lényegét és a prevenció jelentőségét – felmérésünkből kiemelném, hogy 98%-ban változtatnának életmódjukon, az 53% teljes életmódváltást szeretne, 38% a fizikai aktivitást növelné, és csak 9% módosítaná a táplálkozási szokását. A tervezett prevenciós programban a Páciensek 77%-a venne részt, és a 23 % elsősorban vidéken élő, akiknek a hozzáférés akadályba ütközik.

    ogk-szarkopenia-abra-2

    Mit is jelent a szarkopénia kifejezés?

    A szarkopénia progresszív, és generalizált izomtömeg és izomerővesztés, - amiről már korábbi cikkeinkben több összefüggésben beszámoltunk – s mely kórkép az egyre növekvő számú idősödő populáció gyakori, a napi aktivitást erősen korlátozó jelensége. A korhoz köthetően az izmok sorvadása felgyorsul, az izomrostok száma és mérete csökken. Az elsődleges (primer) szarkopénia oka maga a korosodás, a másodlagos (szekunder) szarkopénia számos egyéb belgyógyászati, szisztémás reumatológiai és daganatos betegség részjelensége,- de okozhatja elégtelen fehérje és D3 vitamin bevitel is - mely jelentősen csökkenti a mobilitást és az általános állóképességet. Oszteoporózisban fokozza a törési rizikót, mivel súlyos szarkopéniában az esések száma bizonyítottan megháromszorozódik.  Leegyszerűsítve a kórállapotot, ami szarkopénia az izmokban, az oszteoporózis a csontokban.

    Hatvan-nyolcvan év között már 60%-ot is meghaladóan fogyatkozik izomtömegünk. Ekkor az izmok sorvadása felgyorsul, ami a fizikai erőnlét és az életminőség rohamos romlásához vezet. Az utóbbi években számos nemzetközi munkacsoport alakult, mely egyre többet és behatóbban foglalkozik a kórképpel, felismerve annak jelentőségét a korosodó népességben.

    Bár a szarkopénia bizonyos betegségek, vagy nem megfelelő táplálkozás hatására akár fiatalabb életkorban is kialakulhat, de a legtöbb egyénnek csak idősebb korban okoz valódi problémát. A szarkopénia tulajdonképpen az élettani öregedés része, azonban meghatározott határértéken túl betegségnek tekintendő.

    Melyek a kezdődő szarkopénia legjellemzőbb tünetei?

    Fizikai fáradékonyság, (melynek nincs más betegségre visszavezethető oka) hosszabb gyaloglás, ami korábban nem jelentett problémát megerőltetővé válik, kimerítő a lépcsőzés, nehézkes a székből felállás, mivel a szarkopénia első jelei elsősorban a combizomzat gyengülésében jelentkeznek.

    Mely módszerek segítenek a pre - szarkopénia és szarkopénia diagnosztizálásában?

    A szarkopénia és annak súlyossága az izomfunkció és izomtömeg mérésével (melyek még nem rutinszerűen végzett eljárások) diagnosztizálható. Az izomfunkcióról a járási sebesség, (meghatározott távolság megtétele időre) és a kéz szorítóerő (korra, nemre kalibrált kézi dinamométerrel) vizsgálata tájékoztat bennünket. Az izomtömeg, a testösszetétel detektálására alkalmas DEXA készülékkel határozható meg, a karok és alsó végtagok zsírmentes tömegének összege alapján.  Még pontosabban mérhető az izomtömeg az ultrahang, quantitív CT és MR készülékkel, de ez ma még elsősorban tudományos vizsgálati céllal történik.  A szarkopénia okozta esési kockázat egy pontozásos kérdőív rendszer segítségével megbecsülhető. Nem is annyira a műszeres vizsgálat a fontos, hanem hogy az idősödő/idős betegeink tájékozottságát gyarapítsuk a megfelelő megelőzés, életmódváltás előmozdítására. Úgy gondoljuk, és méréseinkből is megfigyelhető hogy az oktatás fontos eszköze a tájékozottság növelésének, a szűrésnek és a terápiára való odafigyelés tudatosításának.

    A terápiáról honlapunk más fejezetében már írtunk, melynek legfontosabb eleme az ellenállásos un. rezisztencia tréningek rendszeres végzése egyénileg, vagy csoportosan, valamint a megfelelő fehérje és D-vitamin bevitel.

    Mit terveznek tenni a megelőzés érdekében?

    Egy több hétig tartó tematikusan összeállított prevenciós programot tervezünk, melynek része a diagnosztika, a speciálisan összeállított mozgásprogramok és kockázatcsökkentő stratégiák elsajátítása. Egy proaktív módszer keretén belül szeretnénk felmérni, hogy az intézetünkben megforduló Páciensek körében mennyi a szarkopéniások aránya, tervezzük mérni a preventív módszer hatékonyságát, valamint választ szeretnénk kapni arra is, hogy mennyire csökken az elesések és törések aránya, és javul-e életminőségük az ajánlott program elvégzése után. Természetesen ezek még távlati elképzelések, megvalósításuk az egészségügy korlátjaihoz kötöttek.