2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Für Anikó gyógyulása

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész az Örkény Színház tagja. Számtalan színpadi szerepe mellett több lemeze is megjelent. Játékfilmes és tévéfilmes munkái mellett neki köszönhetjük többek között Cameron Diaz és Sandra Bullock magyar hangját is. A mindig aktív színésznőnek már többször volt gerincproblémája, legutóbb április 9-én érkezett az Országos Gerincgyógyászati Központba. Kezelőorvosa, dr. Ferenc Mária főorvosasszony már korábban nyaki gerincproblémával, illetve nyaki porckorongsérvvel kezelte. Aktuális vizsgálatakor ágyéki gerincsérvet diagnosztizált.

    Óriási fájdalmakkal került ambulanciánkra.

    Nem vagyok finnyás, elég fegyelmezett vagyok, de ez semmihez sem volt hasonlítható.

    Mire vezeti vissza a fájdalom megjelenését?

    Egyfelől gyerekkoromban nem volt autónk, így vonattal és busszal utaztunk a távoli rokonokhoz. Rengeteget cipekedtünk, akkor még nem volt gurulós bőrönd sem. Szerintem a fizikai adottságaim mellett a gerinc problémáimat ezeknek az utaknak is betudhatom. Másfelől, mint tudjuk a színpad kialakítását tekintve szükség szerűen huzatos és emlékszem, hogy még Madáchos koromban a zenés darabok kapcsán sokszor kellett időzni az átizzadt dresszben, jelmezben. Akkoriban kezdett fájni a derekam.

    Milyen volt a mostani fájdalom megjelenése előtti élethelyzete?

    Vannak olyan időszakok, amikor napi 28 óra sem elegendő a feladatokra, és ilyenkor azt figyeltem meg, hogy a tennivalók bolyosodnak, mint a vaspor a mágnes körül, hiába próbálod elosztani, és hiába próbálod kétségbeesetten válogatni a feladatokat, egyszerűen összeállnak fürtökké. Vannak ilyen időszakok, amikor azt gondolod, hogy akármilyen örömmel is csinálod, de csak legyünk túl rajta… És ilyenkor mi szorul ki? Hát a sport. Húsz évesen még ki lehet hagyni 3 hét mozgást, de én már nem tehetem meg büntetlenül. Így kötöttem ki április 9-én az Országos Gerincgyógyászati Központban, hétrét görnyedve, nyüszítve a fájdalomtól. Ha abban a sűrűbb időszakban önzőbb vagyok és az időbeosztásba beszorítom a sportolást, talán megúszhattam volna.

    Mi a tanulsága az elmúlt eseményeknek?

    Muszáj mozogni, sportolni és nem szabad abbahagyni. A legcsodálatosabb példa Békés Itala, aki 90 felett van, minden reggel egy órát tornázik, rugalmas, fitt, fiatalos és most kezd új darabot próbálni az Örkényben. A mozgás konzervál, szerintem ez evidens. Nem úgy vagyunk kitalálva, hogy ülünk egész nap, rengeteg kalóriát viszünk be és közben egészségesek maradunk. A testünk törődést és állagmegóvást igényel. A gerincoszlopot őrületes izomköteg tartja a gerincoszlop mentén. A legtöbb sport a gerinc melletti nagy izmokat erősíti, a kisizmokat csak speciális mozgással lehet fejleszteni. Erre nagyszerű a gyógytorna. Általános sportok elegendőek a napi rutinhoz, de az extra terheléshez vagy élethelyzethez szükségünk van speciális mozgásformákra. Néha azt érzem, hogy már túl sokat beszélünk a mozgás fontosságáról, de még mindig nem használjuk az eszünket. 100 vagy 150 évvel ezelőtt vidéken az emberek házat építettek, ismerték a természetet, a felhőkből, a csillagok járásából, a hold állásából tudták, milyen idő lesz, tudták, mikor kell oltani, metszeni, ismerték az állatokat, a gyógynövényeket, tudtak betegségeket gyógyítani. Hol vagyunk mi ettől a tudástól? Mennyire ismerjük magunkat és környezetünket?

    Mit tervez a felépülés után?

    Szeretnék újra futni, köredzésre járni, de most gyógytornára van szükségem, ami pontosan azokat a kis izmokat erősíti, amelyek a beteg gerincet tehermentesítik. Ha valami egyszer elromlik, azt permanensen ápolni kell. Itt tényleg nem az a cél, hogy a strandon jól mutassunk, hanem az egészség a fontos, hogy ne arról szóljon az élet, hogy éppen mi fáj és mit nem tudok megcsinálni. Amíg megúszható a műtét, addig orvosi támogatással és gyógytornász segítségével, önfegyelemmel rendbe tud jönni az ember. Hiszek a megelőzésben és a mozgás gyógyító erejében.
     

    Az orvos szemével - Dr. Ferenc Máriát az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás osztályvezető főorvosát kérdeztük az esettel kapcsolatban.

    Mi volt a páciense diagnózisa az Országos Gerincgyógyászati Központban az elvégzett vizsgálatok után?

    Mivel évek óta ismerem Für Anikó művésznő kedves, ugyanakkor határozott, temperamentumos hangját, már a telefonbeszélgetésünket követően nem volt nehéz a diagnózis felállítása. A kora reggeli órákban hívott, - még munkába érésem előtt - fájdalomtól elcsukló, kétségbeesett hangon, hogy egy napja egy rossz mozdulatot követően olyan erős, éles derékból a jobb alsó végtagba lesugárzó fájdalma van, hogy nem tud lábra állni. Férje hozta be ambulanciánkra, s az első fizikális vizsgálat után, nem volt kérdéses a porckorongsérv diagnózisa.

    Milyen vizsgálatokra volt szükség a pontos diagnózis felállításához?

    Mint említettem, a diagnózis tulajdonképpen megvolt a telefonbeszélgetés és a fizikális vizsgálat után is már, de sürgős mágneses rezonanciás (MR) képalkotást kértünk, amelyen a friss porckorongsérv pontos lokalizációja, valamint a gerinccsatornához és az ideggyökhöz való viszonya jól ábrázolódott, s amely aktuális akut panaszát magyarázta. Emellett még az alsó három ágyéki porckorong kopásos megbetegedésére is fény derült, mely a korábbi időszakban jelentkező derékfájdalma hátterében állt. Azonnal felvételre került osztályunkra, ahol az egy-két napos szigorú pihentető ágynyugalom mellett, elkezdtük az akut porckorongsérv rutinszerű kezelését, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító infúzió, szteroidos-analgetikus gyöki blokád adását, majd két nap után az óvatos mobilizálást. Egyenletes javulás után öt napos konzervatív kezelést követően otthonába engedtük szoros orvosi és gyógytornász kontroll mellett. Első megközelítésben nem javasoltunk műtétet, mivel nem volt parézise, (bénulásos) és egyéb neurológiai deficittünete sem.

    Milyen esetekben segít a konzervatív terápia a porckorongsérv kialakulásakor?

    Mindenkor, ha a páciensnek nincs  akut műtéti indikációt jelentő széklet-vizelettartási vagy indítási nehézsége, vagy neurológiai hiánytünete, - elsősorban alsó végtagi gyengülése – minél előbb érdemes, és el is kell kezdeni a konzervatív terápiát. Ennek sikere függ attól is, hogy akut, vagy krónikus, illetve visszatérő gerincsérves panaszokról van-e szó, s milyen a porckorongsérv elhelyezkedése a gerinccsatornában, vagy az abból eredő az ideggyök lefutására szolgáló kis ideggyöki csatornában. Ha a porckorongsérv mellett elegendő hely van az idegelemek számára, általában a tünetek jó eredménnyel kezelhetők konzervatív terápiával. Az akut porckorongsérv okozta lokális, vagy lesugárzó ideggyöki fájdalom (ischialgia, ideggyulladás) jól reagál általában a konzervatív terápiára, mert van esély a porckorong felszívódására, de a krónikus, vissza-visszatérő gerincsérves esetekben, ha a konzervatív terápiás módozatok is már eredménytelenek a műtéti megoldás jön szóba.

    Hogyan előzhető meg a porckorongsérv ismételt kifejlődése?

    Természetesen száz százalékos megelőzés nincs, a kiújulás függ attól is, hogy milyen a páciens alkata, milyen volt a sérvesedés előtti időszakban az életvitele, foglalkozásához, sporttevékenységéhez, hobbyjához köthető terhelés- igénybevétele a gerinc bármely szakaszának, és milyen lesz azt követően. A megelőzés és kiújulás elkerülése érdekében ezért fordítunk intézetünkben nagy hangsúlyt a gerincvédelemre a sokrétű betegedukációs tevékenységünkkel (napi egy órás betegoktatás, honlapunk, könyv, audiovizuális oktatás stb.).

    Ha páciens betartja az ergonómia és gerincvédelem szabályait, ésszerűen terheli gerincét, csökkenti a stresszes élethelyzeteket, és az akut szak lezajlása után megfelelő gyógytornával erősíti, kondicionálja a gerinc stabilizáló izmait – amit a művésznő nagyon helyesen el is mondott a fentiekben - akkor a csökken a kiújulás esélye.

    Egy olyan pörgő életmód mellett, amit a Für Anikó is folytat, még nagyobb gerincvédelemre van szükség. Éppen tíz évvel ezelőtt volt szintén gerincsérves panasza – igaz akkor a nyaki régióban - és ha csak újabb tíz múlva jelentkezik ismét a probléma a gerinc bármely szakaszán azt sikernek lehet elkönyvelni. Hogy mennyire fegyelmezetten tartja be a tanultakat, a sérves esemény után már alig egy hónappal, kiváló állapotban, és kitűnő mozgás kultúrával láthattuk egy hosszú színházi előadásban. Persze ehhez megfelelő génekre és fegyelemre is szükség van.

    Főoldali fotó: Örkény István Színház