2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Mire ügyeljünk a porckorongsérv műtét után? Hogyan előzzük meg a kiújulást?

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A porckorongsérv műtét az egyik leggyakoribb műtét a gerincsebészetben. A beavatkozás után újra teljes életet élhetünk, azonban a műtét utáni időszak nagy körültekintést igényel. Interjúnkban Dr. Bozsódi Árpádot, az Országos Gerincgyógyászati Központ orvosát kérdeztük a felépülés menetéről, a fájdalomcsillapítási lehetőségekről, életmódbeli változtatásokról.

  Porckorongsérv modell.

  Porckorongsérv műtét után mennyi ideig szorul a beteg kórházi ellátásra?

  A stabilizáció nélküli porckorongsérv-eltávolító-műtét az egyik leggyakoribb műtéti típus a gerincsebészetben. Ilyen esetekben az idegek felszabadítása történik azáltal, hogy eltávolításra kerül a porckorong sérvesedett fragmentuma. A műtét minimális szöveti destrukcióval jár, a felépülés is gyorsabb. Ilyen típusú műtéteket követően már két-három nappal a műtét után haza lehet engedni a betegeket.

  Milyen gyógyulási folyamatokon megy keresztül a páciens? Mennyi ideig szükséges az ágynyugalom, mikor állhat talpra, mikor kezdhet el mozogni, mikortól térhet vissza a mindennapi tevékenységekhez?

  A műtétet követően szöveti gyógyulási folyamatok zajlanak. A mélyebb rétegeknek is ugyanúgy be kell gyógyulniuk, mint a bőrnek. Jellemző, hogy a sebvonal érzékenyebb, ezért fokozott odafigyelés javasolt. Ettől függetlenül a gyógytorna gyakorlatokat már a műtétet követő első napon elkezdhetjük, e mellett a beteg talpra áll, elkezd sétálni. A gerinc terhelhetősége fokozatosan növelhető. A seb gyógyulásáig fontos a pihenés, de az izmokat mozgatni kell. A rendszeres gyógytorna, a gyakorlatok mindennapi ismétlése sokat segít a felépülésben. A varratok eltávolítása után, fokozatosan növelhetjük a terhelést.  Javasolt a kényelmetlen, hajló, csavaró mozdulatok átmeneti mérséklése, amíg a törzsizomzat ismét megerősödik. Egyénenként is változhat, de jellemzően 3 hét és 6 hét közé tehető az a periódus, amikor betegek gond nélkül tudják végezni mindennapi teendőiket. A munkavégzéshez történő visszatérésről pedig kezelőorvosunk dönt állapotunk függvényében.

  Mely tevékenységeket kerüljön a beteg a műtét után és melyeket végezhet?

  Tulajdonképpen minden tevékenységet végezhet, ha az nem kényelmetlen. Bizonyos testtartások, ülő pozíció nem minden esetben kényelmes, ilyenkor javasolt a pozíció változtatása, a tagjaink kimozgatása. Az előre hajló, csavaró mozdulatok rögtön a műtétet követően fájdalmasak lehetnek, ezeket nem kell erőltetni. Fontos, hogy odafigyeljünk a helyes testtartásra és ne essünk túlzásokba.

  Fájdalomcsillapítókra meddig lehet szükség? Milyen típusú fájdalomcsillapítást szoktak ilyenkor alkalmazni?

  A fájdalomcsillapító-kezelés ilyen esetekben már inkább a sebfájdalom enyhítésére szolgál. A fájdalomcsillapítók alkalmazása ideális esetben nem tart tovább pár napnál, esetleg egy hétnél. Előfordulhat azonban, hogy enyhe lesugárzó fájdalom jelentkezik, ami hasonlít a műtét előttihez, de csak rövid ideig tart. Ennek kialakulásában általában a gyógyulási folyamatok játszanak szerepet és rendszerint csak 1-2 alkalommal fordul elő. A javasolt fájdalomcsillapítók a non-szteroid gyulladáscsökkentők, illetve enyhébb fájdalomcsillapítók, amelyek elégségesek szoktak lenni a panaszok enyhítésére.

  Porckorongsérv műtét.

  Milyen életmódbeli változtatások szükségesek ahhoz, hogy ne újuljon ki a porckorongsérv?

  A porckorongsérv kiújulásának megelőzése elsősorban a gerinckímélet, illetve a törzsizomzat erősítésén múlik. Előfordulhat azonban, hogy egy gerincet érő terhelés hatására ismételten megjelenik a sérv ugyanazon vagy egy másik szegmentumban. Ebben közrejátszhatnak genetikai tényezők is, mint például a kötőszöveti erősség. Javasolt tehát a gerincet érintő terhelést csökkenteni, a gyógytornát folytatni.

  Milyen sportokat végezhetnek a műtét után a páciensek?

  A felépülést követően tulajdonképpen mindenféle sport végezhető. A sportolás javasolt egyrészt az egészség megőrzése, illetve az izomzat szinten tartása miatt is. Ami ilyenkor fontos az a mértékletesség. Az a tény, hogy valakinél kialakult egy porckorongsérv még nem jelenti feltétlenül azt, hogy beteg, hanem sokkal inkább azt, hogy hajlamos a porckorong sérvesedésére. Megfelelő odafigyelés mellett azonban minden testmozgás végezhető.