2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Mire ügyeljünk a porckorongsérv műtét után? Hogyan előzzük meg a kiújulást?

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A porckorongsérv műtét az egyik leggyakoribb műtét a gerincsebészetben. A beavatkozás után újra teljes életet élhetünk, azonban a műtét utáni időszak nagy körültekintést igényel. Interjúnkban Dr. Bozsódi Árpádot, az Országos Gerincgyógyászati Központ orvosát kérdeztük a felépülés menetéről, a fájdalomcsillapítási lehetőségekről, életmódbeli változtatásokról.

    Porckorongsérv modell.

    Porckorongsérv műtét után mennyi ideig szorul a beteg kórházi ellátásra?

    A stabilizáció nélküli porckorongsérv-eltávolító-műtét az egyik leggyakoribb műtéti típus a gerincsebészetben. Ilyen esetekben az idegek felszabadítása történik azáltal, hogy eltávolításra kerül a porckorong sérvesedett fragmentuma. A műtét minimális szöveti destrukcióval jár, a felépülés is gyorsabb. Ilyen típusú műtéteket követően már két-három nappal a műtét után haza lehet engedni a betegeket.

    Milyen gyógyulási folyamatokon megy keresztül a páciens? Mennyi ideig szükséges az ágynyugalom, mikor állhat talpra, mikor kezdhet el mozogni, mikortól térhet vissza a mindennapi tevékenységekhez?

    A műtétet követően szöveti gyógyulási folyamatok zajlanak. A mélyebb rétegeknek is ugyanúgy be kell gyógyulniuk, mint a bőrnek. Jellemző, hogy a sebvonal érzékenyebb, ezért fokozott odafigyelés javasolt. Ettől függetlenül a gyógytorna gyakorlatokat már a műtétet követő első napon elkezdhetjük, e mellett a beteg talpra áll, elkezd sétálni. A gerinc terhelhetősége fokozatosan növelhető. A seb gyógyulásáig fontos a pihenés, de az izmokat mozgatni kell. A rendszeres gyógytorna, a gyakorlatok mindennapi ismétlése sokat segít a felépülésben. A varratok eltávolítása után, fokozatosan növelhetjük a terhelést.  Javasolt a kényelmetlen, hajló, csavaró mozdulatok átmeneti mérséklése, amíg a törzsizomzat ismét megerősödik. Egyénenként is változhat, de jellemzően 3 hét és 6 hét közé tehető az a periódus, amikor betegek gond nélkül tudják végezni mindennapi teendőiket. A munkavégzéshez történő visszatérésről pedig kezelőorvosunk dönt állapotunk függvényében.

    Mely tevékenységeket kerüljön a beteg a műtét után és melyeket végezhet?

    Tulajdonképpen minden tevékenységet végezhet, ha az nem kényelmetlen. Bizonyos testtartások, ülő pozíció nem minden esetben kényelmes, ilyenkor javasolt a pozíció változtatása, a tagjaink kimozgatása. Az előre hajló, csavaró mozdulatok rögtön a műtétet követően fájdalmasak lehetnek, ezeket nem kell erőltetni. Fontos, hogy odafigyeljünk a helyes testtartásra és ne essünk túlzásokba.

    Fájdalomcsillapítókra meddig lehet szükség? Milyen típusú fájdalomcsillapítást szoktak ilyenkor alkalmazni?

    A fájdalomcsillapító-kezelés ilyen esetekben már inkább a sebfájdalom enyhítésére szolgál. A fájdalomcsillapítók alkalmazása ideális esetben nem tart tovább pár napnál, esetleg egy hétnél. Előfordulhat azonban, hogy enyhe lesugárzó fájdalom jelentkezik, ami hasonlít a műtét előttihez, de csak rövid ideig tart. Ennek kialakulásában általában a gyógyulási folyamatok játszanak szerepet és rendszerint csak 1-2 alkalommal fordul elő. A javasolt fájdalomcsillapítók a non-szteroid gyulladáscsökkentők, illetve enyhébb fájdalomcsillapítók, amelyek elégségesek szoktak lenni a panaszok enyhítésére.

    Porckorongsérv műtét.

    Milyen életmódbeli változtatások szükségesek ahhoz, hogy ne újuljon ki a porckorongsérv?

    A porckorongsérv kiújulásának megelőzése elsősorban a gerinckímélet, illetve a törzsizomzat erősítésén múlik. Előfordulhat azonban, hogy egy gerincet érő terhelés hatására ismételten megjelenik a sérv ugyanazon vagy egy másik szegmentumban. Ebben közrejátszhatnak genetikai tényezők is, mint például a kötőszöveti erősség. Javasolt tehát a gerincet érintő terhelést csökkenteni, a gyógytornát folytatni.

    Milyen sportokat végezhetnek a műtét után a páciensek?

    A felépülést követően tulajdonképpen mindenféle sport végezhető. A sportolás javasolt egyrészt az egészség megőrzése, illetve az izomzat szinten tartása miatt is. Ami ilyenkor fontos az a mértékletesség. Az a tény, hogy valakinél kialakult egy porckorongsérv még nem jelenti feltétlenül azt, hogy beteg, hanem sokkal inkább azt, hogy hajlamos a porckorong sérvesedésére. Megfelelő odafigyelés mellett azonban minden testmozgás végezhető.