2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Kapcsolat a szarkopénia és az időskori ágyéki gerincdeformitás között

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Ismert tény a populáció egyre növekvő elöregedése, és a korosodással együtt járó számos szervet, szervrendszert érintő megbetegedés. Az idősödő társadalmunk egyik, a csont-izomrendszert érintő törvényszerűen bekövetkező kóros állapota az oszteoporózis és a szarkopénia. A csontritkulás megelőzése, terápiája területén, a folyamatos orvos - betegképzésekkel, ismeretterjesztő anyagok népszerűsítése révén hazánk a nemzetközi viszonylatban is élen jár. Nem állunk így a szarkopénia témában, pedig a korosodással együtt járó primer szarkopénia (definíció lásd előző cikkeinkben) hasonló jelenség az izmokban, - az izomerő és izomtömeg megfogyatkozása révén - mint az oszteoporózis a csontokban.

    Figyelemre méltó az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) demográfiai előrejelzése, miszerint 2000-ben 600 millió volt a 60 évesek arányszáma, 2025-ben 1,2 milliárd fő, és 2050-ben pedig 2 milliárd lesz a 60 évesek aránya. Ma 50 millió a szarkopéniások száma, ami 2050-re 200 millióra fog emelkedni. A nemzetközi tudományos világban, az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a szarkopéniával foglalkozó publikációk száma, s a témát több egészségügyi szervezet fogja össze, többek között a leginkább említésre méltó az Európai Idősödő Szarkopéniás Emberekkel foglalkozó Munkacsoport (EWGSOP) és a Nemzetközi Szarkopénia Munkacsoport (IWGS).

    A szarkopénia kapcsolata az ágyéki gerinc egyensúlyvonala és derékfájdalom között

    Széles skálája ismeretes azoknak az állapotoknak, amelyek a korosodással együtt járó életminőség romláshoz vezetnek, így az idősödéssel összefüggésbe hozható háti-ágyéki gerincdeformitás okozta krónikus derékfájdalom is, amikor a törzsizmok kiegyensúlyozatlan állapotához (imbalance) járásnehezítettség és egyensúlyvesztés is társul. Számos oka lehet a korosodó gerincdeformitásának: több szintes porckorongkopás, oszteoporotikus csigolyakompresszió, csigolyacsúszás, gerinccsatorna szűkület, a gerincstabilizáló izmok renyhesége stb.  A  gerinc struktúráinak védelmében, és a stabilitásának megőrzésében a gerincoszlop mellett húzódó felületes nagy-,  és a csigolyákat a mélyben összekötő kis stabilizáló izmok, valamint a csípőhorpaszizom játszák a legfontosabb szerepet. Ezen izmok renyhesége, izomtömegük megfogyatkozása (degenerációja) hozzájárul a gerincdeformitások kialakulásához. Az eddigiekben nem született megfigyelés a szarkopénia - teljes zsírmentes testizomtömeg valamint a zsírmentes végtagi izomtömeg - és a gerincdeformitás között.

    2017-es japán tanulmány

    A Yawara Eguchi és munkatársai vezette tokiói orvosi egyetem ortopéd sebészeti munkacsoportja megvizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a szarkopénia és a korosodással együtt járó gerincdeformitás, valamint a szintén öregedéssel összefüggő másodlagos ágyéki gerinccsatorna szűkület között idősebb nőknél – átlagéletkor 74 év volt. Bár kisszámú egyedet vizsgáltak előzetesen, de eredményekeit, amelyek figyelemre méltók, 2017-ben közölték először.

    Az ágyéki gerinc deformitás mértékét a gerinc normális egyensúlyvonalához viszonyított, fokokban mért radiográfiás paraméterekkel adták meg, úgymint a medencedőlés, - az ágyéki homorulat, – az ágyéki skoliózis,- a keresztcsont dőlési szöge, és az ágyéki csigolya függőleges egyensúlyvonalhoz viszonyított elfordulásának nagysága.

    Az ágyéki gerincdeformitáshoz táruló tüneteket fájdalom skálával, és életminőségi kérdőívvel elemezték.
    A szarkopéniát a - teljes zsírmentes izomtömeget és a végtagi zsírmentes izomtömeget - DEXA készülékkel határozták meg, de lehet CT-vel, (mint a lenti képen is látható) ultrahanggal és MR- rel is mérni.

    Normál csípőhorpasz izom és szarkopéniás csípőhorpasz izom összehasonlítása.
    Normál csípőhorpasz izom (m.piriformis) (CT) Szarkopéniás csípőhorpasz izom (m.piriformis (CT)
    Enyhe ágyéki gerincdeformitás (skoliózis) Közepesen súlyos ágyéki gerincdeformitás (skoliózis)
    Enyhe ágyéki gerincdeformitás (skoliózis) Közepesen súlyos ágyéki gerincdeformitás (skoliózis)

    Eredmény

    A tanulmány eredménye úgy foglalható össze, hogy szarkopéniát találtak az ágyéki gerinccsatorna szűkülettel bíró egyének 16% -ban és az ágyéki gerinc deformitással küzdő idősebb hölgyek – jelentősen magasabb – 46% -ban.

    Mind a zsírmentes végtagi izomtömeg, mind a teljes zsírmentes izomtömeg indexe – jelezve a szarkopénia jelenlétét - lényegesen alacsonyabb volt az ágyéki gerincdeformitásban szenvedő páciensekben indikálva, hogy a szarkopénia egyik igen említésre méltó oka lehet az időskori ágyéki gerincdeformitás kialakulásának.  A zsírmentes végtagi izomtömeg csökkenése elsősorban a medencedőlés és a derékfájdalom mértékével mutatott összefüggést, míg a teljes zsírmentes testizomtömeg a medencedőlés, az ágyéki skoliózis, és az ágyéki csigolyaelfordulás mértékével valamint a derékfájdalom súlyosságával.

    Jelen tanulmány alátámasztja, hogy a szarkopénia lényeges szerepet játszik a gerinc aktív stabilizáló izomelemeinek renyheségében, mely progresszív ágyéki gerincdeformitáshoz, a gerinc funkcionális kapacitásának csökkenéséhez, és krónikus derékfájdalomhoz vezet.

    Megelőzés

     Az idősek számarányának növekedésével és a várható élettartam meghosszabbodásával, a hatékony prevenciós és terápiás eljárásokra kell fókuszálni időben, hogy a szarkopéniával együtt járó számos fizikai problémát és az életminőség romlását megakadályozzuk, melyhez szükséges a szarkopeniával kapcsolatban álló, és az azt befolyásoló életmódbeli tényezők ismerete is. Ennek egyik legfontosabb eleme a folyamatos mozgás, izmaink sorozatos aktiválása, erősítése.

    Időskori gyógytorna

    Mint ismeretes gerincproblémák jelentős része rendszeres fizikai aktivitással csökkenthető. A nyújtás, erősítés és kondicionáló gyakorlatok megerősítik azokat az izmokat, melyek a gerinc passzív srukturális elemeit védik, és a gerincet stabilizálják. Az inaktív életforma, hosszas üléssel járó állapotok következtében azok az izmok, melyek a gerincoszlopot tartják, fokozatosan sorvadásnak indulnak, a gerincizmok elvesztik tónusukat és erejüket, vékonnyá válnak, és fájdalmasak lesznek. A krónikus fájdalom egyre csökkenő aktivitást eredményez, s minél inaktívabbá válik valaki, annál valószínűbb, hogy a fájdalom fokozódik.

    Kétségtelen, hogy a legeredményesebb a szakember által összeállított egyéni tréningprogram, mely a szarkopénia megelőzését célozza, de nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a már időben elkezdett egyszerű lassú tempójú rendszeres futással, kocogással, sétával, szobakerékpározással, és az ülő életmód ciklikus megszakításával, rövid mozgásprogramok beiktatásával is sokat tehetünk a szarkopénia prevenciójában.