2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Valóban megjósolják az időjárást az ízületek?

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Amikor fiatalok vagy idősebbek arra panaszkodnak, hogy fájnak az ízületeik, holnap várhatóan nagy eső vagy lehűlés jön, akkor többnyire igazuk van. A sajgó ízületek általában jó időjósnak bizonyulnak. De vajon mi áll a jelenség hátterében és mit tehetünk az ízületi fájdalom megelőzése érdekében?

    Az ízületi gyulladással, nyaki fájdalommal vagy egyéb mozgásszervi problémákkal küszködő emberek rendszerint megérzik az időjárás-változást. Míg az idegeket érintő betegségekben, például sclerosis multiplexben vagy a neuropátiában szenvedők kevésbé érzik meg azt. Egy tudományos elemzés szerint az időjárás-változás valóban hatással lehet a krónikus fájdalomra, különösen az ízületi fájdalomra. Egyelőre még nincs tudományos bizonyíték a jelenségre, azonban már 2500 évvel ezelőtt feljegyezték, hogy az időjárás hatással van az ízületekre, és az azóta eltelt évezredek során is számtalan alkalommal jósolták meg az arthritisben szenvedők az időváltozást.

    A tudósok között nincs teljes egyetértés abban, hogyan befolyásolja az időjárás a fájdalmat. Sokan úgy gondolják, hogy a magasabb páratartalom következtében csökken a légköri nyomás. A csökkenő nyomással egy időben, amely a rossz időt előzi meg, a levegőnyomás is kevesebb lesz a testünkön. Ennek következtében a szövetek enyhén megduzzadnak, és ezek a megnőtt térfogatú szövetek irritálhatják az ízületeket. A hőmérséklet csökkenésével a helyzet általában csak rosszabbodik. A hideg következtében az izmok, szalagok és az ízületek még merevebbé válhatnak.

    Alapvetően tehát három dolog befolyásolja az ízületi fájdalmakat: a nyomás-, a hőmérséklet- és a páratartalom változás. Amikor a légköri nyomás és a hőmérséklet csökken, és a páratartalom emelkedik, a betegek többet panaszkodnak. Ráadásul a nyirkos hideg, csak még inkább súlyosbítja a fájdalmakat.

    Költözzünk inkább melegebb éghajlatra?
    Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy az emberek még az olyan enyhe, mérsékelt időjárású helyen sem úszhatták meg az időjárás-változás következtében kialakuló fájdalmakat, mint San Diego. Az egyik kutató azt nyilatkozta, hogy a krónikus fájdalmat nem érdekeli, hogy hol élünk. A páratartalom és a légköri nyomás mindenhol folyton változik. Sajnos nem lehet elkerülni az időjárás-változást, az ellen viszont tehetünk, hogy csökkentsük az ekkor jelentkező fájdalmat.

    Mit tehetünk az ízületi fájdalom megelőzésére?

    Maradjunk ruganyosak!
    A rendszeresen végzett nyújtógyakorlatok, például a pilates vagy a jóga remek módja annak, hogy növeljük rugalmasságunkat és fenntartsuk az ízületek egészségét.

    Vízi tornázzunk!
    A meleg vizes medencében, termálfürdőben végzett gyakorlatokkal különösen hatékonyan lazíthatjuk ki a merev ízületeket. Ráadásul a víz ellenállást is biztosít, amelynek következtében izmainkat is jól erősíthetjük.

    Szedjünk gyulladáscsökkentő gyógyszert!
    A gerincpanaszok miatt használt nem szteroid gyulladáscsökkentők nem okoznak függőséget. Ugyanakkor igaz az is, hogy a mellékhatásaik miatt a lehető legrövidebb ideig szabad csak szedni ezeket a gyógyszereket. Akinek más betegsége is van (például magas vérnyomás, szívritmus zavar, gyomorfekély, cukorbetegség), az csak kezelőorvosa ellenőrzése mellett szedheti ezeket a gyógyszereket.