2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7900 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Betegség után is vasember!

  Nem azért csinálta végig, mert könnyű, azért vágott bele, mert nehéz.

  1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21,2 km futás; ezek a Budapest Féltávú Ironman verseny távjai. Tegyük a szívünkre a kezünket, ezek a távok elérhetetlenek az átlagos edzettséggel rendelkező halandók számára. A sportolók is speciális felkészüléssel dolgoznak azon, hogy akár egy-egy számban teljesíteni tudják ezeket az embert próbáló kilométereket.

  Széll Dániel a budapesti Féltávú Ironman versenyen, futás közben.

  Széll Dánielnek sikerült: 2015 nyarán teljesítette a budapesti Ironmant, az általa remélt szintidő alatt! Dani a világ legtermészetesebb eseményeként beszél a fél évvel ezelőtti versenyről, mintha születése óta erre az élményre készült volna, pedig az idáig vezető úton sok nehézséget kellett legyőznie.

  Élete során kétszer nézett szembe a rákkal, először 1998-ban gyerekként lett beteg. A második alkalommal (2013-ban) már fiatal felnőttként nézett szembe a betegséggel, a műtétekkel és a kezelésekkel, de ekkor már felkészülten fogadta a rá mért próbát. Érettségi előtt két héttel került sor a műtétre, elmondása szerint a közeli vizsga sokat segített neki abban, hogy elterelje a rossz gondolatokat és csak a feladatra koncentráljon. Ma már egyetemistaként gyógyultan mesél a sportos céljairól, sikerről és örömről.

  Gyerekkorodban szerettél mozogni, sportolni?

  A mozgás iránti szenvedélyem már gyerekkoromban kialakult, sokat túráztam, kerékpároztam a szüleimmel, az úszás és a tenisz határozta meg fiatalkori éveimet.
   

  Mi az, amit be kell tartanod a betegséged miatt?

  Nincsen semmilyen diéta ami kötelező lenne, de a féléves egészségügyi kontrollokat be kell tartanom. A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetem, hogy a felnőttkori betegségem időben kiderült.
   

  Hányattatásaidat tetézte a gerincferdülés. Mit javasoltak az orvosok?

  Nagy szerencsém volt, mert az Országos Gerincgyógyászati Központban a kivizsgálást követően sok mozgást és rendszeres törzsizom erősítést javasoltak a vizsgálatokat követően. Ebben az időszakban teniszeztem, orvosi javaslatra e helyett kezdtem el úszni. A tenisz aszimmetrikus mozgását kiváltottuk, úszásra és rendszeres törzsizom erősítésre.
   

  Mi vonzott a triatlon felé, miért választottad ezt a sportágat?

  A versenyszámok váltakozása és a verseny szépsége vonzott. A végső döntést a Budapest Féltávú Ironman után hoztam meg, ahol még szurkolóként izgultam végig a versenyt.
   

  Mire kell odafigyelnie a triatlonistának a gerincét illetően?

  Az úszás kiváló a gerincnek, a futást és a kerékpározást pedig kiegészíti az erősítés, ahol kifejezetten a törzs izomzatának erősítésén van a hangsúly. Futásnál a személyre szabott futócipő (a szükséges megerősítésekkel, alátámasztással), kerékpározásnál az ergonómiailag megfelelő vázméret és a lehetőség szerint kevésbé agresszív üléspozíció a fontos.

  Széll Dániel a budapesti Féltávú Ironman versenyen, úszás közben.

  Mit ad neked a sport?
  Óriási kihívás, komoly felkészülés. A sporttal szembeni alázat sok mindenre megtanított, amit az életben is használni tudok. A felkészülés elengedhetetlen a sikeres versenyzéshez, de ugyanez igaz a vizsgákra is, tanulás nélkül nem megy. A rendszeresség minden siker kulcsa.

  Mi az, amiben szerinted jobb vagy mint a versenytársaid?

  Sok jó képességű sportolót ismerek, akik a versenyek során nem tudják teljesíteni a tőlük elvárt eredményt. Az eredmény elérésében segít az önismeret, hiszen ismernünk kell magunkat ahhoz, hogy az erőnket beosszuk, tisztelni kell a távot, a feladatot.
   

  Mit mondanál egy veled hasonló betegséggel küzdőnek?

  Fogadja el magát minden helyzetben. Meg kell ismerni az adott betegséget és fontos a pozitív gondolkodás. Mindig legyen feladat, ami elfoglal és egyben célt is ad a mindennapokban.
   

  Dani kitartása és életkedve és a sport iránti szeretete példamutató minden beteg és nem beteg ember számára, büszkék vagyunk arra, hogy felkészülését támogatni tudjuk.

   

  Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítvány

   

  Fotók: Pop András, Biacsi Tamás és Kiss Gertrúd.