2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7900 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Kalciumpótlás és a szívkoszorúér betegségek

  Rendszeresen visszatérő és vitás kérdés az oszteoporotikus betegeknek javasolt kalcium és D-vitamin bázisterápia esetén a páciensek aggódó problémafelvetése.

  „ ……a kalcium nem okoz érelmeszesedést, szívkoszorúér ( koronária) betegséget ……..?” Gyakran szembesülünk a kalciumpótlás indokolatlan leállításával is napi praxisunkban, ugyanis az utóbbi években terjedt el az a nézet, amely szerint a kalciumbevitel fokozza a szív-és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Ellentmondásos tanulmányok születtek, melyek növelték a betegek és az orvosok bizonytalanságát.

  Dr. Ferenc Mária az Országos Gerincgyógyászati Központ osztályvezető főorvosa

  A témával kapcsolatos széles körű meta analízis, mely a múlt évben jelent meg az igen neves tudományos folyóiratban (Journal of Bone and Mineral Research) vigasztaló és figyelemre méltó eredményeket közöl a kalciumpótlással kapcsolatban.
   

  A kalcium számos élettani folyamatban nélkülözhetetlen szervezetünkben, felszívódása a vékonybél nyálkahártyáján keresztül történik, melynek egyharmada szívódik csak fel, a többi kiürül. A kalciumpótlást már korán kell elkezdeni, de gyors csontvesztés esetén, a változó korban lévő nőknél és időskorban különösen fontos. A csontozat kialakulásában elsőrendű a szerepe. A legnagyobb kalciumraktárunk a csontban van.
   

  Számos publikáció számol be arról, hogy mind a kalcium, mind a D-vitamin önmagában is alkalmas a csontvesztés mérséklésére. Az oszteoporotikus törések megelőzésére viszont a kalcium és D-vitamin együttes adására van szükség, mivel a kombinált terápiának magasabb a biztonságossági evidenciaszintje a törés prevenciót illetően. A lelkesedés csökkent egy időben a kalciumpótlással kapcsolatban, amikor megjelentek értekezések, amelyek azt állították, hogy a kalciumpótlás D-vitaminnal, vagy a nélkül növeli a szívkoszorúér betegségek és a szívinfarktus kockázatát. Későbbiekben ezen elemzések pontosságáról és szerkezetéről kétségek merültek fel.
   

  A kontrollált tudományos vizsgálatok központi regisztere (Cochrane Central Register of Controlled Trials), a MEDLINE és EMBASE adatbázisaiból az 1996.01.01.és 2013.05.24. között megjelent referencia publikációk áttekintése alapján az alábbi következtetést lehet levonni: a jelenlegi evidencia nem támogatja azt a hipotézist, miszerint a kalcium pótlás D-vitaminnal, vagy anélkül növeli a szívkoszorúér betegségek rizikóját, vagy ennek klinikai megjelenéseit, ideértve a szívinfarktust, az anginát, és az akut illetve krónikus koronária szindrómát. A mai napig nincs pontos élettani mechanizmus meghatározva, arra vonatkozóan, hogy a kalciumpótlás emelné a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.
   

  Az elemzést posztmenopauzás, idősebb hölgyeknél végezték, s ennek alapján biztonsággal állítható, hogy az étkezéssel történő vagy szupplementáris (gyógyszeres) kalcium bevitel D-vitaminnal nem növeli koronária szívbetegségek kockázatát a női populációban.
   

  A férfiaknál alapvetőn magasabb a szívbetegségek rizikója, és a koronária betegségek előfordulási gyakorisága is. Egyes közlemények szerint a férfiak másként reagálnak a kalcium-pótlásra, mint a nők. A férfiakról szóló tanulmányok száma túl kevés ahhoz, hogy biztos és egyértelmű választ lehessen adni a kardiovaszkuláris rizikót illetően.
   

  Magyarországi adatok szerint, az étkezéssel bevitt átlagos napi kalcium mennyiség 665 mg, ami nagyon kevés, tehát mindenképpen kiegészítő pótlás szükséges. Nem szabad azonban arról sem megfeledkeznünk, hogy a túlzott kalciumbevitel fokozhatja a csonttörések számát és a prosztatadaganat előfordulását. Az elérhető tudományos bizonyítékokon alapuló vizsgálatok szerint napi 1200 mg kalcium és 800 NE D-vitamin szükséges a posztmenopauzás hölgyeknél a csontozat egészségének megőrzésére és a csonttörések számának csökkentésére. A D-vitamin adagolására természetesen különböző sémák vannak, a dozírozás függ az évszaktól, a szérum D-vitamin szintjétől, és az oszteoporózis súlyosságától. A kalciumpótlásnál is a szérum és vizelet kalciumszint időszakosan ellenőrizendő, ezért a pontos adagoláshoz a szakorvos javaslatát tanácsos figyelembe venni.
   

  A kalciumnak a csontanyagcserére gyakorolt kedvező hatásán kívül bizonyítottan megannyi fontos élettani folyamatban is fontos szerepe van:

  • a kalciumpótlás csökkenti a hasfali zsírszövet mennyiségét

  • a kalcium véd az inzulinrezisztencia ellen

  • az ajánlott adagolásban a kalcium a D-vitaminnal együtt hatékony a 2-es típusú diabetes mellitus megelőzésében

  • mind a táplálékkal, mind egyéb formában bevitt kalcium csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást
   

  Összegezve a meta analízis lényegét, tehát a jelen állásfoglalás szerint a kalcium és D-vitamin kombinációja nélkülözhetetlen a normális csontanyagcseréhez, az oszteoporotikus csonttörések kockázatának a csökkentéséhez, valamint több élettani folyamat szabályozásához, és a megfelelő adagolás mellett a kalciumpótlás nem fokozza a kardiovaszkuláris rizikót.

   

  Forrás: Joshua R Lewis, Simone Rdavelli-Bagatini és mts. Journal ofBone and Mineral Research, Vol. 30, No.1, January 2015.

   

  Az eredeti írás a Gerinces Magazinon olvasható