2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Műtét után újra a pályán!

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Sütő Zsolttal a gyógytorna teremben találkoztunk. Itt mesélte el gerincbetegsége történetét, hogyan sikerült a nagyon erős fájdalommal és mozgásképtelenséggel járó porckorongsérv után újra visszatérni kedvenc sportjához.

    hirlevel-20150410-landing-01

    Mikor jelentkezett először a fájdalom?

    Volt előzménye, mivel tíz évvel korábban lumbális sérvet diagnosztizáltak nálam, amit konzervatív kezeléssel sikerült karbantartani. Azonban tavaly októberben egyszer csak hirtelen olyan heves fájdalom jelentkezett, amelytől egy csapásra mozgásképtelenné váltam, se ülni, se feküdni nem tudtam. Az ügyeletes orvostól kértünk segítséget, így sikerült átvészelni az éjszakát. Háziorvosi beutalóval jutottam el szakorvoshoz, aki MRI vizsgálatot rendelt el. Az MRI vizsgálat egyértelművé tette, hogy régi porckorongsérvem újra kialakult, a következő beutalóm pedig már az Országos Gerincgyógyászati Központba szólt, ahol Dr. Bozsódi Árpád betege lettem.

     Hogyan dőlt el, hogy műtétre lesz szükség?
    Precíz vizsgálat és megbeszélés után Bozsódi doktor konzervatív kezelést javasolt, de - arra az esetre, ha mégis műtét válna szükségessé - egyben el is indította a műtéti előkészítést. Ahogy számítottunk is rá, a konzervatív kezelés nem hozott teljes gyógyulást, a műtét elkerülhetetlenné vált, ráadásul a porckorongsérv okozta kezdeti izomerő gyengülés miatt a beavatkozás nem várhatott tovább. Bozsódi doktor egy újabb konzultáció után másfél héttel későbbre ki is tűzte a műtét időpontját.

    Milyen volt betegnek lenni az Országos Gerincgyógyászati Központban?
    Nagyon kedves nővérek fogadtak, akik nagy figyelemmel, segítőkészen vettek körül, és jó volt látni a derűjüket, jó humorérzéküket is. Az orvosom ellátott minden szükséges információval, műtét előtt és után is, és folyamatosan követte a kórházi felépülésem minden fázisát. Bozsódi doktor személyében egy rendkívül szimpatikus, alapos és lelkiismeretes orvost ismertem meg. A doktor úr az, aki visszahozott a sport világába, köszönet érte!

    Mennyiben változott meg az élete a műtét után?
    Mindig is sportos alkat voltam, imádok focizni, a fizikai aktivitás nélkül el sem tudom képzelni az életemet, már csak azért sem, mert a munkámnak is szerves része. Ezért nagy megkönnyebbülés számomra, hogy a korábbi tevékenységeimet maradéktalanul folytathatom a műtét óta is. Az életem annyiban változott, hogy a mindennapjaimba beépítettem azokat a gyógytornagyakorlatokat is, amelyeket a kórházban tanítottak nekem a hátizmaim megerősítésére. Sok praktikus tippet mutattak arra is, hogyan tudom a gerincemet a lehető legjobban megkímélni a továbbiakban a hasonló sérüléstől, így például megtanítottak arra, hogy emeléskor figyeljek a helyes testtartásra.

    Dr. Bozsódi Árpád, Sütő Zsolt kezelőorvosa

    A kezelőorvos szemével - Dr. Bozsódi Árpád

    Mi volt a beteg diagnózisa az Országos Gerincgyógyászati Központban elvégzett vizsgálatok után?

    A vizsgálatok során kiderült, hogy porckorongsérv áll a beteg fájdalmainak hátterében, azonban az MR vizsgálat kimutatta két porckorong kezdeti degenerációját is a porckorongsérv mellett.

    Az első vizsgálat után lehetett tudni, hogy a műtét szükséges? Miért volt szükség konzervatív kezelésre?
    Az első vizsgálat során kiderült, hogy a porckorongsérv friss, akkor neurológiai deficittünet nem volt észlelhető. Ebben az esetben a megfelelő fájdalomcsillapítás és a megfelelő fizikoterápia alkalmazása mellett lehet esély a műtét nélkül is a gyógyulásra.

    A sérv kedvezőtlen lokalizációja miatt döntöttünk a műtéti kivizsgálás mellett. Azért, hogy abban az esetben, ha a konzervatív kezelés nem hozza meg a várt javulást, ne veszítsünk időt a további vizsgálatokkal.

    Könnyebb egy fizikailag aktív beteg gyógyulása?
    Mindenképpen könnyebb, ugyanis az aktív mozgás és izomteljesítmény növelése elengedhetetlen követelménye egy sikeres mozgásszervi rehabilitációnak.

    Miért van szükség a rendszeres gyógytornára a műtét után is?
    A műtétet követően a későbbi újabb csigolya közti porckorong-sérvesedés megelőzése céljából szükséges a gyógytorna rendszeres végzése. Jelen esetben pedig a két porckorong kezdeti degenerációja miatt elengedhetetlen, ugyanis az a célunk, hogy megelőzzük azok további állapotromlását (degenerációját).