2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Innováció a derékfájdalom kezelésében

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A derékfájdalom társadalmi méretű probléma, hiszen a statisztikák szerint az Európai Unió aktív lakosságának egynegyede szenved tőle élete folyamán, és a krónikus derékfájdalom előfordulási gyakorisága is a 10 százalékhoz közelít. Személyenként átlag hétezer eurót, évente eurómilliárdokat költünk Európában a betegség kezelésére.

  A derékfájdalom kezelésében hozhat jelentős előrelépést a MySpine projekt, amely hatékony eszközt dolgozott ki a gerincbetegek kezelési stratégiájának meghatározásához. A MySpine konzorcium 2010-ben alakult nyolc európai kutatóközpont, köztük az Országos Gerincgyógyászati Központ részvételével.

  Gerincszimuláció

  Célja egy, szakorvosok által használható preventív eszköz kifejlesztése volt, amely segítségével egyénre szabottan alakítható ki a derékfájdalom kezelési stratégiája. A projekt során a beteg lumbális gerincének biomechanikai változásainak vizsgálata és modellezése zajlik.

  A szimulációs folyamat a betegekről készült képalkotók (CT, MR), fizikális vizsgálat és kérdőívek segítségével nyert információkra épül. Az adatok alapján előre modellezhetők a gerincben zajló folyamatok, illetve megtervezhetők a szükségessé váló beavatkozások, így ennek segítségével a szakorvos páciensre szabottan döntheti el, hogy a beteg konzervatív (nem műtéti) kezeléssel, vagy sebészi beavatkozással jár-e jobban rövid illetve hosszú távon. Sebészi kezelés esetén összehasonlítható a dekompressziós és a fúziós eljárás hatása is, így a szimulátor használata a gerincbetegek kezelését hatékonyabbá teheti.

  Itthon először az Országos Gerincgyógyászati Központban

  A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Országos Gerincgyógyászati Központ volt. A 3,5 éves projektet az Európai Bizottságból érkező bírálók és felügyelők értékelték.

  „A konzorcium kiváló minősítést kapott a bírálat során, nem utolsó sorban munkatársainknak köszönhetően, akik a gerinc-szimulációs szoftvert valós klinikai tartalommal töltötték meg: 225 betegen több mint 1200 vizsgálatot végeztek el, öregbítve a magyar gerincgyógyászat és az intézmény szakmai hírnevét. Az kórházba érkező betegeink már profitálnak is ebből a projektből, mivel a klinikai állapotuk felmérésére felhasználjuk azokat a mérőeszközöket, kérdőíveket, amelyeket a szimulációhoz dolgozott ki a konzorcium. Beteg-specifikus szimuláció elvégzésére is van mód, de ennek költségvonzata ma még magas, ezért egyelőre nem építhető be a rutin betegellátás folyamatába.” - számolt be a projektről Dr. Lazáry Áron, tudományos igazgató.

  A MySpine projekt alakulásáról Dr. Lazáry Áron, tudományos igazgató számolt be.

  A jelenlegi költségszámítások szerint a jövőben konkrét gazdasági haszon is várható az eszköz használatától, mivel egy nem megfelelő indikációjú műtéti beavatkozás hazai költségei is kb. 50-100 beteg szimulációját teszik lehetővé. Ez az arány Nyugat-Európában ennek a sokszorosa is lehet. Vagyis, ha száz beteg szimulációjával csak egyetlen műtét költségét sikerül „megspórolni”, akkor már költséghatékony volt a szoftver használata. Még nagyobb hasznot nyújthat a szoftver, ha a szimuláció segítségével korábban sor kerülhet egy-egy műtétre, így a beteg fájdalomban töltött hónapoktól, évektől kímélhető meg.

  A jelenlegi prototípust csak a MySpine projektben résztvevő intézetek érik el, de már folynak tárgyalások gazdasági szereplőkkel a szoftver termékké fejlesztéséről is.