2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Innováció a derékfájdalom kezelésében

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A derékfájdalom társadalmi méretű probléma, hiszen a statisztikák szerint az Európai Unió aktív lakosságának egynegyede szenved tőle élete folyamán, és a krónikus derékfájdalom előfordulási gyakorisága is a 10 százalékhoz közelít. Személyenként átlag hétezer eurót, évente eurómilliárdokat költünk Európában a betegség kezelésére.

    A derékfájdalom kezelésében hozhat jelentős előrelépést a MySpine projekt, amely hatékony eszközt dolgozott ki a gerincbetegek kezelési stratégiájának meghatározásához. A MySpine konzorcium 2010-ben alakult nyolc európai kutatóközpont, köztük az Országos Gerincgyógyászati Központ részvételével.

    Gerincszimuláció

    Célja egy, szakorvosok által használható preventív eszköz kifejlesztése volt, amely segítségével egyénre szabottan alakítható ki a derékfájdalom kezelési stratégiája. A projekt során a beteg lumbális gerincének biomechanikai változásainak vizsgálata és modellezése zajlik.

    A szimulációs folyamat a betegekről készült képalkotók (CT, MR), fizikális vizsgálat és kérdőívek segítségével nyert információkra épül. Az adatok alapján előre modellezhetők a gerincben zajló folyamatok, illetve megtervezhetők a szükségessé váló beavatkozások, így ennek segítségével a szakorvos páciensre szabottan döntheti el, hogy a beteg konzervatív (nem műtéti) kezeléssel, vagy sebészi beavatkozással jár-e jobban rövid illetve hosszú távon. Sebészi kezelés esetén összehasonlítható a dekompressziós és a fúziós eljárás hatása is, így a szimulátor használata a gerincbetegek kezelését hatékonyabbá teheti.

    Itthon először az Országos Gerincgyógyászati Központban

    A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Országos Gerincgyógyászati Központ volt. A 3,5 éves projektet az Európai Bizottságból érkező bírálók és felügyelők értékelték.

    „A konzorcium kiváló minősítést kapott a bírálat során, nem utolsó sorban munkatársainknak köszönhetően, akik a gerinc-szimulációs szoftvert valós klinikai tartalommal töltötték meg: 225 betegen több mint 1200 vizsgálatot végeztek el, öregbítve a magyar gerincgyógyászat és az intézmény szakmai hírnevét. Az kórházba érkező betegeink már profitálnak is ebből a projektből, mivel a klinikai állapotuk felmérésére felhasználjuk azokat a mérőeszközöket, kérdőíveket, amelyeket a szimulációhoz dolgozott ki a konzorcium. Beteg-specifikus szimuláció elvégzésére is van mód, de ennek költségvonzata ma még magas, ezért egyelőre nem építhető be a rutin betegellátás folyamatába.” - számolt be a projektről Dr. Lazáry Áron, tudományos igazgató.

    A MySpine projekt alakulásáról Dr. Lazáry Áron, tudományos igazgató számolt be.

    A jelenlegi költségszámítások szerint a jövőben konkrét gazdasági haszon is várható az eszköz használatától, mivel egy nem megfelelő indikációjú műtéti beavatkozás hazai költségei is kb. 50-100 beteg szimulációját teszik lehetővé. Ez az arány Nyugat-Európában ennek a sokszorosa is lehet. Vagyis, ha száz beteg szimulációjával csak egyetlen műtét költségét sikerül „megspórolni”, akkor már költséghatékony volt a szoftver használata. Még nagyobb hasznot nyújthat a szoftver, ha a szimuláció segítségével korábban sor kerülhet egy-egy műtétre, így a beteg fájdalomban töltött hónapoktól, évektől kímélhető meg.

    A jelenlegi prototípust csak a MySpine projektben résztvevő intézetek érik el, de már folynak tárgyalások gazdasági szereplőkkel a szoftver termékké fejlesztéséről is.