2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Bővülő közfinanszírozás, csökkenő várólisták

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A társadalombiztosítása terhére a beteg mindenhez ingyen hozzájut a mozgásszervi sebészetben, amire szüksége van.

    Annak, aki beteg, fájdalmai vannak, az enyhülésig, gyógyulásig minden perc számít. Ha éveknek tűnhetnek a napok a várva várt kezelésig, minek tűnhettek az évek a gerinckezelésekre várakozóknak? Dr. Varga Péter Pállal, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójával arról beszélgettünk, hogy egy örvendetes döntés értelmében az év végéig gyakorlatilag megszűnhetnek a várólisták. Az időközben megújuló intézményben csupán egyetlen dolgot nem talál meg a látogató: fertőtlenítőszagú kórházi pánikot. Az inkább szanatóriumra emlékeztető központ korszerűsödését fotósunknak is büszkén mutatta meg a főigazgató.

    Megdöbbentően hosszú várakozási időkről lehet hallani, igazak ezek a hírek? 
    A tavalyi évre átgörgetve irdatlan hosszú várólistánk lett, nem volt ritka a négy évre szóló előjegyzés sem. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kormánynak lépnie kell, hiszen a betegség ideje alatt táppénzt kell fizetni, a beteg kiesik a munkájából és így tovább; ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kapacitásvizsgálata alapján újraértékelték a helyzetet.

    Mit jelent ez a kapacitásvizsgálat? 
    Az OEP adott fekvő- és járóbeteg-kapacitásra, szakterületenként, meghatározott mennyiségben, más-más műtétért más-más pontot ad, a pontokat pedig forintértékkel szorozza fel. A havi betegellátásról való elszámolás után folyósítja a pénzt. A pontok a betegség súlyossága arányában változnak.

    Számunkra, laikusok számára ez a kapacitásnövekedés a gyakorlatban mit jelent? 
    Elsősorban azt, hogy ezentúl a teljes tevékenységünkre van közfinanszírozás. Vagyis mostantól a társadalombiztosítása terhére a beteg mindenhez ingyen hozzájut a mozgásszervi sebészetben, amire szüksége van. A speciális szolgáltatásokat természetesen továbbra is meg lehet vásárolni, jóllehet, a közfinanszírozás világszínvonalú ellátást tesz lehetővé. Majd ha körbesétálunk, a saját szemével is láthatja, hogy naprakészen a legkorszerűbb ellátást tudjuk biztosítani, ehhez is igazodnak azok a fejlesztések, amelyeket a kapacitásbővülés miatt most el kell és el is tudunk végezni. De még egyszer mondom: a legfontosabb, hogy közpénzből mindenki megkaphatja azt az ellátást, amire a gyógyulásához szükség van!

    A lakóhely jelenthet elsőbbséget, vagy e téren is területi illetékesség érvényesül? 
    Országos intézmény vagyunk, de a kerületi lakosokat mindig előnyben részesítettük. A hegyvidéki háziorvosok számára is kézenfekvő, hogy hozzánk küldjék a betegeket, ne egy távolabbi kerületbe.

    A közfinanszírozás hogyan eredményezheti a várólista megszűnését? 
    Az előbb említett elszámolás és többlet miatt közel harminc százalékkal nő az intézmény kapacitása. Ez egyebek mellett ágyszámbővüléssel is jár, ami együtt ad lehetőséget arra, hogy hatványozottan több beteget tudjunk ellátni, és a leghosszabb várakozási idő az év végére néhány hónapra rövidülhet. Eddig hatvannégy ágyunk volt közfinanszírozott, most százhuszonöt, ez igazi „nagy ugrás”, mert így tovább tudjuk bent tartani a betegeket, nem kell sorozatműtétek között vagy korai rehabilitációra elküldeni őket. Mindehhez, persze, fejlesztenünk kellett. Ennek keretében házon belüli átrendezéssel új betegosztályt alakítottunk ki, felújítottunk két korábban használaton kívüli műtőt, és azokban is műtünk. Az intenzív osztály bővítése a jelenlegi területen nem fért volna el, így új intenzív részleg készül, erre kell még két-három hónap, ám az új járóbeteg-rendelők már megnyíltak. Már januárban érezhetően több beteget tudtunk ellátni.

    Adatokban kifejezve mit jelent a bővülés? 
    Ha öt műtővel számolunk, napi tizenkét órányi műtéttel a hét öt napján, akkor hetente háromszáz műtőórát tudunk teljesíteni. Ez korábban hatvan műtóra volt hetente. Mondanom sem kell, ehhez komoly személyzeti fejlesztést is végre kell hajtanunk, a legjobbakból kiválasztva az új szakembereket.

    Ha már a kapacitás szót használtuk: mikortól működik az intézmény az igazi, teljes kapacitásával? 
    Terveink szerint május-júniustól. Az átalakítás kezdetétől zavartalanul folyik az ellátás, reméljük, ez most már így is marad. De hadd ismételjem el újra, amit e lap olvasóinak nagyon fontos tudniuk: a kerületben élők a családi orvosuk révén közvetlenül hozzáférhetnek az ellátáshoz, így a hegyvidékiek nagyon gyorsan megkaphatják a szükséges kezelésüket!

    Dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója.

    Forrás: 2014. február. Hegyvidék Újság, Antal Ildikó, Fotó: Sárközy György
    (http://www.hegyvidekujsag.eu/hegyvidekujsag/egeszseg/bovulo-kozfinanszirozas)