2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Az út a fontos nem a cél

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Kassai Károly a főiskolai évei alatt ismerkedett meg a triatlonnal, és lett szerelmes a futás, az úszás és a kerékpározás élményébe. Első maratoni versenyén 1991-ben 2 óra 54 perccel ért célba, majd ezt számtalan duatlon és triatlon verseny követte. Éveken át a magyar válogatott keret tagja volt.

    2011-ben egy mountain bike-os sérülést követően észlelte a gerincproblémára utaló, a comb hátsó részébe kisugárzó fájdalmat. A fájdalom következtében jelentősen megváltozott a tartása is, így egyértelmű volt, hogy gyors kivizsgálásra lesz szükség. A vizsgálatokat az Országos Gerincgyógyászati Központ orvosai végezték el. A diagnózis: kiszakadt porckorongsérv.

    Kassai Károly futóversenyen.
    Kassai Károly futóversenyen.

    Az esetek nagy többségében az ilyen diagnózist gyors műtét követi, de Károlynál a kórház szakemberei - kiváló fizikai állapota miatt – más utat választottak. A vizsgálatokat egyhetes műtét nélküli (ún. konzervatív) kezelés követte, amely kórházi körülmények között biztosította a gyógyszeres terápiát, a rendszeres gyógytornát és a masszázst. A kezelésre 2012 augusztusában került sor - egy évvel később Károly csapattársaival teljesítette a Bécs–Budapest maratont (négy nap alatt 90 km körüli távot tett meg)!


    Hogyan volt ez lehetséges?

    Károly a kezelés és a futóverseny között eltelt 12 hónapban rendszeresen járt gyógytornára, sokat úszott, de ami - elmondása szerint - a legfontosabb oka volt gyors felépülésének, hogy időközben teljes életmód- és szemléletváltáson ment keresztül.

    Károly kérte, emeljük ki, hogy a központban töltött egy hét alatt megváltozott az élethez való viszonya, a kórházi körülményeket inkább szanatóriumi élményként élte meg, az intézmény hangulata és nyugalma segítette őt a gyors gyógyulásban. Úgy érzi, felépülését nagyban segítette, hogy megtalálta lelki egyensúlyát. Tudomásul vette, napi szinten nem terhelheti magát extrém fizikai aktivitással, megtanulta, hogy a versenyek minden percét örömmel élje meg és ne kizárólag az eredményre koncentráljon. Hálásan gondol a kezelésében résztvevő Rozbora Andrea gyógytornász és Petrovszki Ágnes gyógymasszőr támogató és biztató segítségére.

    A Károly által elmondottak egybecsengenek az intézmény filozófiájával: amennyiben nincs sürgető műtéti indikáció, és a beteg fizikálisan és mentálisan egyaránt elég erős, akkor nem a látszólag egyszerűbb és gyorsabb utat, az operációt választják, hanem végigvezetik azon az úton, melynek végén a saját munkája, erőfeszítései és kitartása segítségével meg fog gyógyulni.

    Dr. Ferenc Mária az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás osztályvezető főorvosa.

    Az orvos szemével - Dr. Ferenc Máriát az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás osztályvezető főorvosát kérdeztük az esettel kapcsolatban.

    Mi alapján döntenek arról, hogy szükség van-e műtéti beavatkozásra?
     

    Porckorongsérv esetén a műtéti indikáció felállításához a CT- vagy MR-felvételen kívül ismernünk kell a beteg panaszait, illetve tudnunk kell, hogy milyen eltéréseket találunk a fizikális vizsgálat során, elsősorban a mozgás- és neurológiai deficittünetekben. Mindezeket figyelembe véve döntünk a műtét vagy a konzervatív terápia szükségességéről. Természetesen vannak sürgős műtéti indikációt jelentő esetek – súlyos végtagi bénulás, széklet-vizelettartási vagy- indítási problémák, vagy nagyfokú fájdalmas és nem kompenzálható kényszertartás -, amikor nem lehet mérlegelni, gyors sebészi beavatkozás szükséges. Adott szituációban sokszor nem a kiszakadt porckorongsérv a legveszélyesebb és műtéti indikációt jelentő állapot. Ez ugyanis a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a porckorong belső kocsonyás magja átszakította a külső rostos gyűrűt, és mivel a lágy mag nagy része víztartalmú kémiai anyag – és lehet az egy kicsi kiszakadt darabka is – így van esély, hogy pihenésre, fizikai kíméletre és gyulladáscsökkentők adására, de sokszor spontán is felszívódhat. A döntő a porckorongsérv és az ideggyök viszonya a gerinccsatornában és az ideg számára rendelkezésre álló kis csatornában, azaz milyen mértékű a kompresszió ezen csontos dimenziókban.


    Milyen konzervatív terápiás módszereket alkalmaznak?

    A konzervatív terápiás módozatok számos változata ismeretes a gerincbetegek ellátásában, mely intézetenként és iskolánként igen különböző. A gerincrendellenességekhez társuló tüneteknél elsődleges feladatunk a megfelelő fájdalomcsillapítás, melyhez különböző hatású fájdalomcsillapító infúziókat alkalmazunk a betegség típusától, a fájdalom jellegétől, egyéb társbetegségektől és a szóba jövő gyógyszer interakcióktól függően. Adott esetben ezt kiegészítjük lokális gyöki vagy kisízületi szteroidos analgetikus blokáddal.

    A konzervatív kezelésnek igen fontos elemei a különböző egyénre szabott speciális gyógytorna programok, a gyógymasszázs típusok, majd az ezt követő relaxáló, levezető fájdalomcsökkentést additíve elősegítő polarizált fényterápia. Nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni mechanoterápiás beavatkozások előtt a komplex állapotfelmérésre.

    Szükség esetén betegeink a fájdalomfeldolgozást elősegítendő pszichoterápiában is részesülnek, mely ugyancsak kulcseleme az eredményes konzervatív kezelésnek, természetesen elsősorban a krónikus fájdalom szindrómákban.

    A betegoktatási program, melyet ismételten és megújítva ebben az évben vezettünk be a konzervatív gyógyító tevékenységünkbe, széles ismeretanyaggal látja el az öt napos konzervatív kurzus ideje alatt a pácienseinket, ezzel is inspirálva őket gerincük védelme érdekében a szükséges életstílus változtatásokra. Maga a program részletesen honlapunkon látható.

    Természetesen az említetteken kívül még tucatnyi fizikoterápiás és komplementer terápiás gyógymód létezik, de a lényeg, hogy a gerincbetegségek esetén megfelelő fájdalomcsillapítást, mozgástartomány növekedést, a gerinc terhelhetőségének fokozását érjük el, s minél előbb visszavessük a pácienst az eredeti munkakörébe, napi aktivitásába és sporttevékenységeibe.