2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Iskolai tennivaló a gyermekek egészségéért

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Az iskola a gyermekek egészségét jól vagy rosszul, de mindenképpen befolyásolja azzal, hogy a gyermekek az iskola falai között töltenek el sok évet.

  A gerincük egészségéért szükséges tennivalókról a "Felnőttkori porckopásos gerincbetegségek iskolai megelőzése" cím alatt olvashatnak, s az itt következő részletek a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés többi vonatkozásáról fognak tájékoztatni.

  Mit is jelent az, hogy az iskolai egészségfejlesztés teljeskörű?

  A teljeskörűség több értelemben is érvényes követelmény akkor, ha hatásosan akarjuk a gyermekek egészségét elősegíteni, fejleszteni (erről szól az EVSZ 2006-ban kiadott dokumentuma):
  - teljeskörű abban az értelemben, hogy az egészséget veszélyeztető összes lényeges kockázati tényezőre kiterjed
  - az iskolába járó minden tanulóra kiterjed
  - az iskola teljes tantestületére kiterjed
  - a szülők és alkalmas civil szervezetek bevonásával történik.

  Mit jelent az egészségfejlesztés? Miért nem egészségvédelmet mondunk? Vagy miért nem egészségmegőrzést, egészségnevelést, vagy betegségmegelőzést? - Azért, mert ezeket mindet magában foglalja az "egészségfejlesztés" szakszó.

  Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakmai partnereivel együttműködve azt szeretné elősegíteni, hogy az Egészségügyi Minisztérium által megtervezett iskolai egészségfejlesztési normatíva terve, azaz a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés megvalósítása megkezdődhessen az EU támogatásainak forrásából. Erre a Társadalmi Megújulás Operatív Program 6. prioritásán belül 2008. ősszel lesz pályázati kiírás, az akcióterv szerint az alábbi intézkedés ill. konstrukció részeként:
  A TAMOP 6. prioritás ("Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés") 6.1. intézkedés ("Egészségfejlesztés és egészségtudatos magatartásra ösztönzés") 6.1.2. konstrukció ("Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok") keretén belül szerepel a "Teljeskörű iskolai egészségfejlesztési programok" elnevezésű támogatható tevékenység. Helyi programmal 10 millió Ft a maximális nyerhető összeg, de az önkormányzat többször is benyújthat ilyen összegre pályázatot, ha az iskoláiban tanulók létszáma alapján nagyobb összegre van szüksége, mint az egyszeri 10 millió Ft. Kistérségi programmal 20 millió Ft a maximális nyerhető összeg.
  Mindezt a www.nfu.hu honlapon a TAMOP 6. prioritás akciótervében lehet megtalálni, de itt is mellékeljük.

  Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakmai partnerei a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés bevezetésében

  Az "egészségfejlesztés", "egészségnevelés", "prevenció" szakszavak magyarázata

  Egészségnevelés és egészségfejlesztés a közoktatásban (.pdf formátumban)

  Az iskolai egészségfejlesztési normatíva kistérségi bevezetésének és fokozatos kiterjesztésének terve

  TÁMOP 6. prioritás akcióterve (forrás: www.nfu.hu)