2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    FIFA Kiváló Gyógyászati Központ lettünk

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Egyszerre három budapesti intézmény lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának akkreditált tagja: a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórházának ortopéd-traumatológiai osztálya, a Semmelweis Egyetem kardiológiai központja, valamint az Országos Gerincgyógyászati Központ. A szomszédos országokban egyetlen ilyen központ sincs, a legközelebbi Prágában található.

    "Hatalmas elismerés ez az intézményeknek, amelyek így a szakmai konzultációk folytán még hatékonyabban kezelhetik a sportsérüléseket, továbbá kutathatják a prevenciós módszereket. A futballon keresztül végzett kutatásoknak pedig feltétlenül lesz pozitív hatásuk más sportokra is, hiszen az eredmények más sportágak képviselői számára is hasznosíthatóak és felhasználhatóak" - nyilatkozta Réthelyi Miklós, az egészségügyet is irányító Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vezetője.

    Varga Péter Pál, az MLSZ orvosi bizottságának elnöke, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte: évente hatvanezer beteget látnak el a központban, ahova hetente 25-30 sportoló érkezik, akik közül havonta ötöt-nyolcat meg is operálnak. A főigazgató örül annak, hogy egyre nagyobb a hangsúly a megelőzésen: sokan keresik fel az intézményt tanácsadás céljából, és az edzők is egyre többször küldik a központba kisebb gerincpanaszokkal a sportolókat, hogy ne súlyosbodjanak tovább a tünetek.

    Hangody László professzor, az Uzsoki utcai kórház ortopéd-traumatológiai osztályának vezetője és Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem kardiológiai központjának vezetője az ünnepélyes ceremónián egyformán hangsúlyozta, a sportsérülések kezelése nagy kihívást jelent a komplexitásuk miatt, s reményeik szerint aktív és produktív tagjai lesznek a FIFA hálózatának. Az ortopéd-traumatológiai osztály egyébként a Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszéke is.

    Az orvosok, akik egyaránt a Magyar Labdarúgó Szövetség orvosi bizottságának tagjai, kifejtették, ez a kitüntető cím egy kétéves folyamat eredménye, a pályázat idején az intézményeknek a kutatási, a prevenciós és az operatív tevékenységekről is részletes dokumentációt kellett átadniuk a FIFA-nak.

    A FIFA azért hozta létre a Kiváló Gyógyászati Központok hálózatát, hogy világszerte tudatosítsa a labdarúgókban, hol kapják a lehető legmagasabb színvonalú ellátást, ha egészségügyi, speciálisan futballal összefüggő problémáik adódnak. Jelenleg 22 ilyen intézmény van a világon, ebből három Budapesten.  A szomszédos országokban egyetlen ilyen központ sincs, a legközelebbi Prágában található.

    "Szándékunk szerint ezeket az intézményeket látogató futballisták a megelőzés, a kezelés és a rehabilitáció komplex hatásait élvezhetik, egyszersmind az orvostudomány vívmányainak felhasználásával maximalizálhatják teljesítményüket" - mondta Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának cseh elnöke, aki kifejtette, a futball-orvostudomány legalább akkora fejlődésen ment keresztül, mint maga a játék, a felhalmozott tudásanyag elemzése és gyakorlati alkalmazása pedig részben az akkreditált központokon keresztül valósul meg.

    Dvorak beszámolt a FIFA egészségügyi programjairól és eredményeiről is. Kifejtette, hogy felméréseik szerint egy játékosra évente két sérülés jut, ami a 300 millió igazolt labdarúgót figyelembe véve 600 millió sérülést jelent évente. Szerinte tökéletes befektetés az orvostudományra áldozni, mert nem igényel infrastrukturális beruházásokat, csak a meglévő tudást kell felhasználni.

    Ezt támasztja alá, hogy a kimutatások szerint a Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának 2005-ös beindítása óta kimutathatóan kevesebb sérülés történik, a program így gazdaságilag is hasznos az országok számára. Hozzátette, nemcsak a profik, hanem az amatőrök egészsége is fontos a FIFA számára, kutatások szerint heti kétszer 45 perc futball a leghasznosabb egy átlagember számára az egészségmegőrzés szempontjából. - nyilatkozta , az egészségügyet is irányító Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vezetője.

    forrás: Inforádió