Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Gerincbetegségek megelőzése az iskolában

2011. december 20-án elfogadott, nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (13) végre tartalmazza a mindennapi, azaz heti 5 testnevelés órát minden évfolyam részére, melynek megvalósítása felmenő rendszerben kezdődött 2012. szeptemberben az 1., 5. és 9. évfolyamon /27.§.(11) és 97.§.(6)/, és 2015. szeptembertől már minden tanuló részesül benne.

A felnőttkori porckopásos gerincbetegségek nagy terhet jelentenek mind az egyénnek, mind a társadalomnak. Ezért van kiemelkedő jelentősége annak a ténynek, hogy megelőzésükért sokat lehet és kell tenni minden életkorban. A megelőzés leghatékonyabb és ezért legfontosabb a gyermek- és ifjúkorban, amikor még a porckopásos betegség nem alakult ki. A gyermek- és ifjúkori elsődleges megelőzés fő helyszíne az iskola, ahol a gyermekek és fiatalok sok-sok évet eltöltenek, s az ott töltött idő alatt az iskola vagy jól, vagy rosszul befolyásolja a gerincük fejlődését.
Ezért a felnőttkori porckopásos gerincbetegségek megelőzése érdekében az iskolában néhány alapvetően fontos tennivalót szükséges megvalósítani:

  • mindennapi testnevelés/testmozgás
  • a testnevelésben a gimnasztika részeként minden tanulóval speciális tartásjavító torna rendszeres végzése
  • az iskolatáska megfelelő (azaz nem túl nagy) súlyának biztosítása
  • megfelelő iskolabútorok, azon belül elsősorban jó székek - ha az nem lehetséges, akkor legalább ékpárna használata
  • a kisiskolások érdeklődésének megfelelő "Porci Berci barátokat keres" című gerinciskola-program alkalmazása az 1-2. osztályosok részére (a gerinc megfelelő használatát megtanító program).

A speciális tartásjavító torna helyzetéről a Népegészségügy című szakmai folyóirat 2014/1-es számában megjelent cikkben tájékozódhatnak:
A biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását szolgaló mozgásanyag beépítése a testnevelésbe

A mindennapi testnevelés/testmozgás nemcsak a gerincbetegségek, hanem szinte minden más, nem-fertőző krónikus betegség (szív-érrendszeri betegségek, lelki betegségek, egyes daganatos betegségek, osteoporosis) megelőzését is hatékonyan szolgálja, ha jól működik. Erről a Népegészségügy című szakmai folyóirat 2014/1-es számában megjelent cikkben bővebben tájékozódhatnak: A mindennapi testnevelés egészségfejlesztési kritériumai: megvalósításuk jelen helyzete