Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Neurológia ambulancia

A Neurológia szakrendelés is elérhető betegeink számára OEP által finanszírozott ellátás keretében, a gerincbetegek teljes körű kivizsgálása részeként, a műtéti felkészítés és kivizsgálás kapcsán.

Mi a neurológia és mivel foglalkozik?

A neurológia, magyarul az ideggyógyászat a központi és perifériás (környéki) idegrendszer szerkezeti és funkcionális megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakma. A leggyakoribb panaszok közé a fej- és derékfájás illetve más fájdalomszindrómák, a szédülés, zsibbadások, gyengeségérzés, látászavarok, eszméletvesztések, az emlékezet- és gondolkodászavarok tartoznak. Fontos, hogy az idegrendszer károsodása gyakran nem önálló betegség, hanem más szervrendszerek károsodásának szövődményeként jelenik meg.

Neurofiziológia - EMG, ENG vizsgálat

ENG (elektroneurográfia)
Ez a vizsgálat azt mutatja meg, hogy az ideg működése (az elektromos jelek továbbítása) mennyire ép. A vizsgáló orvos kis elektródákat helyez fel a bőrfelszínre az idegpályák mentén, majd elektromos árammal stimulálja az idegeket. Amint az elektromos impulzus végighalad az idegpályán, az elektródák felveszik ezeket a jeleket - ezáltal meghatározható, hogy milyen gyorsan terjed az impulzus. Ha az ideg sérült, akkor a jel lassabbá és gyengébbé válik. Az orvos azáltal, hogy különböző helyeken stimulálja az idegeket, képes meghatározni, hogy pontosan hol van az idegsérülés.
EMG (electromyográfia)
A vizsgálat során a vizsgáló orvos egy tűelektródát vezet a meghatározott izmokba - egyszerre csak egybe - hogy megfelelő képi és hang információt nyerjen az izmok és azt ellátó idegek elektromos működéséről. (Más szavakkal: Az orvos a vizsgált izomból származó jeleket a monitoron nézi valamint figyeli az ehhez társuló hangokat.) Az így szerzett információk a kórtörténettel és a fizikai vizsgálattal együtt segítik a helyes diagnózis felállítását. A vizsgálat biztonságos, nem "invazív", jól tolerálható, nem igényel gyógyszeres előkészítést valamint nincs jelentős mellékhatása.

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

Kérjük, hogy a vizsgálat napján zuhanyozzon le, és utána ne használjon krémet, testápolót, vagy púdert. Az alábbi esetekben feltétlenül jelezze betegségét a vizsgálatot végző orvosnak:

  • láza, hidegrázása volt a közelmúltban, vagy egyéb gyulladásos jelet észlelt önmagán 
  • vérzékenységben /haemophilia/ szenved
  • tüdőbetegsége /TBC/ van 
  • vérhígítót /akárcsak aspirint vagy ahhoz hasonló szert/ szed 
  • pacemakere, vagy egyéb beültetett gyógyszeradagoló készüléke van 
  • izomgyengeségben /myasthenia gravis/ szenved 
  • korábban nyaki vagy lumbalis műtéten esett át
  • ás, rendszeresen szedett gyógyszereket és fájdalomcsillapítót szedhet a vizsgálat előtt.