Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Dietetika

Mi a dietetika?

A dietetika: a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.
Számos népegészségügyi jelentőségű, gyakori megbetegedés megelőzésében, vagy éppen gyógyításában kiemelkedő szerepe van táplálkozásunknak. Miközben egy csecsemő napi energia- és tápanyag szükségletét, napi hízását, fogyását figyelemmel és aggódással kísérjük, a felnőtt emberek, családok gyakran követnek el hibákat, vannak téves információik, tévhiteik a táplálkozással kapcsolatban, és sajnos ezek később már a gyermekek egészségére is kedvezőtlen hatással vannak.

A dietetikus feladata két fő részre oszlik:
  • Az egészségesek körében végzendő preventív tanácsadás, felvilágosítás, a tudatos fogyasztói szemlélet kialakítása. A dietetikus tanácsot ad, konkrét étrendet ajánl és készít mindazon egészséges embereknek, akik étkezési szokásaikat az öröm és ízletesség igénye mellett egészségük fenntartása céljából tudatosan szeretnék formálni. Felvilágosítást ad speciális élethelyzetekre, pl. terhesség, vagy szoptatás idejére, átmeneti betegségek vagy gyógyszeres kezelések időszakára, a fogyni kívánkozóknak, vagy éppen az erősödni akaróknak, sportolóknak, stb.
  • Külön foglalkozik mindazon betegségekkel, ahol a táplálkozási szabályoknak különös jelentősége van, mint például a cukorbetegségnél, köszvénynél, az emésztőrendszer betegségeinél, felszívódási vagy emésztési zavaroknál, stb. Segít a betegnek abban, hogy diétáját hosszútávon meg tudja tartani, az új táplálkozási forma beépüljön az életvitelébe.
Az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a vérzsírok magasabb szintje, (kettő együttes fennállása esetén már a "metabolikus syndroma"), már önmagukban is népegészségügyi jelentőségűek, és közvetlen oki szerepük van a hazai lakosság vezető haláloki, szív-és érrendszeri betegségeiben. Mindezeknek, de más betegségeknek - pl. daganatos elváltozásoknak, csontritkulásnak stb. - is sajátos táplálkozással összefüggő okai, vagy kezelési eljárásai lehetnek.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ dietetikusa: Kovács Ildikó

Nagy tapasztalattal rendelkezik, melyet egy nagy megyei kórház és magánkórház dietetikai szolgálatában szerzett, de dolgozott együtt sportolókkal, fitness klubokkal is.
Részt vett különböző egészségfejlesztő népegészségügyi programok kimunkálásában, és végrehajtásában.
Magánrendelésén klinikusokkal együtt foglalkozik a különböző betegségek táplálkozási kérdéseivel, speciális jártassággal rendelkezik a betegek tápszerekkel történő táplálása területén.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja, a Tudományos Bizottság elnöke.
Elérhetősége: ildiko.kovacs@bhc.hu
Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató