AUTORAD projekt: mesterséges intelligencia a gerinc MR-vizsgálatában

A Budai Egészségközpont Kft. vezetésével, a Szegedi Tudományegyetem és az IFUA Horváth & Partners Kft. részvételével alakult kutató-fejlesztő konzorcium KFI projekttámogatásban részesült a 2020-1.1.3-PIACI-KFI pályázati kiírásban. A projekt címe „AUTORAD” intelligens automatizált gerinc MR-leletező és vizualizált leletértelmező rendszer kutatás-fejlesztése és integrációja a betegellátási folyamatba (azonosítószáma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00072). Az elnyert KFI támogatás teljes összege 718 487 035 Ft, ami a projekt konzorciális KFI költségek 60,9%-át fedezi.

Az AUTORAD projekt eredményeivel a gerincbetegségek diagnosztikája, szűrése válik hatékonyabbá a radiológus szakorvosokra háruló terhelés csökkentése mellett. A projekt eredményeként egy mesterséges intelligencián alapuló automatizált gerinc MR-leletező alkalmazás jön létre, amely képes lesz azonosítani a súlyos gerincbetegségekre utaló MR-elváltozásokat (pl. csigolyatörés, gerincdaganat) és a potenciális fájdalomforrásokat (pl. porckorongsérv, csigolyaelcsúszás, gerinccsatorna szűkület).

A radiológiai vizsgálati eredmények érthetőbb, szemléletesebb feldolgozására és a betegtájékoztatás segítése érdekében kifejlesztésre kerül a projekt során a radiológiai leletek új, intelligens generációja, az ún. i-Lelet, amely 2D és 3D vizuális megjelenítést is használ. A projektben létrejövő, példátlanul nagy elemszámú tudományos adatbázis további egészségügyi kutatás-fejlesztési projektek bázisául fog szolgálni. A mesterséges intelligencia módszerei egyre szélesebb körben kerülnek felhasználásra az egészségügy területén is, de az AUTORAD-hoz hasonló fejlesztés, automatizált gerinc MR-leletező alkalmazás nem érhető el a hazai és nemzetközi piacon, ahogy az i-Lelet is a maga nemében egyedülálló fejlesztés lesz.

A pályázati program végére a tervezett fejlesztések tudományos validációt és klinikai tesztelést követően a piaci bevezetésre kész állapotot fognak elérni. Az AUTORAD KFI konzorcium vezetője a hazai gerincgyógyászati ellátás csúcsintézményét jelentő Budai Egészségközpont, tagjai a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja és az IFUA Horváth & Partners Kft. A fenntarthatóság, a nemzetközi piacra való kilépés elősegítése érdekében az orvostudományi fejlesztések angol verziója is elkészül a projekt során. A projekt eredményeinek hazai és nemzetközi piaci potenciálját jól jellemzi, hogy az MR-vizsgálat az egyik legdinamikusabban növekvő radiológiai vizsgálattípus az egész világon. A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. január 31.
Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet aktuális alakulására való tekintettel az Országos Gerincgyógyászati Központ közfinanszírozott járóbeteg-ellátásában
2021. március 08-ától ÁTMENETILEG CSAK SÜRGŐSSÉGI indikációjú gerincgyógyászati ellátás nyújtására van lehetőség.

Ennek igénybevételéhez sürgősségi háziorvosi vagy szakorvosi beutaló és előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a (+36) 1 887-7900 telefonszámon.

Tisztelt Hozzátartozók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

Járóbeteg-ellátás esetén a hozzátartozók kizárólag akkor léphetnek be az Intézetbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyintézni nem képes. Ebben az esetben is kizárólag EGY kísérő kaphat bebocsájtást.

Betegbiztonsági protokollunkat ITT olvashatják el.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!