Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Gyógytorna-oktatóvideók a járványhelyzet idejére

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel segítséget szeretnénk nyújtani a gerincműtéten átesett páciensek számára, akik nem juthatnak el hozzánk a műtét után 6 héttel esedékes gyógytorna-állapotfelmérésre. Hogy a gyógyulás folyamatában ne történjen elakadás, gyógytornászaink vezetésével összeállítottunk egy otthon is könnyen elvégezhető gyakorlatsorozatot az intézetünkben operált betegek számára.

A gyógytorna otthoni elvégzése előtt, kérjük vegye figyelembe az alábbiakat:

1. A gyakorlatok általános jellegűek, tehát nem egyénre szabottak, ezért kellő odafigyeléssel végezzék a feladatsort.

2. Előfordulhat egy-egy gyakorlat végzése közben, hogy a műtéti területen húzódás/feszülés érezhető – ez az érzet normális, a fájdalom semmiképpen nem. A fájdalmat, panaszt okozó gyakorlatokat mellőzék!

3. Ismert társbetegségek esetén, vagy abban az esetben, ha korábban olyan operáción esett át, amelyek befolyásolhatják a mozgást vagy a testhelyzeteket, akkor az ezekre vonatkozó szabályokat is vegye figyelembe torna közben. Például csípő protézis, pace maker stb.

4. A gyakorlatsor bontva, részleteiben is végezhető.

5. Az online oktatóvideók a járványhelyzet ideje alatt használandók, természetesen a jövőben visszavárjuk pácienseinket az egyénre szabott műtét utáni állapotfelmérésre.


Gyógytorna-oktatóvideó a nyaki (cervicalis) műtéten átesett páciensek számára:Gyógytorna-oktatóvideó a derék (lumbalis) műtéten átesett páciensek számára:


Otthoni torna 3 héttel térdműtét után – keresztszalag:


Otthoni torna 5-6 héttel térdműtét után – keresztszalag:


Otthoni torna 3 héttel vállműtét után:


Otthoni torna 4-5 héttel vállműtét után:


Otthoni torna 6-8 héttel vállműtét után: