Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

BMB Spine Meeting 2019

A Bázel-Milánó-Budapest gerincgyógyászati kongresszust immáron nyolcadik alkalommal rendezték meg. Idén Svájc adott otthont a konferenciának november 22. és 23. között, Cordula Netzer főszervezésével. Az Országos Gerincgyógyászati Központot 9 tagú delegáció képviselte az idei találkozón.

Gerinc tumorok és a korosodó gerinc

A másfél napos előadássorozat fő témája a gerinc tumorok és a korosodó gerinc volt. A tudományos ülés elnöke Stephan Schäeren (Bázel) volt, társelnökként Lazáry Áron (Budapest) és Stefano Boriani (Milánó) vezette a rendezvényt. 11 országból érkeztek az előadók és a prezentációk után felmerülő kérdéseket rendszerint kerekasztal beszélgetés formájában vitatták meg a jelenlévők, mely sok izgalmas és új kérdést vetett fel a jövőbeni ambíciókkal kapcsolatban. 

BMB Spine Meeting 2019: első nap

A konferencia első napjának témái közül kiemelendő a Német Gerincgyógyászati Társaság által kifejlesztett és már az előző kongresszuson is bemutatott oszteoporotikus csigolyatörések klasszifikációjára szolgáló új rendszer (OF), melynek a gyakorlatban történő kivitelezését és ezzel kapcsolatos tapasztalatokat esetbemutatókon keresztül osztottak meg. Előtérbe került a virtuális szimuláció, mint oktatási lehetőség, illetve VR a tumor műtétek megtervezésében és a virtuális térben történő kivitelezésében. Továbbá a gerinc tumor sebészetben egyre fontosabb szerepet vállal a modern implantátumok fejlesztése, melyek elengedhetetlenek a pontosabb képalkotó vizsgálatok, illetve sugárterápiák kivitelezésében, ezzel biztosítva a megfelelő terápiát és utánkövetést a páciens számára. A napi témák zárásaként pedig a chordoma sugárkezelési lehetőségeinek az elmúlt időszakban történő fejlődéseiről hallhattunk, illetve láthattunk esetbemutató sorozatot, ahol a sztereotaxiás sugárterápia (SBRT) és a Carbon-Ion besugárzás került nagyító alá.

BMB Spine Meeting 2019: második nap

A rendezvény második napján a gerinc tumoros páciensek számára kialakított, személyre szabott, 3D nyomtatott implantátum modellezése és sebészeti kivitelezése volt a téma. Mindent összevetve: egy fejlődő technológiát használva új távlatok nyílnak az individualizált betegellátásban. 

A gerinc tumor műtétetekkel kapcsolatban felmerülő gerinc egyensúly (balance) tematikájában az Országos Gerincgyógyászati Központ két esetcentrikus előadással vett részt:

A konferencia sorozat jövőjére tekintve örömmel jelentjük be, hogy újra házigazdaként, 2020-ban Budapesten kerül megrendezésre a BMB Spine Meeting.

Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!