Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

A fizioterápia világnapja

A fizioterápia, másnéven gyógytorna világnapját minden évben szeptember 8-án tartják.

A 2019-es év témája

A szeptember 8-i világnap nagyszerű lehetőség a gyógytornászoknak arra, hogy felhívják a figyelmet a fizioterápia nyújtotta lehetőségekre: arra, hogy a gyógytorna segítségével javítható az életminőség, a betegek mobilitása, és ezáltal megőrizhető a fizikai függetlenség. Az idei világnap témája a mozgásszervi krónikus fájdalom. A krónikus fájdalommal élők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a gyógytorna segítségével kontrollálható a mindennapos fájdalom, a gyakorlatok rendszeres végzése gyógyulást, ennek következtében ismét aktív, jobb életminőséget biztosíthat számukra.

A deréktáji gerincfájdalom jelentős kihívás

A mozgásszervi betegségek körében a krónikus fájdalom, ezen belül a deréktáji gerincfájdalom jelentős kihívás a globális egészség szempontjából. A népesség 80%-a életének egy bizonyos szakaszában derék- vagy derék- és alsó végtagi fájdalomtól szenved. A nyaki gerincfájdalom előfordulási gyakorisága egy év alatt 30-50%, a derék fájdalomé 60-80%. A keresőképtelen napok százalékos megoszlása a legmagasabb arányú a derékfájdalom következtében.

Mit csinál a gyógytornász?

A gyógytornász segít a pácienseknek a betegségükkel kapcsolatos ismeretek megszerzésében, annak érdekében, hogy megértsék betegségüket, javítani tudják fizikai kondíciójukat, növelni tudják aktivitásukat és ezáltal életminőségüket. A gyógytornász segítségével a betegek megismerik és megértik, hogyan enyhíthetik a fájdalomtól való félelmet, hogyan építhetnek hosszútávú stratégiát, és magabiztosságot a krónikus fájdalommal szemben. Tehát a fizioterapeuták hatékony segítséget nyújthatnak a krónikus fájdalommal élőknek és a szeptember 8-i világnap kiváló alkalom ennek bemutatásra.

A Gyógytornászok Világszövetsége

1996-ban vezette be a fizioterápia világnapját a Gyógytornászok Világszövetsége (WCPT), melynek 120 tagszervezete van és több mint 450 000 gyógytornászt képvisel. A Gyógytornászok Világszövetségének további célkitűzései: a globális egészségügyi ellátás javítása, a gyógytorna-fizioterápia oktatásának és klinikai tevékenységének magas színvonalon való működtetése.

Hasznos linkek