Publikációs díj

Intézetünk infekciókkal foglalkozó kutatócsoportja által 2016-ban a gerincsebészet egyik legrangosabb szaklapjában, a Spine Journal-ban publikált "Risk factors for surgical site infection in elective routine degenerative lumbar surgeries" című közlemény (szerzők: Dr. Klemencsics István, Dr. Lazáry Áron, Dr. Szövérfi Zsolt, Dr. Bozsódi Árpád, Dr. Éltes Péter, Dr. Varga Péter Pál) a Semmelweis Egyetem Publikációs Díjában részesült.

A szerzők között több munkatársunk is van, akik a publikáció ideje alatt a Semmelweis Egyetem Klinikai Doktori Iskolájában végezték PhD tanulmányaikat. A rangos elismerésben minden évben azon, az egyetemhez köthető publikációkat díjazzák, amelyek vagy kiemelkedő presztízsű folyóiratban megjelent közleménynek számítanak (2018-ban a Scimago Journal Ranking alapján kategóriájának top 2%-ába tartozó folyóiratban jelent meg) vagy kiemelkedő hatású (hivatkozású) közlemény, és ennek idézettsége az elmúlt 3 évben a szakterület top 2%-ba sorolt folyóirataiban megjelent publikációk átlagos idézettségét több mint 3-szorosan meghaladja.

A közleményben a szerzők az elektív indikációval végzett lumbalis gerincműtétek utáni posztoperatív sebfertőzésre hajlamosító rizikótényezők analízisével kapcsolatos eredményeiket foglalták össze. A vizsgálat során sebfertőzésre hajlamosító szignifikáns rizikótényezőnek bizonyult többek között a magasabb életkor, nagyobb testtömeg index érték, és további öt társbetegség is. Ezekből a szerzők predikció modellt építettek, amely erősnek bizonyult minden típusú (felületes és mély) sebfertőzés bekövetkezésére vonatkozóan, amely eredményeket vizsgálatuk során független validációs kohorton is teszteltek. A kutatás során vizsgálták még a predikciós modellük diszkriminációs képességét is, melynek eredménye a szakirodalomban megjelent hasonló típusú vizsgálatok következtetéseibe teljes mértékben beleilleszthető volt.