Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Publikációs díj

Intézetünk infekciókkal foglalkozó kutatócsoportja által 2016-ban a gerincsebészet egyik legrangosabb szaklapjában, a Spine Journal-ban publikált "Risk factors for surgical site infection in elective routine degenerative lumbar surgeries" című közlemény (szerzők: Dr. Klemencsics István, Dr. Lazáry Áron, Dr. Szövérfi Zsolt, Dr. Bozsódi Árpád, Dr. Éltes Péter, Dr. Varga Péter Pál) a Semmelweis Egyetem Publikációs Díjában részesült.

A szerzők között több munkatársunk is van, akik a publikáció ideje alatt a Semmelweis Egyetem Klinikai Doktori Iskolájában végezték PhD tanulmányaikat. A rangos elismerésben minden évben azon, az egyetemhez köthető publikációkat díjazzák, amelyek vagy kiemelkedő presztízsű folyóiratban megjelent közleménynek számítanak (2018-ban a Scimago Journal Ranking alapján kategóriájának top 2%-ába tartozó folyóiratban jelent meg) vagy kiemelkedő hatású (hivatkozású) közlemény, és ennek idézettsége az elmúlt 3 évben a szakterület top 2%-ba sorolt folyóirataiban megjelent publikációk átlagos idézettségét több mint 3-szorosan meghaladja.

A közleményben a szerzők az elektív indikációval végzett lumbalis gerincműtétek utáni posztoperatív sebfertőzésre hajlamosító rizikótényezők analízisével kapcsolatos eredményeiket foglalták össze. A vizsgálat során sebfertőzésre hajlamosító szignifikáns rizikótényezőnek bizonyult többek között a magasabb életkor, nagyobb testtömeg index érték, és további öt társbetegség is. Ezekből a szerzők predikció modellt építettek, amely erősnek bizonyult minden típusú (felületes és mély) sebfertőzés bekövetkezésére vonatkozóan, amely eredményeket vizsgálatuk során független validációs kohorton is teszteltek. A kutatás során vizsgálták még a predikciós modellük diszkriminációs képességét is, melynek eredménye a szakirodalomban megjelent hasonló típusú vizsgálatok következtetéseibe teljes mértékben beleilleszthető volt.

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató