Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Mindfulness csoport munkatársainknak

Pszichológiai Ambulanciánk 2018. szeptemberében ingyenes mindfulness (tudatos jelenlét) meditációs csoportokat indított a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ dolgozói részére. A tréning vezetőjét, Bolczár Szabolcs klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelöltet az elmúlt fél év tapasztalatairól kérdeztük a kedd reggeli nyílt csoport kapcsán.

Honnan jött az ötlet, hogy ingyenes tréning induljon a BEK dolgozók számára?

Egyrészt a pszichológiai munkacsoport régóta gondolkodik az egészségügyben dolgozók érzelmi terheléséről és ennek következményeiről. Másfelől a HR folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amik a dolgozók munkahelyi légkörét, a munkahatékonyságot igyekeznek fejleszteni. Ennek a két gondolkodásnak a találkozásából született az ötlet.

Általában hányan vesznek részt a kedd reggeli nyílt foglalkozáson?

Nagyon változó. 1-7 között ingadozik a létszám, átlagosan 3-4 kolléga van jelen. Van egy ’törzsgárda’, akik minden héten ott vannak.

Mi történik ezeken a foglalkozásokon?

Rövid ráhangolódást követően a nyitókör során általában találunk egy olyan közös pontot, ami aktuálisan minden résztvevőt érint, pl. túlterhelődés, testi panaszok, munka/magánélet egyensúly stb. Egy hosszabb, 20-25 perces meditáció során ezt az aktuális témát helyezzük fókuszba, és a mindfulness segítségével próbálunk másképpen viszonyulni hozzá. Ezt visszajelző kör követi, hogy az átélt élmények kimondhatók és visszajelezhetőek legyenek. Az alkalom elején és végén – ha jut rá idő – egy rövid alapgyakorlattal zárjuk a foglalkozást. A struktúra állandó, az aktuálisan felmerülő érzelmi téma hétről hétre változik.

Melyek az elmúlt fél év tapasztalatai?

Azt látjuk, hogy egyáltalán nem könnyű és nem is mindig megoldható a munkanap elején, munkaidőben kiszakadni a BEK és az OGK pezsgő életéből. Ugyanakkor van olyan tapasztalatunk is, hogy a rendszeresen hozzánk járók számára egy idő után fontossá válik ez a gyakorlócsoport, hiszen ha naponta csak néhány percet szánunk arra, hogy önmagunkkal legyünk, akár meditáljuk, akkor már jelentős lépéseket tettünk a testi-lelki egyensúlyunk megőrzése érdekében, és ezek a hatások néhány hét után kézzelfoghatóvá válnak.

Milyen visszajelzések érkeznek a kollégáktól?

Általában pozitívak. Ennek persze van egy nehézsége is, hiszen negatív visszajelzést adni a mi társadalmunkban rizikóval jár, ezért ezek gyakran kimondatlanok maradnak. Másfelől viszont ezek mentén lehetne leginkább a kollégák igényeihez illeszteni a szolgáltatást. Mind a zárt, mind a nyitott csoportunkból érkezett olyan visszajelzés, ami valamilyen, a gyakorlás hatására kialakuló pozitív változásról szólt.

Miben segíthet a mindfulness?

Szorongáscsökkentő, hangulatstabilizáló hatása jól ismert, éppúgy, mint a fájdalomcsökkentő vagy izomrelaxáns vetülete. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mindfulness nem csodaszer. Tartós gyakorlásával nagyban hozzájárul egy kiegyensúlyozottabb, tudatosabb életvitelhez, valamint számottevő kontroll-érzetet tud adni a gyakorlott meditálónak.

Kinek ajánlott a mindfulness meditáció?

Terápiába ágyazva elsősorban visszatérő depressziós állapotokban, a visszaesés megelőzésében hatékony a mindfulness, de egyéb betegségek (pl. krónikus fájdalom) kezelésében is bizonyítottan eredményes eszköz. Önmagában a mindfulness meditációt azonban mindenkinek ajánlom: a meditációk során megtanulható készségek javítják a közérzetet és jótékonyan hatnak az életminőségre.

Miért érdemes a mindfulness gyakorlatokat csoportosan végezni?

Gyakorlott meditálók természetesen egyedül is tudnak eredményesen meditálni, adott esetben egy mozgólépcsőzés vagy egy piros lámpa időtartama alatt is. A módszerrel ismerkedők, a rendszeresen nem meditálók azonban a csoportos gyakorlás által, vezetett meditáció során tudják hatékonyabban elsajátítani a technikát.

Milyen problémákat említenek gyakran a munkatársaink?

A közös nevező általában a túlterhelődés, legyen az munkahelyi vagy magánéleti, de testi tünetek is gyakran felmerülnek.

Meddig tart a tréning?

Ez egy nyitott gyakorlócsoport, ebből adódóan nincs eleje és vége: bárki, bármikor csatlakozhat.